Ένας νεαρός σχεδιάζει να πάρει εκδίκηση από τους γιατρούς που στο παρελθόν τον χώρισαν από τον παραμορφωμένο σιαμαίο αδελφό του. Ο τελευταίος βρίσκεται πλέον σε ένα καλάθι το οποίο έχει πάντα μαζί του ο νεαρός και το οποίο ανοίγει όποτε χρειάζεται, με αιματηρά αποτελέσματα.
Σχόλια:
Το BASKET CASE έχει γίνει πλέον ένα κλασσικό cult hit και φαντάζομαι οι περισσότεροι από εσάς το έχουν δει ήδη μαζί με τις δύο συνέχειες που γνώρισε. Και εν μέρει είναι λογική αυτή η καθολική αποδοχή του από τους φίλους του τρόμου, διότι έχει μια φρεσκάδα και ευρηματικότητα που την εποχή που βγήκε ήταν κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο.
Εγώ προσωπικά, αν και διασκέδασα αρκετά βλέποντάς το ξανά μετά από τόσα χρόνια, συνεχίζω να το βρίσκω κομματάκι υπερεκτιμημένο. Παρόλα αυτά, πρέπει να παραδεχτώ ότι το BASKET CASE έχει πολλά που λειτουργούν υπέρ του. Πρώτα- πρώτα είναι αστείο, χωρίς όμως να γίνεται γελοίο ή ξεκαρδιστικό, είναι αιματηρό όπως πρέπει και τέλος έχει μια αξιοθαύμαστη συνοχή και ομοιομορφία στο ρυθμό του.
Έχει τα δομικά στοιχεία του σε πλήρη ισορροπία (τρόμος, χιούμορ, σκηνές gore, ακόμα και ανάλυση χαρακτήρων). Το κύριο πλεονέκτημα του, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι καταφέρνει να κάνει το θεατή να συμπαθήσει τους πρωταγωνιστές και σε ορισμένα σημεία να κατανοήσει την οργή και το μίσος του μικρού παραμορφωμένου αδελφού για αυτούς που τον χώρισαν από τον αδελφό του.
Με άλλα λόγια, το BASKET CASE καταφέρνει να αιτιολογήσει την αιματηρή εκδίκηση που παίρνουν τα δύο αδέλφια, ενώ σε άλλες ταινίες του είδους, η αιτιολόγηση αυτή θα θεωρείτο περιτή και θα έπαιρνε χρόνο από πιθανές splatter σκηνές, οπότε και θα ήταν μη επιθυμητή. Στο BASKET CASE όμως, αυτή η ανάλυση χαρακτήρων καταφέρνει να το κάνει ακόμα πιο αποτελεσματικό χωρίς να το κάνει βαρετό.
Οι σκηνές gore είναι παρούσες και αρκετά καλές από έναν σκηνοθέτη που γαλουχήθηκε στην παράδοση του Herschel Gordon Lewis, χωρίς όμως να είναι κάτι ακραίο ή κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Παρόλα αυτά, οι διάφορες εταιρίες που το κυκλοφόρησαν την εποχή φρόντισαν να απομακρύνουν οποιαδήποτε υποψία gore πετσοκόβοντάς το χωρίς έλεος και λογική.
Τα ειδικά εφέ του πλάσματος είναι προβλέψιμα cheesy, με τεχνικές stop- motion animation που μοιάζουν σήμερα πολύ ξεπερασμένες και δίνουν και έναν αστείο τόνο σε δρώμενα που όμως αν τα πάρει κανείς τοις μετρητοίς δεν είναι καθόλου χιουμοριστικά!
Οι ερμηνείες εξίσου προβλέψιμα κακές, στην παράδοση των ταινιών τρόμου χαμηλού προϋπολογισμού της εποχής. Επίσης ο προϋπολογισμός της ταινίας φαίνεται ότι ήταν πολύ χαμηλός, αλλά σε αυτό συμβάλει λίγο και η μη προσεγμένη DVD έκδοση της Silver Star στην Ελλάδα (δείτε τα DVD Notes για περισσότερες πληροφορίες).
Σε γενικές γραμμές, το BASKET CASE συστήνεται σίγουρα για όσους δεν το έχουν δει, αλλά και για τους παλιότερους είναι must να το ξαναθυμηθούν. Με άλλα λόγια αγνή, καθαρή 80’s ψυχαγωγία για κάθε σπλατερά και σπλατερού!
DVD Notes:
Δεν υπάρχει επίσημη έκδοση στην Ελλάδα. Κάποτε κυκλοφορούσε ένα bootleg της Silver Media, αλλά είναι πλέον αρκετά δυσεύρετο.
Όλες οι εκδόσεις είναι χωρίς περικοπές, αλλά μόνο η έκδοση της Tartan του Ηνωμένου Βασιλείου έχει letterboxed μεταφορά. Από extras οι Αμερικάνικη Special Edition και η Αυστραλέζικη έκδοση είναι μακράν οι καλύτερες με κυριολεκτικά τόνους από extras, συνεντεύξεις και στοιχεία για την ιστορική αυτή ταινία.