b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
THE QUATERMASS CONCLUSIONTHE QUATERMASS CONCLUSION (1979)
QUATERMASS AND THE PITQUATERMASS AND THE PIT (1967)
THE LAST WAVETHE LAST WAVE (1977)
HOLOCAUST 2000HOLOCAUST 2000 (1977)
PRINCE OF DARKNESSPRINCE OF DARKNESS (1987)
ALIEN SEEDALIEN SEED (1989)
THE X FILESTHE X FILES (1998)
PROPHECIES OF NOSTRADAMUSPROPHECIES OF NOSTRADAMUS (1974)
WAVELENGTHWAVELENGTH (1983)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
END OF THE WORLD (1977) (ΗΠΑ)
Ελληνικός τίτλος: Το Τέλος του Κόσμου
Age Line
Απαραίτητη η γονική συναίνεση
  END OF THE WORLD  
Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας, Μυστηρίου, Θρίλερ
Θέμα: Τέλος του Κόσμου, Εξωγήινοι, Διαστρεβλωμένη Επιστήμη, Συνωμοσία, Απαγωγή, Έρωτας
ΣκηνοθεσίαJohn Hayes
ΗθοποιοίChristopher Lee, Sue Lyon, Kirk Scott, Dean Jagger, Lew Ayres, Macdonald Carey, Liz Ross, Jon Van Ness, Kathe Cunha, Mary Daugherty
ΣενάριοFrank Ray Perilli
ΠαραγωγήCharles Band, Richard Band
ΜουσικήAndrew Belling
ΦωτογραφίαJohn Huneck
ΜοντάζJohn Hayes
Υπάρχουν 1 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Ένας επιστήμονας υποπτεύεται ότι ένα αγνώστου προέλευσης σήμα που προέρχεται από κοντινό μοναστήρι μπορεί να σχετίζεται με πολύνεκρες καταστροφές που συμβαίνουν στον πλανήτη.

Σχόλια:

End of the World - Christopher Lee
End of the World -  Kirk Scott, Sue LyonΑρκετά ιδιάζουσα περίπτωση αυτός ο σχολιασμός, από την άποψη ότι πρόκειται για μια ταινία την οποία έχει κράξει ο αγαπημένος Christopher Lee, λέγοντας ότι ουσιαστικά εξαπατήθηκε για να συμμετέχει και ότι είναι από τις ταινίες που μετανιώνει για τη συμμετοχή του. Βλέποντας κανείς το όνομα του Charles Band στην παραγωγή δεν έχει λόγο για να αμφισβητεί τον Lee, αφού ο ιδρυτής της Empire Pictures και μετέπειτα της Full Moon έχει απασχολήσει στο παρελθόν τα κινηματογραφικά media λόγω του εμπορικού δαιμονίου του, έχοντας αποσπάσει αντίστοιχα σχόλια αρκετές φορές από διάφορους συνεργάτες του.

End of the World 01Αυτά τα στοιχεία δημιουργούν αρνητικό κλίμα για κάποιον  οπαδό του Lee, αλλά βλέποντάς την μετά από πολλά χρόνια προσωπικά δεν μπορώ παρά να βάλω έστω λίγο νερό στο κρασί μου, μιας και το END OF THE WORLD μπορεί να μην είναι κάποιο αριστούργημα, αλλά σίγουρα έχει στοιχεία υπέρ του, που ίσως πάνω στην τσαντίλα του και με το πέρασμα των χρόνων να ξέχασε ο Chris Lee.

End of the World 02Πρόκειται για μια ιστορία συνωμοσίας, την οποία ανακαλύπτει ο επιστήμονας Andrew Boran (Kirk Scott) όταν λαμβάνει κάποιο άγνωστης προέλευσης σήμα που προέρχεται από ένα απομακρυσμένο μοναστήρι και που πιστεύει ότι μπορεί να έχει σταλεί εκτός πλανήτη. Παράλληλα, διάφορες πολύνεκρες φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν στον πλανήτη τον κάνουν να πιστεύει ότι το σήμα δεν είναι για καλό και έτσι μαζί με τη γυναίκα του Sylvia (Sue Lyon) αποφασίζουν να ερευνήσουν από κοντά την υπόθεση με μια επίσκεψη στο μοναστήρι.

End of the World 03Εκεί τους υποδέχεται ο μυστηριώδης πάτερ Pergado (Christopher Lee), τον οποίο έχουμε δει την αρχή της ταινίας πανικόβλητο να προσπαθεί να προειδοποιήσει χωρίς επιτυχία την τοπική αστυνομία για κάποιον θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχει η ανθρωπότητα. Στην αρχή ο πάτερ είναι εξυπηρετικός και φιλικός, αλλά γρήγορα αυτό αλλάζει όταν μαζί με τις καλόγριες τσακώνουν το ζευγάρι που προσπαθούσε να μπουκάρει κρυφά στο μοναστήρι. Το αντρόγυνο φυλακίζεται στο μπουντρούμι της μονής και γρήγορα ανακαλύπτει ότι ο πάτερ και οι καλόγριες δεν είναι ο εαυτός τους και ότι υπάρχει εξωγήινη απειλή που στοχεύει στην καταστροφή του πλανήτη.

End of the World 04Όπως και να το δει κανείς, η υπόθεση έχει αρκετό μυστήριο- τουλάχιστον στα χαρτιά- γι αυτό θα προσπαθήσω να μην κάνω περισσότερα spoilers. Αρκεί να πω πάντως ότι το μυστήριο ξεκαθαρίζει αρκετά γρήγορα αλλά μέχρι εκείνο το σημείο το END OF THE WORLD γίνεται πολύ  ατμοσφαιρικό με το σκηνοθέτη John Hayes να καταφέρνει να φτιάξει ένα ολοένα και αυξανόμενο κλίμα ακαθόριστης απειλής που πολλαπλασιάζεται από την καταπληκτική κατά διαστήματα ηλεκτρονική μουσική του Andrew Belling. Προσωπικά δίνω πόντους και στην επιλογή του μοναστηριού ως βασικό τόπο δράσης αλλά και στις σκοτεινές καλόγριες που επέλεξε να συμπεριλάβει το σενάριο κλείνοντας το μάτι προς nunsploitation μεριά.

End of the World 05Στα θετικά επίσης είναι η παρουσία του Lee, που δίνει κύρος στην παραγωγή, παρόλο που σε καμία περίπτωση δεν δίνει το 100% όπως θα μπορούσε. Όμως η φυσική του παρουσία και μόνο αρκεί για να ανεβάσει επίπεδο σε μια ταινία με φανερό ταβάνι και πολύ περιορισμένα μέσα κι ας εμφανίζεται πολύ λιγότερο χρόνο από το πρωταγωνιστικό ζεύγος. Οι τελευταίοι δίνουν αρκετά καλές ερμηνείες, όπως και οι περισσότεροι που συμμετέχουν στην ταινία, ενώ επίσης έχουμε όμορφα σκηνικά των διαφόρων εγκαταστάσεων όπως και αρκετά καλά ειδικά εφέ, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων αρκετά εντυπωσιακών εκρήξεων. Όμως το κύριο ατού είναι όπως προανέφερα η ατμόσφαιρα, που ιδίως προς την κορύφωση γίνεται καταπληκτική.

End of the World 06Προβλέψιμα, προβλήματα υπάρχουν και μάλιστα αρκετά, με τα βασικότερα να είναι η αδιάφορη φύση της συντριπτικής πλειοψηφίας των χαρακτήρων της ταινίας, ο αρκετά αργός ρυθμός ιδίως στο πρώτο μέρος και η εντελώς ευκαιριακή αναδίπλωση του στόρι που οδηγεί σε έλλειψη ενδιαφέροντος και δράσης. Κάποια εκνευριστικά ηχητικά και οπτικά μπλιμπλίκια εμφανίζονται διάσπαρτα κατά τη διάρκεια της προβολής, στην τιμημένη παράδοση φτηνών ταινιών επιστημονικής φαντασίας κυρίως των προηγούμενων δεκαετιών, αλλά οι εκπαιδευμένοι fans του b- sci fi δε νομίζω να τα παρατηρήσουν.

End of the World 07Το φινάλε είναι αρκετά δυνατό και με ολίγη από συγκρατημένη αισιοδοξία μέσα στη μαυρίλα του και συμπληρώνει μια ταινία που σίγουρα δεν συγκαταλέγεται μέσα στις κορυφαίες επιστημονικής φαντασίας της περιόδου και εξίσου σίγουρα ούτε στη φιλμογραφία του Christopher Lee. Όμως αν πω ότι δεν διασκέδασα έστω και ελαφρά κατά τη διάρκεια της προβολής της θα ήταν ψέμα και άρα στα μάτια μου το END OF THE WORLD μπαίνει στην ατελείωτη λίστα αμυδρά αξιόλογων ταινιών των 70s που με λίγη περισσότερη φροντίδα θα μπορούσαν να είχαν γίνει κλασικές.  

DVD Notes:

Δεν υπάρχουν κυκλοφορίες στη χώρα μας.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R0 Αμερική (Full Moon)
R1 Αμερική (Wizard Entertainment)
R1 Αμερική (Mill Creek) – Sci fi Fever 20 movie pack)
R2 Γερμανία (Inked Pictures)
R2 Γερμανία (MIG/ Euro Video)

Όλες οι εκδόσεις είναι χωρίς περικοπές και με 4:3 fullscreen μεταφορά.Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

Kroneberg (Βαθμολογία: 2) στίς 10/04/2015 21:01

Η ταινία ξεκινάει πολύ δυνατά, με την σκηνή που O Lee μπαίνει τρομαγμένος σε εκείνο το μαγαζί. Αλλά μετά το πρώτο 5λεπτο, κατεβάζει απότομα στροφές και μέχρι να φτάσει στο αρκετά καλό φινάλε, λίγα πράγματα μένουν στο μυαλό του θεατή. Ο lee πράγματι δικαιολογήθηκε πως ενώ του υποσχέθηκαν πώς θα παίξουν και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί, τελικά βρέθηκε σε μια πολύ χαμηλού προυπολογισμού παραγωγή, με άγνωστους συντελεστές. Πάντως τα ίδια λίγο πολύ είχε πει και για την παρουσία του στο Meatcleaver Massacre , οπότε μάλλον ήθελε τα εύκολα χρήματα και έψαχνε δικαιολογίες. Πάντως η αφίσα της ταινίας είναι συμπαθητική και θυμάμαι πως αυτή μου είχε τραβήξει το ενδιαφέρον, για να νοικιάσω το end of the world στο video club.
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstar

Gore
1
Τι σημαίνουν;

Users rating
starstar
(1 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa