b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
MYSTERY ON MONSTER ISLANDMYSTERY ON MONSTER ISLAND (1981)
THE NEPTUNE FACTORTHE NEPTUNE FACTOR (1973)
THE PEOPLE THAT TIME FORGOTTHE PEOPLE THAT TIME FORGOT (1977)
PLANET OF DINOSAURSPLANET OF DINOSAURS (1977)
THE LAND THAT TIME FORGOTTHE LAND THAT TIME FORGOT (1975)
AT THE EARTH'S COREAT THE EARTH'S CORE (1976)
CARNOSAURCARNOSAUR (1993)
WARLORDS OF ATLANTISWARLORDS OF ATLANTIS (1978)
WAR GODS OF THE DEEPWAR GODS OF THE DEEP (1965)
SHESHE (1982)
THE DAY TIME ENDEDTHE DAY TIME ENDED (1980)
RAIDERS OF ATLANTISRAIDERS OF ATLANTIS (1983)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
THE LOST CONTINENT (1968) (Μ. Βρετανία)
A.K.A.: Lost Island
Ελληνικός τίτλος: Η Χαμένη Ήπειρος
Age Line
Απαραίτητη η γονική συναίνεση
  THE LOST CONTINENT  
Είδος: Περιπέτεια, Φαντασίας, Τρόμου
Θέμα: Φανταστικοί Κόσμοι, Τέρατα, Hammer Horror, Μεταφορά Βιβλίου
ΣκηνοθεσίαMichael Carreras, Leslie Norman
ΗθοποιοίEric Porter, Hildegard Knef, Suzanna Leigh, Tony Beckley, Nigel Stock, Neil McCallum, Ben Carruthers, James Cossins, Dana Gillespie, Michael Ripper
ΣενάριοMichael Carreras, Dennis Wheatley
ΠαραγωγήMichael Carreras, Peter Manley, Anthony Hinds
ΜουσικήGerard Schurmann
ΦωτογραφίαPaul Beeson
ΜοντάζChris Barnes
Υπάρχουν 2 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Μια ομάδα ανθρώπων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το πλοίο στο οποίο ταξίδευαν εξαιτίας σφοδρής καταιγίδας, αλλά καταλήγουν σε ένα άγνωστο τόπο γεμάτο σαρκοβόρα τέρατα και επικίνδυνες ομάδες ντόπιων.

Σχόλια:

The Lost Continent 01Καιρός για την θρυλική Hammer να ασχοληθεί με την περιπέτεια αφήνοντας για λίγο στην άκρη το σινεμά τρόμου με το οποίο είχε δοξαστεί εκείνη την εποχή. Ή μήπως δεν το αφήνει στη άκρη; Το THE LOST CONTINENT από τη μεταγενέστερη περίοδο της Βρετανικής εταιρίας αποδεικνύει ότι δεν είναι τόσο εύκολο.  Αποτέλεσμα μια παράξενη και άνιση ταινία που προσπαθεί να χωρέσει τόσο στοιχεία περιπέτειας στην παράδοση της AIP, θρίλερ χαρακτήρων όσο και τρόμου/ monster movie τύπου ISLAND OF TERROR (1966). Το αποτέλεσμα δεν είναι όσο επιτυχημένο θα ήθελαν οι συντελεστές, αλλά είναι αρκετά διασκεδαστικό ενώ έχει αυξημένο ενδιαφέρον για τους  fans της Βρετανικής εταιρίας.

The Lost Continent 02Πρόκειται για την ιστορία μιας ετερόκλητης ομάδας ανθρώπων που ξεκινούν ένα ταξίδι με το όχι ιδιαίτερα αξιόπιστο πλοίο του καπετάν Lansen (Eric Porter) προς το Καράκας όπου ο καθένας τους έχει κάνει διάφορα σχέδια για το μέλλον. Ο κάθε επιβάτης φαίνεται να έχει την προσωπική του ατζέντα και αρκετά σκοτεινά μυστικά που προκάλεσαν το ταξίδι με το συγκεκριμένο πλοίο. Όμως ο καπετάνιος που έχει το δικό του μερίδιο σκοτεινών μυστικών έχει γεμίσει το πλοίο με επικίνδυνα εκρηκτικά τα οποία εκρήγνυνται όταν βραχούν και που σκοπεύει να πουλήσει παράνομα όταν φτάσουν στο Καράκας. Δυστυχώς για όλους τους επιβαίνοντες, το πλοίο βρίσκεται ξαφνικά στο έλεος μανιασμένης καταιγίδας που τους αναγκάζει να το εγκαταλείψουν.

The Lost Continent 03Το ταξίδι με τη σωσίβια λέμβο στον ωκεανό έχει πολλές δυσκολίες και δοκιμάζει τις αντοχές των μελών της ομάδας. Σαν μάνα εξ ουρανού, το σχήμα μιας απομακρυσμένης ακτής ανεβάζει ξανά το ηθικό τους, αλλά με το που αρχίζουν να πλησιάζουν δέχονται επίθεση από άγνωστης προέλευσης πλάσματα καθώς και από μια ομάδα ανθρώπων κατοίκων του αγνώστου αυτού μέρους. Αποδεικνύεται ότι εκτός από σαρκοφάγα τέρατα στο νησί υπάρχουν 2 αντιμαχόμενες ομάδες ανθρώπων που ναυάγησαν από την εποχή των σταυροφοριών και νομίζουν ότι η Ιερά Εξέταση υπάρχει ακόμα. O καπετάνιος μαζί με τους εναπομείναντες επιζώντες προσπαθούν να τους πείσουν να αντισταθούν στον δυνάστη της περιοχής και να χρησιμοποιήσουν το πλοίο τους που εντωμεταξύ εμφανίστηκε ξανά για να πάνε πίσω στον πολιτισμό.

The Lost Continent 04Όπως ίσως να φαίνεται από την εντελώς χύμα υπόθεση, η ταινία ουσιαστικά χωρίζεται σε δύο ξεχωριστά θεματικά μέρη καθένα από τα οποία καταλαμβάνει ακριβώς τον ίδιο χρόνο προβολής. Στο πρώτο μισό, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην εισαγωγή των διάφορων χαρακτήρων και στο περιπετειώδες ταξίδι με το πλοίο. Το δεύτερο μέρος αλλάζει εντελώς ύφος και περισσότερο θυμίζει μεταγενέστερες περιπέτειες φαντασίας τύπου THE PEOPLE THAT TIME FORGOT και WARLORDS OF ATLANTIS, αλλά με περισσότερα στοιχεία ρεαλισμού και τρόμου.

The Lost Continent 05Από αυτό τον άτυπο διαχωρισμό προκύπτουν και τα περισσότερα προβλήματα της ταινίας, που δείχνει να μην έχει αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να είναι. Περιπετειώδες θρίλερ με έμφαση στους σκοτεινούς χαρακτήρες, φανταστική περιπέτεια δράσης, ή αιματηρή monster movie. Κάθε ένα από αυτά τα είδη έχει στοιχεία παρόντα, αλλά ποτέ δεν σχηματίζουν ένα ενιαίο σύνολο. Η επιλογή της εξερεύνησης των πτυχών της προσωπικότητας του κάθε χαρακτήρα δίνει μεν ενδιαφέρον και υπόσταση στον καθέναν τους, όμως δίνει σε όλους σκοτεινές πλευρές ώστε είναι δύσκολο κανείς να ταυτιστεί μαζί τους.

The Lost Continent 06Με τη μετάβαση στο άγνωστο νησί, όλη αυτή η ανάλυση χαρακτήρων πάει χαμένη καθώς το ενδιαφέρον μετατοπίζεται απότομα σε μάχες με τέρατα και στις προσπάθειες της ομάδας να ξεφύγει από τις εχθρικές φυλές ιθαγενών. Ακόμα και αυτές όμως μοιάζουν να απευθύνονται πιο πολύ σε ενήλικο κοινό παρά στο οικογενειακό κοινό των περιπετειών φαντασίας, αν φυσικά εξαιρέσει κανείς τα γελοία εφέ.   

The Lost Continent 07Όπως και να το δει κανείς, το σενάριο δεν βγάζει και πολύ νόημα και μοιάζει σαν να γραφόταν εκείνη τη στιγμή από τους συντελεστές. Αυτό δικαιολογείται εν μέρη από την αντικατάσταση του αρχικού σκηνοθέτη Leslie Norman από τον Michael Carreras, οποίος εξάντλησε το budget με αποτέλεσμα να διακοπεί η παραγωγή. Όμως κατά ένα παράξενο τρόπο το όλο εγχείρημα δείχνει να λειτουργεί αρκετά καλά, ιδίως για τους πιο καλόβολους θεατές. Τα επίπεδα παραγωγής είναι αποδεκτά δεδομένου του περιορισμένου προϋπολογισμού, ιδίως στο πρώτο μισό της ταινίας.

The Lost Continent 08Με το που εμφανίζονται τα διάφορα πάνινα τέρατα αρχίζει και το ανεπιτήδευτο χιούμορ της ταινίας, καθώς η πλειοψηφία των εφέ είναι αστεία, με αποκορύφωμα τον τρόπο που ανακάλυψαν οι ιθαγενείς για να περπατούν πάνω στο νερό, τον οποίο κανείς πρέπει να δει για να πιστέψει. Εκτός από αυτή τη μοναδική σύλληψη, υπάρχει και τουλάχιστον άλλη μια σκηνή ανθολογίας με την μάχη μεταξύ ενός ακαθόριστου καβουροειδούς πλάσματος και ενός γιγάντιου σκορπιού. Σε όμοια πλαίσια, ολόκληρη η  ταινία έχει έναν γρήγορο ρυθμό που καλύπτει τις πολλές σεναριακές αφέλειες και αυθαιρεσίες, ενώ οι ερμηνείες όλων των πρωταγωνιστών είναι ρεαλιστικές και φροντισμένες, σε αντίθεση με τα ελάχιστα πιστευτά γεγονότα του σεναρίου.

The Lost Continent 09Θα ήταν μεγάλη ανακρίβεια να μιλήσει κανείς για μια κλασική ταινία της Hammer. Το THE LOST CONTINENT είναι μια διασκεδαστική ταινία που είχε όραμα και στόχο αλλά η εμμονή των συντελεστών να χωρέσουν πολλά διαφορετικά στοιχεία, όσο και οι διάφορες αντικαταστάσεις προσωπικού και τα προβλήματα στην παραγωγή τελικά δεν την άφησαν να περπατήσει. Για τους fans της Βρετανικής εταιρίας είναι σίγουρα ένα αξιοπερίεργο, αλλά από εκεί και πέρα δυσκολεύομαι να βρω κοινό στο οποίο να την συστήσω αφού φαίνεται να απευθύνεται εξίσου σε φίλους των θαλασσινών περιπετειών φαντασίας όσο και στους οπαδούς b-movies τεράτων.

The Lost Continent 10Σε κάθε περίπτωση αξίζει ένα βλέφαρο μόνο και μόνο για όλα τα ετερόκλητα στοιχεία που επιχειρεί να ενώσει, αλλά η αίσθηση ότι θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη παραμένει διάχυτη καθ’ όλη τη διάρκεια και μετά το τέλος της προβολής.

DVD Notes:

Η ταινία κυκλοφορεί στη χώρα μας από την New Star σε έκδοση που περιέχει την μεγαλύτερη Αμερικάνικη εκδοχή της ταινίας, αλλά οι πρόσθετες παροχές είναι άγνωστες.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R0 Αμερική (Anchor Bay Entertainment)
R2 Ισπανία (Manga Films)
R2 Μ. Βρετανία (Optimum Releasing)

Η Βρετανική έκδοση περιέχει την συντομευμένη Αμερικάνικη εκδοχή 84 λεπτών. Οι άλλες δύο περιέχουν την πλήρη Βρετανική εκδοχή (93 λεπτών), έχουν αναμορφική widescreen μεταφορά, αρκετά extras και είναι ταυτόσημες.Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

medusa (Βαθμολογία: 2) στίς 15/06/2014 07:44

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΙΞΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑΣ -ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ-ΤΡΟΜΟΥ-ΤΕΡΑΤΩΝ........ΠΟΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΖΙ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ.ΠΑΝΤΩΣ ΕΧΕΙ ΜΙΑ....ΓΟΗΤΕΙΑ...

Kroneberg (Βαθμολογία: 2) στίς 05/06/2014 17:48

Είχα μεγάλες προσδοκίες όταν πριν καιρό, αποφάσισαν να την δω και δυστυχώς δεν έμεινα ικανοποιημένος. Συμφωνώ πως η ταινία, δεν ήξερε πως να κινηθεί και που να ρίξει το βάρος.
Οι σκηνές στο πλοίο καλύπτουν αδικαιολόγητα μεγάλο μέρος του έργου, χωρίς να υπάρχει το μυστήριο, που θα κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή. Μετά στο νησί κάτι πάει να γίνει, αλλά η αίσθηση που μένει τελικά, είναι αυτής της χαμένης ευκαιρίας για κάτι πολύ καλό.
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstar

Gore
1
Τι σημαίνουν;

Users rating
starstar
(2 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa