b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
DIAGNOSIS: MURDERDIAGNOSIS: MURDER (1974)
MADHOUSEMADHOUSE (1974)
THE KEEPERTHE KEEPER (1976)
HOUSE ON HAUNTED HILLHOUSE ON HAUNTED HILL (1959)
FEAR IN THE NIGHTFEAR IN THE NIGHT (1972)
DARK PLACESDARK PLACES (1973)
THEATRE OF BLOODTHEATRE OF BLOOD (1973)
CIRCUS OF FEARCIRCUS OF FEAR (1967)
THE ABOMINABLE DR. PHIBESTHE ABOMINABLE DR. PHIBES (1971)
BLOODSUCKING FREAKSBLOODSUCKING FREAKS (1976)
RASPUTIN: THE MAD MONKRASPUTIN: THE MAD MONK (1966)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
THEATRE OF DEATH (1967) (Μ. Βρετανία)
A.K.A.: The Female Fiend, Blood Fiend
Ελληνικός τίτλος: Το Θέατρο του Τρόμου
Age Line
Απαραίτητη η γονική συναίνεση
  THEATRE OF DEATH  
Είδος: Μυστηρίου, Θρίλερ
Θέμα: Φόνος, Αστυνομική Έρευνα, Εξαπάτηση
ΣκηνοθεσίαSamuel Gallu
ΗθοποιοίChristopher Lee, Julian Glover, Lelia Goldoni, Jenny Till, Evelyn Laye, Ivor Dean, Joseph Furst, Betty Wolfe
ΣενάριοEllis Kadison, Roger Marshall
ΠαραγωγήE.M. Smedley-Aston, William J. Gell
ΜουσικήElisabeth Lutyens
ΦωτογραφίαGilbert Taylor
ΜοντάζBarrie Vince
Υπάρχουν 1 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Στο Παρίσι ένας άνδρας ερευνάει μια σειρά φόνων που φαίνεται να σχετίζονται με το τοπικό Θέατρο του Τρόμου και το προσωπικό του.

Σχόλια:

Theatre of Death 1Μια περίοδος αναμφισβήτητης γοητείας για τις Βρετανικές ταινίες τρόμου και θρίλερ, το τέλος των 60s εδραίωσε ακόμα περισσότερο την παγκόσμια κυριαρχία των διαφόρων Βρετανικών στούντιο που απολάμβαναν πλέον τους καρπούς που θέρισε η Hammer σε μία μεταβατική περίοδο για το σινεμά μυστηρίου που ετοιμαζόταν για το μεγάλο μπαμ της δεκαετίας του 70. Δύο από τους βασικούς παράγοντες της διαχρονικής επιτυχίας των Βρετανών ήταν σίγουρα τόσο ο Peter Cushing όσο και ο Christopher Lee, που εκείνη την εποχή βρίσκονταν στα credits των περισσότερων παραγωγών του νησιού και ήταν super stars στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα.

Theatre of Death 2Φυσιολογικά, ο γενικά άγνωστος σκηνοθέτης Samuel Gallu και οι εξίσου χαμηλών τόνων παραγωγοί ήθελαν κάποιον εκ των δύο σε αυτή την γενικά εμπνευσμένη ταινιούλα από τα Elstree Studios και τελικά η μοίρα τους εξασφάλισε τον Chris Lee, στον οποίο μάλιστα έδωσαν πρωταγωνιστικό ρόλο από τους οποίους ο ίδιος ο Lee έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι προτιμάει. Εμπλούτισαν, λοιπόν, την παραγωγή με άλλο ένα δυνατό όνομα της Βρετανικής σκηνής (Julian GloverQUATERMASS AND THE PIT), πρόσθεσαν κάθε είδους καλλονές της εποχής σε υποστηρικτικούς αλλά ουσιαστικούς ρόλους και η συνταγή της επιτυχίας ήταν έτοιμη.

Theatre of Death 3Πόσο μάλλον όταν υπάρχει και το σχετικό σενάριο μυστηρίου, που ασχολείται με το ομώνυμο Θέατρο στην καρδιά του Παρισιού. Το Θέατρο του Θανάτου ασχολείται με το μακάβριο και παρουσιάζει με ρεαλιστικότατο τρόπο κάθε είδους θέαμα τρόμου από την πλούσια σε τέτοιο υλικό ιστορία της ανθρωπότητας. Υπεύθυνος σκηνοθέτης των παραστάσεων του Θεάτρου, ο Philippe Darvas (Christopher Lee) που κληρονόμησε το Θέατρο από τον πατέρα του και ορκίστηκε να συνεχίσει την παράδοση που ο τελευταίος ξεκίνησε.

Theatre of Death 4Ένας χειρούργος της αστυνομίας (Julian Glover) αναπτύσσει σχέση με μια από τις όμορφες ηθοποιούς της παράστασης και γενικά βρίσκεται στο θέατρο όσο συχνά χρειάζεται για να βρεθεί ξαφνικά στη μέση μιας σειράς ανεξιχνίαστων φόνων κατά τους οποίους τα θύματα βρίσκονται στραγγισμένα από αίμα και μη σημάδια από μικρές τρύπες. Δεν θέλει και πολύ για να συνδέσει τους φόνους με το Θέατρο και το σκηνοθέτη Darvas, που ξαφνικά εξαφανίζεται χωρίς ίχνη ενώ τα στραγγισμένα από αίμα πτώματα όλο και αυξάνονται.   

Theatre of Death 5Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια ταινία που σίγουρα περνάει την βάση τόσο από πλευράς πλοκής όσο και εκτέλεσης. Ο Samuel Gallu επιλέγει έναν άκρως ατμοσφαιρικό τρόπο σκηνοθεσίας μπλέκοντας στο μίγμα του στοιχεία από Ιταλικά gialli που δειλά- δειλά είχαν αρχίσει να εμφανίζονται ελέω Mario Bava, αλλά και γοτθικού τρόμου με κλεφτές ματιές προς το θέμα του βαμπιρισμού. Δεν είμαι σίγουρος αν η παρουσία του Lee επηρέασε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά τελικά το θέμα φαίνεται να έδεσε με σχεδόν τέλειο τρόπο, εμπλουτίζοντας το μυστήριο και δίνοντας πολλές διαφορετικές διαστάσεις στην ταινία.

Theatre of Death 6Το βασικό ατού της ταινίας, δηλαδή η αγέρωχη παρουσία του Christopher Lee στο ρόλο του φλεγματικού, σαδιστή και εγωπαθή Philippe Darvas, είναι περιέργως και ένα από τα βασικά μειονεκτήματά της. Αυτό γιατί ενώ στο πρώτο μέρος η παρουσία του Lee είναι επιβλητική και ανεβάζει πολλά επίπεδα το θέαμα, η παράξενη απόφαση του σεναρίου να εξαφανίσει τον χαρακτήρα του στο δεύτερο μισό παρασύρει αρνητικά το θέαμα. Ο Julian Glover που παίρνει τα ηνία του πρωταγωνιστή από εκείνο το σημείο, όσο αναγνωρίσιμος και δοσμένος στο ρόλο του και να είναι δεν έχει την φυσική παρουσία του Lee και δεν μπορεί να κρατήσει την ταινία όσο ο θρυλικός Βρετανός ήρωας της σκηνής.

Theatre of Death 7Μοιραία, το ενδιαφέρον περιορίζεται στην λύση του μυστηρίου το οποίο περιπλέκεται ακόμα περισσότερο όσο προχωράει η ταινία, με την εισαγωγή διάφορων χαρακτήρων και στρατηγικών αποκαλύψεων από το παρελθόν τους. Υπάρχουν σκηνές αυξημένου σασπένς, ενώ η ατμόσφαιρα παραμένει πλούσια, σκοτεινή και άκρως προκλητική για το κοινό στο οποίο απευθύνεται η ταινία. Πέρα από αυτό, υπάρχουν διάσπαρτα στοιχεία που δίνουν περισσότερο μια αίσθηση τρόμου, αν και το THEATRE OF DEATH δεν μπορεί να καταταχτεί σε αυτό το είδος, ενώ οι ερμηνείες όλων των πρωταγωνιστών και ιδίως των θηλυκών που στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό το σενάριο είναι πρώτης γραμμής.    

Theatre of Death 8Ο Lee δίνει κατά την προσωπική μου άποψη μια από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του βάζοντας αρκετό από τον καλλιτέχνη εαυτό του στο ρόλο και παραμερίζοντας κάπως το στιλ του «Ανθρώπου του Τρόμου» που τον ακολουθούσε (και ακολουθεί) από τα τέλη της δεκαετίας του 50. Σίγουρα η απουσία του στη συνέχεια βλάπτει αρκετά το ρυθμό αλλά και τη σχετική γοητεία του κάθε πλάνου, αλλά ακόμα κι έτσι μιλάμε για μια σχεδόν απόλυτα επιτυχημένη ταινία μυστηρίου που επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις και συστήνεται ανεπιφύλακτα στους fans εκείνης της περιόδου του Βρετανικού σινεμά, ενώ δεν συζητάω ότι είναι αναγκαία προσθήκη για τους φίλους του Christopher Lee.

DVD Notes:

Υπάρχει ένα κακοτυπωμένο bootleg που εμφανίστηκε στη χώρα μας στο παρελθόν από κάποια Alpha Video που πάντως έχει αναμορφική widescreen μεταφορά.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R1 Αμερική (Anchor Bay)
R2 Μ. Βρετανία (Momentum)

Όλες οι εκδόσεις είναι χωρίς περικοπές και με αναμορφική widescreen μεταφορά. Η R1 είναι με διαφορά η κορυφαία αφού έχει τα περισσότερα και καλύτερα extras.  



Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

Kroneberg (Βαθμολογία: 3) στίς 22/04/2014 18:32

Αρκετά καλή, αλλά όχι από τις κορυφαίες του Lee.




Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:



Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstar

Gore
1
Τι σημαίνουν;

Users rating
starstarstar
(1 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa