Ένας ερημίτης ευγενής στοιχειώνεται από το πνεύμα της νεκρής συζύγου του όταν επιστρέφει στην έπαυλή του μαζί με τη νέα του σύζυγο
Σχόλια:
Εγκατέλειψε τα εγκόσμια πρόσφατα ο μέγας Roger Corman, για τον οποίο προσωπικά πάντα είχα την αίσθηση ότι θα ζούσε τουλάχιστον μέχρι τα 120 του όπως αρμόζει σε τέτοιες θρυλικές μορφές. Ίσως η σημαντικότερη μορφή του ανεξάρτητου Αμερικάνικου σινεμά, ο Corman δίδαξε πολλά πράγματα στο Χόλυγουντ κατά την τεράστια καριέρα του.
Το THE TOMB OF LIGEIA είναι η τελευταία του προσπάθεια στη θρυλική πλέον σειρά ταινιών προσαρμοσμένων από έργα του μεγάλου συγγραφέα Edgar Allan Poe και σίγουρα είναι από τις πιο φιλόδοξες, ενώ για πολλούς θεωρείται από τις κορυφαίες στη σειρά. Προσωπικά συμφωνώ με το πρώτο σκέλος, αλλά θεωρώ ότι η μέγιστη κινηματογραφική περσόνα δεν κατάφερε 100% να μεταδώσει αυτό που ήθελε. Σίγουρα υπάρχει ξεκάθαρη ποιότητα στο THE TOMB OF LIGEIA αλλά προσωπικά θεωρώ ότι απέχει από το επίτευγμα που λέγεται THE MASQUE OF THE RED DEATH αλλά και από το PIT AND THE PENDULUM, χωρίς βέβαια αυτό να σημαόνει ότι δεν είναι καλή. Κάθε άλλο μάλιστα!
Η ιστορία έχει να κάνει με τον Verden Fell (Vincent Price), έναν άνθρωπο που λίγα χρόνια πριν έθαψε την αγαπημένη του σύζυγο Ligeia και από τότε ζει απομονωμένος σε ένα υπο διάλυση κάστρο χωρίς να έχει καταφέρει να ξεπεράσει την αποθανούσα σύζυγο. Βλέπετε, η Ligeia του είχε υποσχεθεί ότι δεν θα πέθαινε ποτέ και ότι θα βρισκόταν κοντά του για πάντα, κάτι που πηρε τοις μετρητοίς μιας και αρκετά χρόνια μετά ακόμα το πνεύμα της τον στοιχειώνει σε κάθε ευκαρία.
Μια μέρα γνωρίζει την όμορφη Λαίδη Rowena Trevanion (Elizabeth Shepherd), μια δυναμική γυναίκα η οποία έχει γνήσιο ενδιαφέρον για τον Verden παρόλο που αυτός προσπαθεί να την απομακρύνει θέλοντας να μείνει μόνος με το πνεύμα της Ligeia που συνεχίζει να τον στοιχειώνει. Ξεπερνώντας αυτό το πρόβήμα, ζευγάρι τελικά παντρεύεται αλλά μετά από λίγο καιρό ευτυχισμένης συνύπαρξης τα προβλήματα ξαναρχίζουν μιας και η Ligeia δεν λέει να τους αφήσει σε ησυχία.
Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει το THE TOMB OF LIGEIA ως την απόπειρα του Roger Corman να κινηθεί σε περισσότερο καλλιτεχνικά μονοπάτια από ότι μας είχε συνηθίσει μέχρι τότε, μια προσπάθεια που πάντως πέτυχε αρκετά στο THE MASQUE OF THE RED DEATH. Προσωπικά θεωρώ ότι ο Corman πέτυχε εν μέρει το στόχο του, με φανερά επηρρεασμένα από το σινεμά του Mario Bava εξεζητημένα πλάνα, ατμοσφαιρικές ονειρικές σεκάνς και ποιητικούς διαλόγους, αλλά αυτό μάλλον στοίχησε στην ομοιογένεια και το γενικότερο ενδιαφέρον της ταινίας.
Θα ήταν λάθος να καταχωρίσει κανείς την ταινία σαν τρόμου, αν και η πλούσια γοτθική ατμόσφαιρα όπως πάντα υπάρχει ενώ έχουμε και την απροσδιόριστη αίσθηση απειλής και μοχθηρότητας να πλανάται πάνω από το κάστρο. Αυτό ήταν ένα πραγματικό αρχαίο κάστρο στο Νόρφολκ της Μ. Βρετανίας που χρησιμοποιήθηκε στα γυρίσματα, σε ανίθεση με τα γνωστά στούντιο της American International που είχαμε σε όλες τις προηγούμενες ταινίες της σειράς, από το οποίο ο Corman παίρνει τα μέγιστα κάνοντας την ατμόσφαιρα ακόμα πιο έντονη απ’ ότι συνήθως. Μια άλλη καινοτομία είναι τα πολλά εξωτερικά πλάνα που επίσης βοηθούν πάρα πολύ στη δημιουργία αυτής της ατμόσφαιρας.
Πιο πολύ πρόκειται για μια δραμματική ιστορία με πινελιές γοτθικού θρίλερ μυστηρίου, που πάντως από ένα σημείο και μετά γίνεται ολίγον τι κουραστική με τη συνεχόμενη χρήση μιας μαύρης γάτας που αφήνεται να εννοηθεί ότι είναι το μοχθηρό πνεύμα της Ligeia το οποίο δεν αφήνει τόσο τον Verden όσο και τη Λαίδη Rowena να απολαύσουν το γάμο τους. Ξεκάθαρα, αυτά τα πλάνα είναι που δίνουν το αίσθημα του τρόμου, αλλά προσωπικά θα τα ήθελα κάπως πιο περιορισμένα. Πάντως αξομνημόνευτές σκηνές υπάρχουν αρκετές, συμπεριλαμβανομένης μιας από τις ονειρικές/ εφιαλτικές σεκάνς και μιας άκρως επιτυχημένης σκηνής υπνωτισμού της Λαίδης Rowena που φέρνει ανατριχίλες, αλλά και η στρατηγική χρήση συγκεκριμένων αντικειμένων κατ’ εξακολούθηση όπως είναι τα λουλούδια του τάφου, το πτώμα μιας αλεπούς και άλλα.
Για τις ερμηνείες δε νομίζω ότι χρειάζεται μεγάλη αναφορά στον πρωταγωνιστή Vincent Price, που για ακόμα μια φορά είναι αυτός που πρέπει και θέλουμε, αλλά αξίζει να τονιστεί η τρομερή ερμηνείας της Elizabeth Shepherd στο ρόλο της Λαίδης Rowena, που σε πολλές στιγμές καταφέρνει και κλέβει την παράσταση ακόμα και από τον ίδιο τον Άρχοντα του τρόμου. Σίγουρα μια από τις καλύτερες (αν όχι η καλύτερη) θυληκή ερμηνεία στην σειρά ταινιών Poe του Corman, που ανεβάζει τα πράγματα ακόμα περισσότερο και είναι απορίας άξιο γιατί μια τόσο καλή ηθοποιός περιορίστηκε σε δεύτερους ρόλους και σε τηλεοπτικές σειρές στη συνέχεια της καριέρας της.
Προσωπικά θεωρώ ότι το THE TOMB OF LIGEIA ήταν μάλλον η τελευταία πραγματικά μεγάλη στιγμή του Roger Corman σαν σκηνοθέτη, μιας και από τότε επικεντρώθηκε κατά κανόνα σε παραγωγές γνωστών πλέον b-movies, ενώ η μοναδική ταινία τρόμου που σκηνοθέτησε ήταν το παρεξηγημένο FRANKENSTEIN UNBOUND του 1990, που έμελε να ήταν και η τελευταία του σκηνοθετική προσπάθεια. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι το THE TOMB OF LIGEIA ήταν από τις μεγαλύτερες και πιο συναρπαστικές του μεταφορές έργων του Edgar Allan Poe. Σ’ αυτό μάλλον συμφωνώ, αλλά καλύτερη παραμένει σίγουρα το MASQUE OF THE RED DEATH, κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο ίδιος ο Corman.
DVD Notes:
Έχει κυκλοφορήσει σε DVD στη χώρα μας από την Odeon
Διεθνείς DVD εκδόσεις:
R1 Αμερική (MGM) - Midnite Movies μαζί με το AN EVENING WITH EDGAR ALLAN POE
R2 Γαλλία (MGM)
R2 Γερμανία (MGM)
R2 Ολλανδία (MGM)
R2 Ιταλία (General Video)
R2 Ιταλία (MGM)
R2 Ιαπωνία (SPO)
R2 Μ. Βρετανία (MGM)
Blu-ray Αμερικής (Kino Lorber) - Περιοχής Α
Blu-ray Αμερικής (Shout! Factory) - The Vincent Price Collection II - Περιοχής Α
Blu-ray Αυστραλίας (Shock Entertainment) - The Vincent Price Collection - Region Free
Blu-ray Γαλλίας (Sidonis Calysta) - Roger Corman d'aprθs Edgar Allan Poe - Περιοχής Β
Blu-ray Γερμανίας (Koch Media) - Περιοχής Β
Blu-ray Μ. Βρετανίας (Arrow Films) - Περιοχής Β
Οι καλύτερες εκδόσεις είναι τα Blu-rays Αμερικής, Γαλλίας και Μ. Βρετανίας που έχουν πολλά και διαφορετικά extras. Από τα DVD ξεχωρίζει η R1