Ένα φορτίο από αγνώστου προελεύσεως αντικείμενα που μοιάζουν με εκκολαπτόμενα αυγά ανακαλύπτεται σε φορτίο πλοίου στη Νέα Υόρκη. Τα αυγά αποδεικνύεται ότι είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο, σπέρνοντας τη «μόλυνση των ανατιναζόμενων στομάχων» σε όσους έχουν την ατυχία να έρθουν σε επαφή μαζί τους. Αυτό προκαλεί την αντίδραση κυβερνητικών και στρατιωτικών οργανώσεων ασφαλείας.
Σχόλια:
Παρεξηγημένη και ταλαιπωρημένη από την λογοκρισία ταινία, το CONTAMINATION του Luigi Cozzi είναι μια απόπειρα της Ιταλικής βιομηχανίας της δεκαετίας του ’80, που είχε πάρει τα πάνω της εκείνη την περίοδο κυρίως λόγω της απρόσμενης επιτυχίας του ZOMBIE 2, να βγάλει κέρδη με μια low budget αντιγραφή του ALIEN του Ridley Scott.
O Cozzi δανείζεται κάποια βασικά στοιχεία του ALIEN, όπως είναι τα εξωγήινα αυγά και οι εκρήξεις στομάχων, και κάνει μια ταινία επιστημονικής φαντασίας που ο προϋπολογισμός της δεν την αφήνει να ξεχωρίσει από τη μετριότητα.
Τα εξωγήινα αυγά, που θυμίζουν λίγο τα αντίστοιχα στο ALIEN και το INVASION OF THE BODY SNATCHERS, είναι πολύ πιο άμεσα στις συνέπειές τους απ’ ότι στις δύο προαναφερόμενες ταινίες. Μόλις έρθουν σε επαφή μα ζέστη και υγρό περιβάλλον, εκρήγνυνται και τα υγρά που βγαίνουν από μέσα, εφόσον έρθουν σε επαφή με τον άνθρωπο ή οποιοδήποτε ζωντανό οργανισμό, προκαλούν σχεδόν αμέσως μια αντίδραση που έχει σαν αποτέλεσμα την θεαματική και αιματηρή έκρηξη των στομάχων τους!
Ο κρατικός μηχανισμός αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο, οπότε ζητάει βοήθεια από έναν πρώην αστροναύτη (Ian McCulloch, φρέσκος από τον θρίαμβό του στη μάχη με τους ζωντανούς νεκρούς στα ZOMBIE 2 και ZOMBIE HOLOCAUST) που φαίνεται ότι είχε έρθει σε επαφή με τα εξωγήινα αυγά σε ένα προηγούμενο ταξίδι του στον Άρη.
Το flashback της περιπέτειάς του στα τούνελ του Άρη είναι μια αρκετά καλή σκηνή που μπορεί άνετα να συγκριθεί με την αντίστοιχη στο ALIEN, αν αναλογιστεί κανείς τη διαφορά προϋπολογισμού που είχαν οι δύο ταινίες. Τελικά, ξεδιπλώνεται μια συνωμοσία με πρωτεργάτη τον θεωρούμενο νεκρό συνταξιδιώτη του McCulloh στον Άρη, που θέλει τα εξωγήινα αυγά να προορίζονται (χωρίς σοβαρή εξήγηση του γιατί) για να εκκολαφθούν σε διάφορα μέρη του κόσμου σπέρνοντας τον τρόμο και το θάνατο.
Και αυτό σε γενικές γραμμές είναι το CONTAMINATION. Μετά από το πολύ δυνατό ξεκίνημα, η ταινία δείχνει μια αμηχανία που καταλήγει σε ψιλοβαρεμάρα για τον θεατή, αφού το μεγαλύτερο κομμάτι από το κύριο μέρος της ταινίας αναλώνεται σε άσκοπους διαλόγους μεταξύ των πρωταγωνιστών, ατελείωτες επιστημονικές αναλύσεις για το περιεχόμενο των αυγών και πολύ λίγη δράση.
Δράση η οποία επιστρέφει στα τελευταία 20 λεπτά της ταινίας, όπου κυριαρχεί η μάχη των ηρώων με τον τρομακτικό εξωγήινο κύκλωπα, ο οποίος παράγει τα αυγά και έχει υπνωτικές ιδιότητες που πηγάζουν από το κίτρινο ολοστρόγγυλο μάτι του και την ακτινοβολία που αναδίδει. Συνήθως σε τέτοιου προϋπολογισμού ταινίες, τα τέρατα είναι τουλάχιστον για γέλια. Στο CONTAMINATION, ο κύκλωπας δίνει μια σχετική αίσθηση απειλής, αλλά οι δυσκολίες που έχει η παραγωγή για να τον κάνει να κινηθεί είναι κάτι παραπάνω από φανερές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι και τελείως του πεταμού. Σε κάθε περίπτωση, πάντως βγάζει αρκετό γέλιο!
Ο Cozzi στην συνέντευξη του που περιλαμβάνεται στα extras του DVD της Blue Underground εξηγεί με λεπτομέρεια το πως έγιναν τα ειδικά εφέ στο CONTAMINATION, και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για να δει κανείς πώς υλοποιούνται και τις δυσκολίες που έχουν στο γύρισμά τους οι χαμηλού προϋπολογισμού ταινίες Επιστημονικής Φαντασίας. Οπότε, εγώ τουλάχιστον δεν θα γίνω επικριτικός σε αυτό το θέμα.
Όλα τα λεφτά είναι επίσης τα πρώτα 15 και τα τελευταία 20 λεπτά της ταινίας, που συνοψίζουν τη δράση της. Πάντως, δεδομένης της κακής σχέσης του CONTAMINATION με τη λογοκρισία, σίγουρα παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον 25 χρόνια μετά να δει κανείς για ποιο λόγο απαγορεύτηκε η ταινία στην Αγγλία (η uncut έκδοση κυκλοφόρησε μόλις το 2001, αν δεν απατώμαι), και κόπηκε ανελέητα στην Αμερική. Μυστήριες οι βουλές των λογοκριτών!
Γενικά, λόγω ιστορικών λόγων και μόνο, συστήνω το CONTAMINATION στους φίλους του splatter, του Ιταλικού σινεμά του φανταστικού (δηλαδή σε όλους εμάς), και σε αυτούς που θέλουν να περάσουν μιάμιση ευχάριστη ώρα, χωρίς πολλούς προβληματισμούς, αλλά με πολύ αιματηρό τζερτζελέ!
Αξίζει επίσης να σημειώσω ότι στην Ελλάδα είχε κυκλοφορήσει τη δεκαετία του ’80 σε Widescreen έκδοση χωρίς περικοπές. Οι παλιότεροι σίγουρα θα αναγνωρίσουν το εξώφυλλο της VHS έκδοσης που περιλαμβάνεται στα Posters & Stills Gallery των extras.
DVD Notes:
Το CONTAMINATION δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα σε DVD στην Ελλάδα.
Διεθνείς DVD εκδόσεις:
R0 Αμερική (Blue Underground) R2 Γερμανία (CMV Laservision) R2 Γερμανία (Marketing Film) R2 Μ. Βρετανία (Anchor Bay UK) R2 Μ. Βρετανία (Anchor Bay) - Box of the Banned 2
Όλες οι εκδόσεις είναι χωρίς περικοπές, ενώ πιο ελκυστικές αγορές φαίνονται οι εκδόσεις R0 Αμερικής (Blue Underground), και η R2 Ηνωμένου Βασιλείου (Anchor Bay UK), που έχουν τα ίδια πλούσια extras. Μόνη διαφορά, η Αγγλική έκδοση έχει περισσότερες σημειώσεις πάνω στην ταινία, ενώ δεν περιλαμβάνει το αρχικό μονοφωνικό κανάλι ήχου. Η ίδια έκδοση περιλαμβάνεται και στο box set BOX OF THE BANNED 2 της Anchor Bay UK.