b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
KING SOLOMON'S MINESKING SOLOMON'S MINES (1985)
ARK OF THE SUN GODARK OF THE SUN GOD (1983)
THE HUNTERS OF THE GOLDEN COBRATHE HUNTERS OF THE GOLDEN COBRA (1982)
THE BLOOD OF FU MANCHUTHE BLOOD OF FU MANCHU (1968)
RAIDERS OF ATLANTISRAIDERS OF ATLANTIS (1983)
MASSACRE IN DINOSAUR VALLEYMASSACRE IN DINOSAUR VALLEY (1985)
CUT AND RUNCUT AND RUN (1985)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
TREASURE OF THE FOUR CROWNS (1983) (Ιταλία, ΗΠΑ, Ισπανία)
Πρωτότυπος τίτλος: El Tesoro de las Cuatro Coronas
Ελληνικός τίτλος: Ο Θησαυρός των Τεσσάρων Βασιλείων
Age Line
Απαραίτητη η γονική συναίνεση
  TREASURE OF THE FOUR CROWNS  
Είδος: Περιπέτεια
Θέμα: Θησαυρός, Αιρέσεις, Παγκόσμια Κυριαρχία
ΣκηνοθεσίαFerdinando Baldi
ΗθοποιοίTony Anthony, Ana Obregon, Gene Quintano, Jerry Lazarus, Francisco Rabal, Emiliano Redondo, Francisco Villena, Kate Levan, Lewis Gordon
ΣενάριοJerry Lazarus, Jim Bryce, Lloyd Battista, Tony Anthony, Gene Quintano
ΠαραγωγήTony Anthony, Luis Mendez, Gene Quintano, Menahem Golan, Yoram Globus, Marshall Lupo
ΜουσικήEnnio Morricone
ΦωτογραφίαMarcello Masciocchi, Giuseppe Ruzzolini
ΜοντάζFranco Fraticelli
Υπάρχουν 1 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Ένας τυχοδιώκτης και η ομάδα του εισβάλουν στο φρούριο ενός παρανοϊκού ηγέτη αίρεσης για να κλέψουν τα μυθικά Τέσσερα Στέμματα που έχει στην κατοχή του και που μπορούν να δώσουν υπερφυσικές δυνάμεις στον κάτοχό τους.

Σχόλια:

Treasure of the Four Crowns - Tony Anthony
Treasure of the Four Crowns 02Είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι που διαβάζουν το συγκεκριμένο site γνωρίζουν την ύπαρξη εκείνης της συνομοταξίας ταινιών που γίνονται μύθος όταν κανείς τις δει μικρό παιδί. Για ‘μένα προσωπικά ίσως δεν υπάρχει πιο αντιπροσωπευτική από τη συγκεκριμένη Ιταλο- Ισπανο- Αμερικάνικη συμπαραγωγή από την θρυλική Cannon Group. Πρόκειται για μια ταινία που κυκλοφόρησε για να εισπράξει λόγω της μανίας με εξωτικές περιπέτειες τύπου Indiana Jones που έβγαιναν συνεχώς σε όλο το πρώτο μισό των 80s και μάλιστα είχε κυκλοφορήσει στα σινεμά στη χώρα μας σε 3D και έμελλε να είναι η πρώτη ταινία 3D που είδα ποτέ.

Treasure of the Four Crowns 03Για την ταινία καθαυτή δεν θυμόμουν τίποτα αφού από τότε που άρχισα να την αναζητώ δεν υπήρχε κάποια σοβαρή κυκλοφορία και οι προσπάθειες μου να την εντοπίσω έπεφταν συνεχώς στο κενό. Όμως θυμόμουν το συναίσθημα που είχα νιώσει εκείνη την εποχή φορώντας τα χάρτινα κόκκινα και πράσινα γυαλάκια που μοίραζε το σινεμά στους θεατές, θυμάμαι αντικείμενα να έρχονται μέσα στα μούτρα μου από την οθόνη και άλλες τέτοιες λεπτομέρειες, οπότε η ταινία όλο και μεγάλωνε στο μυαλό μου αυτά τα χρόνια αναζήτησης.

Treasure of the Four Crowns 04Τελικά το internet και τα παρελκόμενά του επιτέλους με βοήθησε να εντοπίσω μια καλή κόπια και έτσι ένα ακόμα μικρό όνειρο που είχα από την παιδική μου ηλικία έγινε πραγματικότητα. Σίγουρα δεν περίμενα ότι η ταινία θα άξιζε, ούτε ότι θα ένιωθα τα ίδια συναισθήματα όπως τότε, αφού τόσα χρόνια έχω μάθει καλά ότι αλλιώς βλέπει τις ταινίες ένας πιτσιρικάς 12 χρονών και αλλιώς ένας 40άρης, χρόνια ψημένος σε b-movies και εξεζητημένες παραγωγές. Το ένστικτό μου έλεγε να προετοιμαστώ για το χειρότερο, αλλά ευτυχώς η ταινία του Ferdinando Baldi όχι μόνο δεν ήταν όσο απογοητευτική όσο περίμενα, αλλά αντίθετα έφερνε χαμόγελα ικανοποίησης και εκείνη τη γλυκιά αίσθηση νοσταλγίας καθ’ όλη τη διάρκεια της προβολής, έστω και για τους λάθος λόγους.

Treasure of the Four Crowns 05Η ταινία ξεκινάει εντυπωσιακά, με τον κλασικό σε spaghetti westerns των τελών της δεκαετίας του 60 πρωταγωνιστή Tony Anthony να παλεύει με διάφορα στοιχεία της φύσης, ακαθόριστα πετούμενα πλάσματα, φίδια και κρυμμένες παγίδες σε έναν χαμένο ναό, αναζητώντας ένα ανυπολόγιστης αξίας αρχαίο κλειδί που πιστεύεται ότι θα ξεκλειδώσει την δύναμη των μυθικών Τεσσάρων Στεμμάτων τα οποία μπορούν να δώσουν υπερφυσικές δυνάμεις στον κάτοχό τους. Με τα πολλά, ο τυχοδιώκτης J.T. Striker βρίσκει το κλειδί και το επιστρέφει στους εργοδότες του, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους 2 από τα Στέμματα και γνωρίζουν ότι τα εναπομείναντα 2  βρίσκονται στην κατοχή ενός φανατικού ονόματι Αδελφός Jonas (Emiliano Redondo) ο οποίος διατηρεί Αίρεση που λατρεύει επί της ουσίας τον ίδιο και θέλει τη δύναμη των Στεμμάτων για να κατακτήσει τον κόσμο.

Treasure of the Four Crowns 06Ο Striker είναι διστακτικός στην αρχή, αλλά οι διαβεβαιώσεις του συνεργάτη του ότι θα τον αφήσει να στελεχώσει μόνος του την ομάδα τον κάνουν να αλλαξει γνώμη. Έτσι ο σκληρός και πραγματιστής Striker μαζεύει την ομάδα ειδικών αποτελούμενη από ανθρώπους της περιπέτειας με διάφορες ειδικεύσεις. Αυτοί είναι οι Rick (Jerry Lazarus), η αθλήτρια Liz (Ana Obregon) και ο σύζυγός της Socrates (Francisco Rabal), μαζί με τον συντονιστή της αποστολής Edmond (Gene Quintano). Στόχος τους, να μπουκάρουν στο απόρθητο φρούριο του Αδελφού Jonas και να κλέψουν τα Στέμματα πριν ο παρανοϊκός ιερέας και οι πιστοί του τους πάρουν χαμπάρι.

Treasure of the Four Crowns 07Ο πρωταγωνιστής Tony Anthony θεωρείται από πολλούς ότι πρωτοπόρησε στην αναβίωση του 3D σινεμά στα 80s με 2 παραγωγές γυρισμένες σε 3D, αλλά για διάφορους λόγους το TREASURE OF THE FOUR CROWNS έμελε να είναι η τελευταία του ταινία, καθώς μετά αποσύρθηκε και ασχολιόταν πότε- πότε με την παραγωγή low budget ταινιών. Πάντως στην συγκεκριμένη ταινία είναι ο κλασικός εαυτός του, σκληρός, λιγομίλητος και με γκαρνταρόμπα που ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους από την πρώτη σκηνή και εκείνο το μαγικό κόκκινο τζάκετ το οποίο προφανώς είναι πιο άνετο από τα δερμάτινα σακάκια και το καπέλο του Indiana Jones.

Treasure of the Four Crowns 08Κακά τα ψέματα, το TREASURE OF THE FOUR CROWNS είχε ένα και μόνο σκοπό. Να εκμεταλλευτεί τα κόλπα του 3D στο έπακρο, κάτι που φαίνεται σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Το χαβαλετζίδικο στόρι υπάρχει απλώς επειδή πρέπει και για να δικαιολογεί κάποιες εξεζητημένες λήψεις του Baldi. Από εκεί και πέρα το ενδιαφέρον είναι μάλλον οριακό και περιορίζεται σε μια- δυο καλογυρισμένες σκηνές αναρρίχησης, τους αφιονισμένους μονόλογους του Αδελφού Jonas που κανείς πρέπει να ακούσει για να πιστέψει, λίγες σκηνές που υποστηρίζονται από όμορφα ειδικά εφέ της παλιάς σχολής και την αταίριαστα υπέροχη μουσική του Ennio Morricone που θα μπορούσε να βρίσκεται και στις πιο ακριβές και καλογυρισμένες περιπέτειες της εποχής.

Treasure of the Four Crowns 09 Όλο το υπόλοιπο αποτελείται από πλάνα που κανείς μπορεί να εκτιμήσει μόνο στην 3D έκδοση της ταινίας, τα οποία περιλαμβάνουν δεκάδες αντικείμενα να κινούνται συνεχώς και αδιακρίτως προς την κάμερα, παιδικούς διαλόγους, ξύλινες ερμηνείες από τους περισσότερους πρωταγωνιστές, ελάχιστη λογική στα δρώμενα και ένα παρανοϊκό φινάλε που αψηφάει κάθε λογική εξήγηση. Τα- υποτίθεται κρυμμένα- κορδονάκια που χρησιμεύουν για κάποιες πτήσεις (ναι, πτήσεις) του μαγικού κλειδιού φαίνονται ξεκάθαρα στα περισσότερα πλάνα, κάτι που δίνει ακόμα περισσότερη αίσθηση ανεπιτήδευτου χιούμορ, όταν οι διάλογοι δεν φροντίζουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Treasure of the Four Crowns 10Πάντως στο φινάλε έχουμε ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η ταινία από πλευράς ειδικών εφέ, με κάποιες καλοφτιαγμένες μέσα στη φτήνια τους σκηνές gore και μπαμ- μπουμ και εκρήξεις στην παράδοση Ευρωπαϊκών συμπαραγωγών της εποχής. Η ταινία παραμένει αρκετά ψυχαγωγική, αρκεί φυσικά το κοινό να κάνει τα στραβά μάτια στην συνεχή και ξεδιάντροπη χρήση 3D τεχνασμάτων, που δυστυχώς στις εκδόσεις σε βίντεο και την πρόσφατη σε DVD όχι μόνο δεν προσφέρουν κάτι, αλλά κάνουν το θέαμα κουραστικό και κατά διαστήματα εκνευριστικό.

Treasure of the Four Crowns 11Οπότε αυτά που χρειάζεται κανείς για να ευχαριστηθεί το TREASURE OF THE FOUR CROWNS είναι ανοιχτό μυαλό, τάση συγχώρεσης των πολλών κακοτοπιών και η συνειδητοποίηση ότι η ταινία δεν θα είναι τόσο καλή όσο μας είχε φανεί όταν είμαστε μικροί. Με αυτό τον τρόπο μπορεί κανείς να δει ότι τουλάχιστον το συναίσθημα είναι ακόμα εκεί και με λίγη θετική προδιάθεση η προβολή μπορεί να φέρει αρκετές ανταμοιβές ιδίως για τους παλιότερους fans.   

DVD Notes:

Δεν υπάρχουν γνωστές εκδοσεις στη χώρα μας.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R1 Αμερική (Shout! Factory) – Action Adventure Movie Marathon

Η μοναδική αυτή γνωστή έκδοση μόλις κυκλοφόρησε (Ιούλιος 2014) και είναι χωρίς περικοπέςΤελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

veriaris (Βαθμολογία: 2) στίς 15/09/2014 16:16

Ως φαν του Τονυ Αντονυ (του ξενου) απο τα γουεστερν, εψαχνα καιρο τις 2 τελευταιες του ταινιες που δεν ειχα δει ποτε. Αυτην την ειδα τελικα χθες και καταλαβα πως την ειδα σε λαθος ηλικια. Αν την εβλεπα μεχρι τα 10 μου, σιγουρα θα ενθουσιαζομουν. Τωρα ομως που εχω πια σοβαρεψει (λεμε τωρα) με κουρασε και με εκνευρισε. Πολυ μπαμ-μπουμ και πιου-πιου αλλα απο τηγανιτα...τιποτα. Αγαπημενη μου σκηνη...ΚΑΜΜΙΑ, και τελος...ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ!
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstar

Gore
1
Τι σημαίνουν;

Users rating
starstar
(1 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2023 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa