b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
ALIEN 2: ON EARTHALIEN 2: ON EARTH (1980)
QUATERMASS AND THE PITQUATERMASS AND THE PIT (1967)
THRESHOLDTHRESHOLD (2003)
THE DEADLY SPAWNTHE DEADLY SPAWN (1983)
XTROXTRO (1983)
ALIEN HUNTERALIEN HUNTER (2003)
INSEMINOIDINSEMINOID (1981)
THE X FILESTHE X FILES (1998)
NIGHT OF THE BIG HEATNIGHT OF THE BIG HEAT (1967)
GALAXY OF TERRORGALAXY OF TERROR (1981)
THE QUATERMASS XPERIMENTTHE QUATERMASS XPERIMENT (1955)
LIFEFORCELIFEFORCE (1985)
QUATERMASS 2QUATERMASS 2 (1957)
WITHOUT WARNINGWITHOUT WARNING (1980)
THE DARKTHE DARK (1979)
ALIEN TERMINATORALIEN TERMINATOR (1996)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
CONTAMINATION (1980) (Ιταλία, Γερμανία)
A.K.A.: Alien Contamination, Contamination: Alien on Earth, Toxic Spawn
Age Line
Κατάλληλο για άνω των 15
  CONTAMINATION  
Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας, Τρόμου
Θέμα: Εξωγήινοι, Θανατηφόρος Ιός, Τέρατα, Video Nasty
ΣκηνοθεσίαLuigi Cozzi
ΗθοποιοίIan McCulloch, Louise Marleau, Marino Masé, Siegfried Rauch, Gisela Hahn
ΣενάριοLuigi Cozzi, Erich Tomek
ΠαραγωγήClaudio Mancini, Ugo Valenti
ΜουσικήGoblin, Agostino Marangolo, Fabio Pignatelli
ΦωτογραφίαGiuseppe Pinori
ΜοντάζNino Baragli
Υπάρχουν 4 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Ένα φορτίο από αγνώστου προελεύσεως αντικείμενα που μοιάζουν με εκκολαπτόμενα αυγά ανακαλύπτεται σε φορτίο πλοίου στη Νέα Υόρκη. Τα αυγά αποδεικνύεται ότι είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο, σπέρνοντας τη «μόλυνση των ανατιναζόμενων στομάχων» σε όσους έχουν την ατυχία να έρθουν σε επαφή μαζί τους. Αυτό προκαλεί την αντίδραση κυβερνητικών και στρατιωτικών οργανώσεων ασφαλείας.

Σχόλια:

Παρεξηγημένη και ταλαιπωρημένη από την λογοκρισία ταινία, το CONTAMINATION του Luigi Cozzi είναι μια απόπειρα της Ιταλικής βιομηχανίας της δεκαετίας του ’80, που είχε πάρει τα πάνω της εκείνη την περίοδο κυρίως λόγω της απρόσμενης επιτυχίας του ZOMBIE 2, να βγάλει κέρδη με μια low budget αντιγραφή του ALIEN του Ridley Scott.

O Cozzi δανείζεται κάποια βασικά στοιχεία του ALIEN, όπως είναι τα εξωγήινα αυγά και οι εκρήξεις στομάχων, και κάνει μια ταινία επιστημονικής φαντασίας που ο προϋπολογισμός της δεν την αφήνει να ξεχωρίσει από τη μετριότητα.

Τα εξωγήινα αυγά, που θυμίζουν λίγο τα αντίστοιχα στο ALIEN και το INVASION OF THE BODY SNATCHERS, είναι πολύ πιο άμεσα στις συνέπειές τους απ’ ότι στις δύο προαναφερόμενες ταινίες. Μόλις έρθουν σε επαφή μα ζέστη και υγρό περιβάλλον, εκρήγνυνται και τα υγρά που βγαίνουν από μέσα, εφόσον έρθουν σε επαφή με τον άνθρωπο ή οποιοδήποτε ζωντανό οργανισμό, προκαλούν σχεδόν αμέσως μια αντίδραση που έχει σαν αποτέλεσμα την θεαματική και αιματηρή έκρηξη των στομάχων τους!

Ο κρατικός μηχανισμός αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο, οπότε ζητάει βοήθεια από έναν πρώην αστροναύτη (Ian McCulloch, φρέσκος από τον θρίαμβό του στη μάχη με τους ζωντανούς νεκρούς στα ZOMBIE 2 και ZOMBIE HOLOCAUST) που φαίνεται ότι είχε έρθει σε επαφή με τα εξωγήινα αυγά σε ένα προηγούμενο ταξίδι του στον Άρη.

Το flashback της περιπέτειάς του στα τούνελ του Άρη είναι μια αρκετά καλή σκηνή που μπορεί άνετα να συγκριθεί με την αντίστοιχη στο ALIEN, αν αναλογιστεί κανείς τη διαφορά προϋπολογισμού που είχαν οι δύο ταινίες. Τελικά, ξεδιπλώνεται μια συνωμοσία με πρωτεργάτη τον θεωρούμενο νεκρό συνταξιδιώτη του McCulloh στον Άρη, που θέλει τα εξωγήινα αυγά να προορίζονται (χωρίς σοβαρή εξήγηση του γιατί) για να εκκολαφθούν σε διάφορα μέρη του κόσμου σπέρνοντας τον τρόμο και το θάνατο.

Και αυτό σε γενικές γραμμές είναι το CONTAMINATION. Μετά από το πολύ δυνατό ξεκίνημα, η ταινία δείχνει μια αμηχανία που καταλήγει σε ψιλοβαρεμάρα για τον θεατή, αφού το μεγαλύτερο κομμάτι από το κύριο μέρος της ταινίας αναλώνεται σε άσκοπους διαλόγους μεταξύ των πρωταγωνιστών, ατελείωτες επιστημονικές αναλύσεις για το περιεχόμενο των αυγών και πολύ λίγη δράση.

Δράση η οποία επιστρέφει στα τελευταία 20 λεπτά της ταινίας, όπου κυριαρχεί η μάχη των ηρώων με τον τρομακτικό εξωγήινο κύκλωπα, ο οποίος παράγει τα αυγά και έχει υπνωτικές ιδιότητες που πηγάζουν από το κίτρινο ολοστρόγγυλο μάτι του και την ακτινοβολία που αναδίδει. Συνήθως σε τέτοιου προϋπολογισμού ταινίες, τα τέρατα είναι τουλάχιστον για γέλια. Στο CONTAMINATION, ο κύκλωπας δίνει μια σχετική αίσθηση απειλής, αλλά οι δυσκολίες που έχει η παραγωγή για να τον κάνει να κινηθεί είναι κάτι παραπάνω από φανερές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι και τελείως του πεταμού. Σε κάθε περίπτωση, πάντως βγάζει αρκετό γέλιο!

Ο Cozzi στην συνέντευξη του που περιλαμβάνεται στα extras του DVD της Blue Underground εξηγεί με λεπτομέρεια το πως έγιναν τα ειδικά εφέ στο CONTAMINATION, και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για να δει κανείς πώς υλοποιούνται και τις δυσκολίες που έχουν στο γύρισμά τους οι χαμηλού προϋπολογισμού ταινίες Επιστημονικής Φαντασίας. Οπότε, εγώ τουλάχιστον δεν θα γίνω επικριτικός σε αυτό το θέμα.

Στα συν του CONTAMINATION οι θεαματικότατες και πολύ αιματηρές εκρήξεις στομάχων και η ατμοσφαιρική μουσική των Goblin, η οποία επαναχρησιμοποιήθηκε στο HELL OF THE LIVING DEAD του Bruno Mattei.

Όλα τα λεφτά είναι επίσης τα πρώτα 15 και τα τελευταία 20 λεπτά της ταινίας, που συνοψίζουν τη δράση της. Πάντως, δεδομένης της κακής σχέσης του CONTAMINATION με τη λογοκρισία, σίγουρα παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον 25 χρόνια μετά να δει κανείς για ποιο λόγο απαγορεύτηκε η ταινία στην Αγγλία (η uncut έκδοση κυκλοφόρησε μόλις το 2001, αν δεν απατώμαι), και κόπηκε ανελέητα στην Αμερική. Μυστήριες οι βουλές των λογοκριτών!

Γενικά, λόγω ιστορικών λόγων και μόνο, συστήνω το CONTAMINATION στους φίλους του splatter, του Ιταλικού σινεμά του φανταστικού (δηλαδή σε όλους εμάς), και σε αυτούς που θέλουν να περάσουν μιάμιση ευχάριστη ώρα, χωρίς πολλούς προβληματισμούς, αλλά με πολύ αιματηρό τζερτζελέ!

Αξίζει επίσης να σημειώσω ότι στην Ελλάδα είχε κυκλοφορήσει τη δεκαετία του ’80 σε Widescreen έκδοση χωρίς περικοπές. Οι παλιότεροι σίγουρα θα αναγνωρίσουν το εξώφυλλο της VHS έκδοσης που περιλαμβάνεται στα Posters & Stills Gallery των extras.

DVD Notes:

Το CONTAMINATION δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα σε DVD στην Ελλάδα.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R0 Αμερική (Blue Underground)
R2 Γερμανία (CMV Laservision)
R2 Γερμανία (Marketing Film)
R2 Μ. Βρετανία (Anchor Bay UK)
R2 Μ. Βρετανία (Anchor Bay) - Box of the Banned 2

Όλες οι εκδόσεις είναι χωρίς περικοπές, ενώ πιο ελκυστικές αγορές φαίνονται οι εκδόσεις R0 Αμερικής (Blue Underground), και η R2 Ηνωμένου Βασιλείου (Anchor Bay UK), που έχουν τα ίδια πλούσια extras. Μόνη διαφορά, η Αγγλική έκδοση έχει περισσότερες σημειώσεις πάνω στην ταινία, ενώ δεν περιλαμβάνει το αρχικό μονοφωνικό κανάλι ήχου. Η ίδια έκδοση περιλαμβάνεται και στο box set BOX OF THE BANNED 2 της Anchor Bay UK.Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

PigeonKiller (Βαθμολογία: 1) στίς 02/11/2019 21:19

Πολύ βαρετή ταινία το ξεκίνημα ήταν καλουτσικο μετά έπεσε πάρα πάρα πολύ ούτε ο κύκλωπας στο τέλος δν έσωσε την κατασταση το gore μέτρια πραματα. Μόνο τα εφέ του κύκλωπα ήταν κάπως καλα. Απλά βαρετή και αδιάφορη ταινία του είδους.

Birdy (Βαθμολογία: 2) στίς 28/01/2013 16:38

Η ατμόσφαιρα και η μουσική ισοφαρίζουν την κοιλιά που κάνει το σενάριο

lordwiner (Βαθμολογία: 1) στίς 02/02/2009 02:53

Gia mena mono ta prwta lepta ths tainias axizoun,pragmatika thewrw oti petaxa miamish wra po thn zwh mou vlepodas ayth thn tainia.to monadiko stoixeio pou axizei einai kapoies skhnes gore kai oi anatinaxeis twn stomaxiwn giayta tha parei enan aso

Kroneberg (Βαθμολογία: 1) στίς 13/05/2008 20:31

Προς το τέλος αποκτάει ενδιαφέρον, αλλά μέχρι τότε, θέλει προσπάθεια για να κρατηθείς ξύπνιος! Μάνο οι σκηνές με το τέρας και οι εκρήξεις σου μένουν μετά το τέλος της ταινίας.
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstar

Gore
4
Τι σημαίνουν;

Users rating
starhalf starhalf starhalf starhalf starhalf star
(6 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa