b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
DON'T DELIVER US FROM EVILDON'T DELIVER US FROM EVIL (1971)
WHAT HAVE YOU DONE TO SOLANGE?WHAT HAVE YOU DONE TO SOLANGE? (1972)
DON'T OPEN THE DOORDON'T OPEN THE DOOR (1974)
BLACK CHRISTMASBLACK CHRISTMAS (1974)
SCHIZOIDSCHIZOID (1980)
FEAR IN THE NIGHTFEAR IN THE NIGHT (1972)
SYMPTOMSSYMPTOMS (1974)
MURDER ROCKMURDER ROCK (1984)
STAGE FRIGHTSTAGE FRIGHT (1987)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
THE HOUSE THAT SCREAMED (1969) (Ισπανία)
Πρωτότυπος τίτλος: La Residencia
A.K.A.: The Boarding School, The Finishing School
Age Line
Κατάλληλο για άνω των 15
  THE HOUSE THAT SCREAMED  
Είδος: Θρίλερ, Μυστηρίου, Δραματική, Τρόμου
Θέμα: Sleaze, Φόνος, Παράνοια, Σαδισμός, Giallo
ΣκηνοθεσίαChicho Ibanez-Serrador
ΗθοποιοίLilli Palmer, Cristina Galbo, John Moulder-Brown, Mary Maude, Candida Losada, Pauline Challoner, Teresa Hurtado, Conchita Paredes, Tomas Blanco
ΣενάριοChicho Ibanez-Serrador, Juan Tebar
ΠαραγωγήArturo Gonzalez, Jose M. Maldonado
ΜουσικήWaldo de los Rios
ΦωτογραφίαManuel Berenguer, Godofredo Pacheco
ΜοντάζMercedes Alonso, Reginald Mills
Υπάρχουν 3 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Μια νεαρή κλείνεται σε ένα αυστηρό σχολείο για προβληματικά κορίτσια αλλά εκτός από τη σαδιστική διευθύντρια και τις συμμαθήτριές της πρέπει να αντιμετωπίσει και τις μυστηριώδεις   εξαφανίσεις μαθητριών που κορυφώνονται με την άφιξή της.

Σχόλια:

The House that Screamed 1Υποθέτω ότι όσες και όσοι ασχολούνται με Ισπανικό cult horror της δεκαετίας του 70 πιθανότατα θα έχουν συναντήσει το όνομα του Narcisso Ibanez Serador κυρίως λόγω του εκπληκτικού WHO CAN KILL A CHILD?. Το THE HOUSE THAT SCREAMED είναι μια από τις προγενέστερες και όχι τόσο γνωστές ταινίες του αναμφισβήτητα ταλαντούχου δημιουργού, αλλά το να το τοποθετήσει κάποιος στο στενό φάσμα του cult horror μάλλον το αδικεί κατάφωρα παρόλο που σίγουρα το όραμα του δημιουργού του δεν αποτυπώνεται πλήρως στα δρώμενα.

The House that Screamed 2Πρόκειται για μια ταινία χαρακτήρων που διαδραματίζεται περίπου στα 1900 στη Γαλλία σε ένα σχολείο για εσώκλειστα και προβληματικά κορίτσια όλων των ηλικιών. Διευθύντρια είναι η αυστηρή κυρία Fourneau (Lilli Palmer) που έχει δημιουργήσει μια κατάσταση στην οποία το status quo διατηρείται με μαστιγώματα, απομόνωση και άλλες σχετικές πρακτικές. Η διευθύντρια μένει μέσα στη σχολή μαζί με τον εσωστρεφή γιο της τον οποίο φροντίζει να κρατάει απομονωμένο από τις μαθήτριες- τρόφιμοι μιας και θεωρεί ότι τέτοιου είδους προβληματικές γυναίκες μόνο προβλήματα θα δημιουργήσουν στον γιόκα της. Αντίθετα, πιστεύει ότι πρέπει να βρει μια γυναίκα σαν κι εκείνη που «θα τον αγαπάει και θα τον φροντίζει». Ο νεαρός βέβαια δεν χάνει χρόνο και σε κάθε ευκαιρία κατασκοπεύει τις νεαρές και όμορφες τρόφιμους ενώ πιάνει φιλίες με την άρτια αφιχθείσα Teresa (Cristina Galbo).

The House that Screamed 3Η τελευταία αρχίζει να γνωρίζει το ίδρυμα όχι και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μιας και η σαδίστρια βοηθός της Διευθύντριας την βάζει στο μάτι και σε κάθε ευκαιρία προσπαθεί να την μειώσει. Και σαν να μην έφταναν αυτά, αρχίζει και μια σειρά εξαφανίσεων διαφόρων μαθητριών που κοινό σημείο έχουν ότι θεώρησαν ότι αδικήθηκαν από τη διευθύντρια και προσπάθησαν να δραπετεύσουν από το σχολείο- φυλακή. Η Διευθύντρια μοιάζει αποστασιοποιημένη από το γεγονός και μάλιστα δεν ειδοποιεί τους γονείς των εξαφανισμένων μαθητριών, κάτι που προκαλεί τη διαμαρτυρία αρκετών μελών του προσωπικού αλλά ακόμα και της έμπιστής της. 

The House that Screamed 4Σαν να ακούω ήδη τους exploit-άδες να σκέφτονται άπειρα αναίτια γυμνόστηθα πλάνα των μαθητριών μέσα στα λουτρά, super- sleazy καταστάσεις και απάνθρωπα βασανιστήρια από σαδιστικές καθηγήτριες- δεσμοφύλακες και το σκηνικό του σχολείου θηλέων δεν θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστό γι αυτό. Όμως η προσέγγιση του Chicho Ibanez-Serrador απέχει αρκετά από αυτό, αποφεύγοντας όσο μπορεί την exploitation οπτική γωνία και προσπαθώντας να δώσει την κατάσταση μέσα στο ίδρυμα με όσο δυνατόν περισσότερο ρεαλισμό. Φυσικά δεν λείπουν και τέτοια στοιχεία, αλλά η συχνότητα τους είναι πολύ μικρότερη απ’ ότι θα περίμενε κανείς.

The House that Screamed 5Έχοντας πει όμως αυτό, πρέπει να τονίσω ότι η ωμότητα και ο ρεαλισμός με τον οποίο ο σκηνοθέτης αφηγείται την ιστορία είναι πολύ πιο σκοτεινός και σόκιν απ’ ότι έχουμε δει σε δεκάδες ανώδυνες WIP και Nazisploitation ταινίες κατά καιρούς. Πρώτα απ’ όλα λόγω της ψυχοσύνθεσης των χαρακτήρων, που αναλύονται με άριστο τρόπο. Σημαιοφόρος η εκπληκτική στο ρόλο της κομπλεξικής και ακαθόριστα προβληματικής διευθύντριας Lilli Palmer που δίνει μια σχεδόν τέλεια ερμηνεία. Στην προσπάθεια της να κρατήσει τις ισορροπίες υποπίπτει σε διάφορα ηθικά και νομικά παραπτώματα που την τρώνε εσωτερικά, κάτι που δείχνει με άνεση με την ερμηνεία της.

The House that Screamed 6Και οι υπόλοιπες όμως δεν πάνε πίσω. Η γνωστή μας από το LET SLEEPING CORPSES LIE Christine Galbo είναι κι αυτή χάρμα οφθαλμών στο ρόλο του συνεσταλμένου και γεμάτου μυστικά κοριτσιού, ενώ η πανέμορφη αλλά με ολίγο από Ilsa μέσα της, Mary Maude, είναι επίσης απολαυστική. Γενικά όλοι οι χαρακτήρες έχουν βάθος στο THE HOUSE THAT SCREAMED, έχουν την κατά κανόνα αμαρτωλή ιστορία τους, τα πάθη και τις αδυναμίες τους και όλοι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Η εξερεύνηση της σεξουαλικότητας τους και των ταμπού που αυτή συνεπάγεται είναι σχεδόν τέλεια και προσθέτει ακόμα περισσότερο στην αδιαπέραστη γοτθική ατμόσφαιρα.

The House that Screamed 7Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια μόνιμη ακαθόριστα απειλητική υφή ενώ το δαιδαλώδες ίδρυμα  μοιάζει πολύ πιο επικίνδυνο από τον δολοφόνο σαν να έχει δική του οντότητα. Η συνεχόμενη καταπίεση των κοριτσιών είτε από την διευθύντρια είτε από άλλες συμμαθήτριες (συγκρατούμενες;) τους κάνει το κλίμα νοσηρό και πολλές φορές ανυπόφορο. Και παρόλο που η αιματηρή δράση αργεί αρκετά να ξεκινήσει, αυτό δεν μειώνει ούτε στο ελάχιστο το υπόλοιπο, που για εμένα προσωπικά είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από την τυπική slasher/ giallo ρουτίνα που υποτίθεται είναι το κύριο θέμα στην ταινία.

The House that Screamed 8Προσωπική μου άποψη είναι ότι το κύριο ενδιαφέρον του Serador είναι οι χαρακτήρες του και το γενικότερο θέμα της σεξουαλικής και όχι μόνο καταπίεσης μέσα σε έναν σκοτεινό και απάνθρωπο χώρο όπως το ίδρυμα της Lilli Palmer. Οι φόνοι έρχονται σαν bonus, αλλά δε νομίζω να ενοχλούσε κανέναν αν δεν υπήρχαν καθόλου στην ταινία.

The House that Screamed 9Εξάλλου, άλλες είναι οι σκηνές που ταράζουν και ενίοτε σοκάρουν το θεατή, όπως η απίστευτης ψυχολογικής έντασης σκηνή όπου η σαδίστρια Mary Maude έχει ανακαλύψει το αμαρτωλό παρελθόν της Cristina Galbo και το χρησιμοποιεί για να την ξεφτιλίσει μπροστά στις φοβισμένες φίλες της, που στο τέλος δεν μπορούν να αντέξουν τη σφοδρότητα του βασανιστηρίου. Να πω την αλήθεια, τη συγκεκριμένη σκηνή την βρήκα πολύ δύσκολη στην παρακολούθηση και από ένα σημείο και μετά παρακαλούσα επιτέλους να τελειώσει το μαρτύριο της άτυχης μαθήτριας.

The House that Screamed 10Γενικά πρόκειται για μια ταινία που αδικείται όντας κάπως άγνωστη στις μέρες μας και αυτό είναι κρίμα αφού σίγουρα οι fans του Dario Argento και του SUSPIRIA σίγουρα θα αναγνωρίσουν τις πολύ μεγάλες επιρροές του στο κατά γενική ομολογία διαχρονικό αριστούργημα του Ιταλού δημιουργού. Επίσης υπάρχουν και αρκετές στιγμές που κοπιαρίστηκαν από μεταγενέστερα Ιταλικά giallo. Πέρα όμως απ’ αυτά, πρόκειται για μια εξαιρετικά εμπνευσμένη προσπάθεια του Serador που είναι σκοτεινή, έντονη και μπροστά από την εποχή της και δείχνει ότι το WHO CAN KILL A CHILD? κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν.

DVD Notes:

Δεν υπάρχουν εκδόσεις σε DVD στη χώρα μας.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R0 Ισπανία (Divisa Home Video)
R1 Αμερική (Shout! Factory) – Elvira’s Movie Macabre μαζί με το MANEATER OF HYDRA
R1 Αμερική (Shout! Factory/ Timeless Media) – Movies 4 You: Horror μαζί με άλλες 3 ταινίες
R2 Γαλλία (Rene Chateau Video)
R2 Ιταλία (No Shame)

Οι Αμερικάνικες εκδόσεις είναι χωρίς περικοπές και έχουν letterboxed εικόνα, η Ιταλική φαίνεται επίσης χωρίς περικοπές και έχει αναμορφική μεταφορά αλλά για τις υπόλοιπες δεν υπάρχει πληροφόρηση.Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

BrainDeadAlive (Βαθμολογία: 3) στίς 31/01/2014 15:22

Eρμ..3/5 ;ρ

BrainDeadAlive (Βαθμολογία: 3) στίς 31/01/2014 15:21

Προπερσι το είδα και...δεν είμαι σίγουρος πως θυμαμαι ποιός ήταν υπαίτιος για την εξαφάνιση των κοριτσιών. Αλλά θυμάμαι πως μ άρεσε η ταινία. Δεν ήξερα πως είναι ο σκηνοθέτης του WCKAC?...

Kroneberg (Βαθμολογία: 3) στίς 16/01/2014 15:49

Σίγουρα κάτι διαφορετικό από τις γνωστές μεξικανικές παραγωγές, με κατς, μασκοφόρους κλπ. Είναι μια ενδιαφέρουσα ταινία, παρόλο που δεν έχει πολύ δράση.
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstarstar

Gore
1
Τι σημαίνουν;

Users rating
starstarstar
(2 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2023 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa