Σχόλια: Να ‘μαστε με το δεύτερο μέρος του MEN BEHIND THE SUN από τον γνωστότερο για τις ταινίες πολεμικών τεχνών του, Godfrey Ho. Το LABORATORY OF THE DEVIL διαφημίστηκε παγκοσμίως ως «η ταινία που προσπάθησαν να απαγορεύσουν» και σαν «ακόμα πιο αρρωστημένη από το πρώτο μέρος». Ακούγοντας κάποιος όλα αυτά και έχοντας δει το MEN BEHIND THE SUN φαντάζεται λογικά το χειρότερο από άποψη βδελυρότητας και καταχρήσεων, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Στην πραγματικότητα το LABORATORY OF THE DEVIL απέχει πολύ τόσο σε επίδραση όσο και σε ύφος από το MEN BEHIND THE SUN και είναι μια κανονικότατη ταινία με αρχή, μέση και τέλος, με υπόθεση, με ανάλυση χαρακτήρων και καθαρή πλοκή που εξελίσσεται, και απλά που και που διακόπτεται για την λεπτομερή παρουσίαση των φρικαλεοτήτων της Μονάδας 731.
Η ιστορία ξεκινάει μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου οι συντελεστές της Μονάδας 731 συναντιούνται για να θυμηθούν τα παλιά, υπό την καθοδήγηση μιας Ευρωπαίας γυναίκας που μοιάζει σαν μια πιο ήπια μορφή της Ilsa. Τυπικό για το σινεμά του Godfrey Ho που σε όλες του τις ταινίες τοποθετεί λευκούς Αμερικανούς ή άλλους ηθοποιούς προφανώς για εμπορικούς σκοπούς;
Εν πάσει περιπτώσει, ο ένας από τους καλεσμένους θεωρεί ότι δεν υπήρχε λόγος για αυτή τη συνάντηση, αλλά η λευκή οικοδεσπότης τον προτρέπει να καθίσει και να ξαναθυμηθούν τις παλιές ένδοξες μέρες της Ιαπωνικής κατοχής στην Κίνα και τη Μαντζουρία. Ο τύπος στην αρχή διστάζει, όμως όταν καταλαβαίνει ότι η οικοδεσπότης τους δε γνωρίζει την ιστορία της Μονάδας 731, αρχίζει να διηγείται από την αρχή ως το τέλος την ιστορία ενός νεαρού Ιάπωνα στρατιώτη που παρουσιάζεται παρά τη θέλησή του στη Μονάδα 731, ενώ η αρραβωνιαστικιά του μένει πίσω.
Οι πρώτες φρικαλεότητες αρχίζουν να εμφανίζονται μετά το πρώτο 20λεπτο, με την εξαιρετικά λεπτομερή και ανατριχιαστική νεκροψία ενός Κινέζου που διαρκεί πάνω από 5 λεπτά. Η σκηνή του MEN BEHIND THE SUN όπου το δέρμα ξεριζώνεται από τα χέρια μιας νεαρής Κινέζας αφού πρώτα ψύχθηκε σε υγρό άζωτο επαναλαμβάνεται, καθώς και ο σπάσιμο των παγωμένων χεριών ενός άλλου κρατούμενου.
Αυτό το κομμάτι του LABORATORY OF THE DEVIL είναι αρκετά «βαρύ» θα μπορούσε να πει κανείς, και πλησιάζει αρκετά την μακάβρια και ψυχοπλακωτική ατμόσφαιρα του MEN BEHIND THE SUN. Όμως η επίδραση των δρώμενων είναι πολύ μικρότερη, μιας και φαίνεται ότι οι σκηνές των πειραμάτων συμπεριλήφθηκαν επειδή έτσι έπρεπε και όχι γιατί προσφέρουν κάτι στην αδιάφορη υπόθεση.
Οι φρικαλεότητες συνεχίζουν, με πειραματόζωα να χορηγούνται μια ενισχυμένη έκδοση του ιού της βουβωνικής πανώλης για να χρονομετρηθεί ο χρόνος που θα χρειαστεί για το θάνατό τους, άλλη μια σκηνή νεκροψίας σε ζωντανό ασθενή, και πολλά άλλα αποκαρδιωτικά σκηνικά λαμβάνουν χώρο παράλληλα με την δακρύβρεχτη ιστορία του νεαρού στρατιώτη, την οποία και παρακολουθούμε από την αρχή της.
Μετά από διάφορα γεγονότα όπως εκείνο όπου το πλήρωμα ενός αεροσκάφους με αποστολή να ρίξει μικροβιολογικές βόμβες σε ένα χώρο δοκιμών εκτελείται αφού μια από τις θανατηφόρες βακτηριολογικές βόμβες σκάει από ατύχημα μέσα στο αεροπλάνο, η ιστορία γυρνάει στην κοπέλα του πρωταγωνιστή, που καταλήγει στη Μονάδα 731 αν και Γιαπωνέζα όταν ένας μουρντάρης επιστήμονας κανόνισε την εσπευσμένη εισαγωγή του πατέρα της στη Μονάδα όταν αυτή δεν του «κάθισε». Η δραματική ατμόσφαιρα που ήταν παρούσα σε όλη σχεδόν την ταινία γίνεται πλέον μελοδραματική, ιδίως στην τελική σκηνή που ακολουθεί την εξέγερση των κρατούμενων, όπου οι Ιάπωνες θερίζουν ό,τι κινείται, συμπεριλαμβανομένου και του φίλου μας και της αρραβωνιαστικιάς του.
Γενικά δεν μπορώ να πω ότι το LABORATORY OF THE DEVIL ήταν χάλια εντελώς, όπως διαβάζω σε διάφορες κριτικές. Είχε το γούστο του, και σίγουρα είχε και τα σόκινγκ σημεία του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φτάνει την δύναμη του MEN BEHIND THE SUN. Πάντως η σκηνοθεσία του Godfrey Ho είναι αρκετά περιποιημένη, με όμορφες γωνίες της κάμερας και γρήγορο ρυθμό, αλλά τελικά η αδιάφορη δακρύβρεχτη ιστορία του στρατιώτη μειώνει την επίδραση των πραγματικών γεγονότων που παρουσιάζει, κάνοντάς το ένα υβρίδιο τρόμου, πολεμικής ταινίας δράσης και μελοδράματος. Το σούπερ- ρεαλιστικό ντοκυμαντερίστικο στυλ του MEN BEHIND THE SUN δεν υπάρχει εδώ, και μοιραία κάποια στιγμή το LABORATORY OF THE DEVIL, όταν σταματάει να σοκάρει αρχίζει να κουράζει.
Πάντως φαντάζομαι ότι μόνο και μόνο για λόγους αρχής, όσοι έχουν δει το MEN BEHIND THE SUN θα ψάξουν κι αυτό, αν και εγώ θα σύστηνα το πολύ καλύτερο BLACK SUN: THE NANKING MASSACRE, που συνδέεται μεν πολύ χαλαρά με το franchise του MEN BEHIND THE SUN, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι πολύ δυνατότερο απ’ αυτό το αξιοπερίεργο αλλά γενικά ασήμαντο έργο του Godfrey Ho. |