b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
A BOY AND HIS DOGA BOY AND HIS DOG (1975)
THE ULTIMATE WARRIORTHE ULTIMATE WARRIOR (1975)
RAVAGERSRAVAGERS (1979)
THE LATHE OF HEAVENTHE LATHE OF HEAVEN (1980)
THE QUATERMASS CONCLUSIONTHE QUATERMASS CONCLUSION (1979)
THE OMEGA MANTHE OMEGA MAN (1971)
DEAD MAN WALKINGDEAD MAN WALKING (1988)
THE LUCIFER COMPLEXTHE LUCIFER COMPLEX (1978)
2019: AFTER THE FALL OF NEW YORK2019: AFTER THE FALL OF NEW YORK (1983)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
ZERO POPULATION GROWTH (1972) (Μ. Βρετανία)
Πρωτότυπος τίτλος: Z.P.G.
A.K.A.: Edict, The First of January
Age Line
Απαραίτητη η γονική συναίνεση
  ZERO POPULATION GROWTH  
Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας, Δραματική
Θέμα: Εναλλακτικό Μέλλον
ΣκηνοθεσίαMichael Campus
ΗθοποιοίOliver Reed, Geraldine Chaplin, Don Gordon, Diane Cilento, Eugene Blau, Bent Christensen, Belinda Donkin, Birgitte Federspiel
ΣενάριοFrank De Felitta, Max Ehrlich
ΠαραγωγήTom Madigan, Frank De Felitta, Max Ehrlich
ΜουσικήJonathan Hodge
ΦωτογραφίαMichael Reed, Mikael Salomon
ΜοντάζDennis Lanning
Υπάρχουν 1 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Σε ένα εναλλακτικό μέλλον όπου η γέννηση παιδιών είναι παράνομη και τιμωρείται με θάνατο, ένα ζευγάρι αποφασίζει να αγνοήσει το νόμο και φέρνει στη ζωή ένα βρέφος παρά τις αντίξοες συνθήκες

Σχόλια:

Zero Population GrowthΌπως σχεδόν όλα τα είδη στο σινεμά έτσι και η επιστημονική φαντασία μάλλον γνώρισε τις μεγαλύτερες στιγμές της τη δεκαετία του 70, όταν και κυκλοφορούσε η μία μετά την άλλη ταινία ανεξαρτήτως θεματολογίας ή προϋπολογισμού. Φυσιολογικά εκείνη την εποχή κυκλοφόρησαν πολλές σημαντικές ταινίες αλλά και άλλες τόσες ασήμαντες και προορισμένες απλά για να βγάλουν κάτι από το momentum της εποχής. Όμως ο κάθε δημιουργός τότε έφτιαχνε τις ταινίες του με απώτερο στόχο να βγάλει κι αυτός το δικό του αριστούργημα που θα προβληματίσει, θα πάρει καλές κριτικές από τον τύπο και βέβαια θα του φέρει ένα σκασμό λεφτάς δημιουργούς του.

Zero Population GrowthΤο ZERO POPULATION GROWTH του Michael Campus ανήκει μάλλον στην δεύτερη κατηγορία των ταινιών που θέλουν αλλά επί της ουσίας δεν μπορούν. Αν και ο δημιουργός της έκανε ΄’ότι μπορούσε για να φανεί η ταινία βαθιά και με περίπλοκο προβληματισμό, το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα απέχει πολύ από αυτό που θα χαρακτήριζε ο οποιοσδήποτε ως μια ενδιαφέρουσα και ψυχαγωγική ταινία. Κάτι ίσως η πολύ βαριά της θεματολογία, κάτι ο υπερτονισμένος ρεαλισμός που συναντάμε στις περισσότερες παραγωγές της εποχής και κάτι η έλλειψη κατεύθυνσης του σεναρίου θάβουν μια ακόμα καλή σεναριακή ιδέα στο βωμό της υποτιθέμενης τέχνης.

Zero Population GrowthΣήμερα βέβαια το συγκεκριμένο θέμα με το οποίο ασχολείται το ZERO POPULATION GROWTH έχει μάλλον εξαντληθεί από τις δεκάδες παρόμοιες θεματολογικά μελλοντολογικές ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει, αλλά το 1972 που βγήκε η ταινία σίγουρα επρόκειτο για μια πρωτοποριακή και γεμάτη φαντασία ιδέα.

Zero Population GrowthΒρισκόμαστε σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον όπου το κυριότερο πρόβλημα που απασχολεί την ανθρωπότητα είναι ο υπερπληθυσμός που απειλεί το ίδιο το ανθρώπινο είδος. Έτσι, οι ιθύνοντες της εποχής αποφασίζουν να απαγορεύσουν από την 1η Ιανουαρίου την γέννηση μωρών για τα επόμενα 30 χρόνια, κάτι που βρίσκει αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Τα ζευγάρια μπορούν να καλύψουν την απουσία ενός παιδιού αγοράζοντας προγραμματισμένα ρομπότ κατ’ εικόνα και ομοίωση μικρών παιδιών που γι λίγο δίνουν την ψευδαίσθηση οικογενειακής θαλπωρής.

Zero Population GrowthΈλα όμως που η νεαρή Carol McNeil (Geraldine Chaplin) δεν αποδέχεται αυτή τη ζωή και θέλει να κάνει δικό της παιδί, κάτι που θα σημαίνει το θάνατο αυτής και του άνδρα της Russ (Oliver Reed). Όμως όταν η Carol αψηφάει τα πάντα και τελικά γεννάει ένα όμορφο αγοράκι, ο άνδρας της αναγκάζεται να μπει στο χορό και να χορέψει, αλλά για κακή τους τύχη το ίδιο πράττει και το ζευγάρι των γειτόνων που θέλει να συμμετέχει ενεργά στην ανατροφή του μικρού. Όταν μάλιστα οι γείτονες αποφασίζουν ότι τα ο παιδί πρέπει να γίνει εξ’ ολοκλήρου δικό τους και απειλούν ότι θα καρφώσουν τους Russ και Caroll στις αρχές το ζευγάρι σχεδιάζει διέξοδο από αυτή την κόλαση με στόχο την εξασφάλιση του μέλλοντος του παιδιού με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Zero Population GrowthΌλα καλά από πλευράς υπόθεσης, αλλά στην πράξη είναι που τα χαλάει ο σκηνοθέτης. Στην αρχή το όλο θέαμα είναι σαν μια μεγάλη τουριστική ξενάγηση στον απαισιόδοξο, μουντό και απρόσωπο κόσμο του μέλλοντος στο οποί εξελίσσεται η ιστορία. Στην κοινωνία αυτή, ο πολιτισμός όπως τον γνωρίζουμε έχει εξαφανιστεί και έχει δώσει στη θέση του σε αυστηρά προδιαγεγραμμένες υποδιαιρέσεις της κοινωνίας και συμπεριφορές που ακολουθούν συγκεκριμένους και απαράβατους κανόνες. Οι άνθρωποι ναι μεν ζουν σε οικογένειες, αλλά οι συμπεριφορές τους καθορίζονται από «πάνω» σχεδόν σε κάθε τους κίνηση. Μάλιστα η μοναδική τους διασκέδαση φαίνεται να είναι η παρακολούθηση αναπαραστάσεων του παρελθόντος και η προβολές ενημερωτικών ταινιών σχετικά με τη ζωή στις κοινωνίες του μακρινής δεκαετίας του 70.

Zero Population GrowthΣίγουρα το υλικό είναι ενδιαφέρον, όμως η σχεδόν ολοκληρωτική έλλειψη δράσης και ρυθμού καταδικάζει τις βάσεις στις οποίες έχτισε την ιστορία του ο σκηνοθέτης. Και για του λόγου το αληθές, μόλις αρχίσει να γίνεται λίγο κουραστική η ξενάγηση τότε παρατηρείται ακινησία στο σενάριο, που γίνεται όσο προβλέψιμο όσο θα μπορούσε από ένα σημείο και μετά. Σ’ αυτό προσωπικά προσθέτω και την γενικά αδιάφορη ερμηνεία της ουσιαστικής πρωταγωνίστριας Geraldine Chaplin που προσωπικά δεν κατάφερε να με κερδίσει σε καμία στιγμή της προβολής παρ’ ότι βρίσκεται στο επίκεντρο του δραματικού ενδιαφέροντος της υπόθεσης. Αντίθετα, ο Oliver Reed είναι πολύ καλύτερος σε έναν γενικά συμπληρωματικό ρόλο αλλά ποτέ δεν αναλαμβάνει τα ηνία από την όμορφη αλλά υπερβολική συμπρωταγωνίστρια του.

Zero Population GrowthΜοιραία, το ενδιαφέρον περιορίζεται σε τμήματα της ταινίας και όχι στο σύνολο της και συγκεκριμένα στην αρχή και το φινάλε. Από εκεί και πέρα το υπόλοιπο μοιάζει διεκπεραιωτικό και χωρίς ουσία, ενώ η παντελής έλλειψη σασπένς το κάνει να μοιάζει ακαδημαϊκό και προχειροφτιαγμένο. Πάντως θα μπορούσε να θεωρηθεί κάτι σαν θεματικό prequel σε μια πολύ γνωστότερη και μάλλον καλύτερη ταινία που κυκλοφόρησε λίγο αργότερα, το LOGAN’S RUN, το οποίο όμως είχε δέκα φορές περισσότερη δράση και ρυθμό.

Zero Population GrowthΤο ZERO POPULATION GROWTH είναι ουσιαστικά μια κοινωνική ταινία με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας που το μόνο που καταφέρνει αρκετά καλά είναι να προβληματίσει το θεατή κάνοντας τον να σκεφτεί πώς θα ήταν η ζωή σε μια τόσο απάνθρωπη μελλοντική κοινωνία η οποία ομολογουμένως παρουσιάζεται με ιδιαίτερα αποτελεσματικό και ενίοτε τρομακτικό τρόπο. Όμως όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που θα συμπλήρωναν τη συνταγή μιας επιτυχημένης ταινίας απουσιάζουν εδώ αφήνοντας απλώς υποσχέσεις για το μέλλον το σκηνοθέτη ο οποίος όταν αποφασίζει να δώσει λίγο ρυθμό και γεύση στην ταινία είναι πλέον πολύ αργά.

Zero Population GrowthΚαι αν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί συγκρίνουν τη συγκεκριμένη με παρόμοιες αλλά κατά την άποψη μου πολύ περισσότερο επιτυχημένες ταινίες με παρόμοια θεματολογία όπως τα SOYLENT GREEN και LOGAN’S RUN είναι γιατί κυκλοφόρησαν περίπου την ίδια εποχή και για κανένα άλλο λόγο. Τα δυο προηγούμενα ναι μεν παρουσίαζαν ένα κατάμαυρο και τρομακτικό εναλλακτικό μέλλον για την ανθρωπότητα, αλλά τουλάχιστον είχαν καλή υπόθεση, ρυθμό και αρκετή δράση, κάτι που δεν κάνει το ZERO POPULATION GROWTH το οποίο εκτός από δυσάρεστο και απαισιόδοξο γίνεται και ανυπόφορα βαρετό παρά την παρουσία του Oliver Reed και τα όμορφα φτιαγμένα φουτουριστικά ντεκόρ.

DVD Notes:

Δεν υπάρχουν εκδόσεις σε DVD στη χώρα μας.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R1 Αμερική (Legend Films)

Η μοναδική αυτή έκδοση είναι χωρίς περικοπές και με αναμορφική widescreen μεταφορά.Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

Squirmy (Βαθμολογία: ) στίς 14/10/2008 04:26

Αυτή την ταινία δεν έτυχε να την δω έως τώρα. Μόνο επειδή βλέπω Ρίντ μέσα θα ψάξω να την βρω πουθενά. Πάντως ο Ολιβερ Ρίντ ήταν σταθερή αξία σαν ηθοποιός και περίφημος στου ρόλους του. Όποιος επιθυμεί καλό βρετανίκο σινεμά με ρεαλισμό και ποιότητα, προτείνεται σίγουρα ο άνθρωπος αυτός. Προσωπικά αγαπώ ταινίες (προτεινόμενες) όπως: "The Curse of the Werewolf (1961)", "Burnt Offerings (1976)", "The House of Usher (1988)" κι αλλές πολλές αντάξιες του ονόματος και της καριέρας του.
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstar

Gore
0
Τι σημαίνουν;

Users rating

(0 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa