Ένας νεαρός επισκέπτεται το σπίτι της μνηστής του για να ανακαλύψει ότι ο ανάπηρος επιστήμονας πατέρας της έχει στην κατοχή του ένα μετεωρίτη που εκπέμπει δέσμες ενέργειας που μεγαλώνουν τα πάντα γύρω του.
Σχόλια:
Πλούσια ατμόσφαιρα γοτθικού τρόμου, ένας Boris Karloff σε μεγάλα κέφια και ιδέες που έμειναν ημιτελείς χαρακτηρίζουν αυτή την σε γενικές γραμμές αρκετά επιτυχημένη μεταφορά του διηγήματος "The Colour Out Of Space" του H.P. Lovecraft. Τυπική, γενικά, συνταγή παραγωγών των Samuel Z. Arkoff, James H. Nicholson και της American International Pictures εκείνης της περιόδου παρόλο που αυτή τη φορά ο συνήθης συμπαραγωγός τους, Roger Corman, είναι απών. Η εμπειρία σε ατμοσφαιρικές μεταφορές του Lovecraft είχε αποκτηθεί από το μαγικό THE HAUNTED PALACE του 1963 οπότε η επιτυχία του DIE MONSTER DIE! σε αυτόν τον τομέα ήταν περίπου δεδομένη.
Αντίθετα όμως με το αυξανόμενο μυστήριο και τα γυρίσματα στην πλοκή τόσο του The Case Of Charles Dexter Ward του Lovecraft όσο και του THE HAUNTED PALACE, το DIE MONSTER DIE! είναι «τσακ- μπαμ», μεταπηδώντας από περιοχές καθαρού μυστηρίου σε επιστημονική φαντασία και τελικά σε κανονική monster movie, χωρίς όμως να καταφέρνει να δέσει στον βαθμό του προκατόχου του. Σημαντικός παράγοντας σε αυτό είναι η φύση της ιστορίας του Lovecraft που αφήνει πολλά περιθώρια για ερμηνείες και διασκευές, σε αντίθεση με τη σφιχτή και κοντρολαρισμένη αφήγηση και πλοκή του The Case Of Charles Dexter Ward.
Πρόκειται για την ιστορία ενός νεαρού (Nick Adams) που επισκέπτεται την απομονωμένη κατοικία της μνηστής του στο μυθικό Arkham, που για τις ανάγκες της ταινίας τοποθετείται στην Βρετανική επαρχία. Εκεί θα ανακαλύψει ότι η τοπική κοινωνία δεν θέλει ούτε να ακούει το όνομα των Whitley και ότι με το που αναφέρεται χάνεται στιγμιαία κάθε ελπίδα για να πάρει οδηγίες ώστε να φτάσει εκεί. Με τα πολλά τα καταφέρνει αφού πρώτα περνάει από μια δασώδη περιοχή η οποία μοιάζει εντελώς νεκρή, σαν κάποιος ή κάτι να ρούφηξε στιγμιαία όλα τα ζωτικά σημάδια από το συγκεκριμένο χώρο.
Φτάνοντας στην έπαυλη των Whitley τον υποδέχεται ένας ιδιαίτερα αφιλόξενος και αγενής Nahum Whitley (Boris Karloff) καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι. Μόλις ο νεαρός του εξηγεί ότι προσκαλέστηκε από την κόρη του Nahum, ο τελευταίος πιστός στην παράδοση όλων των ηρώων του Lovecraft τον προειδοποιεί να τα ξεχάσει όλα και φύγει από το σπίτι, κάτι το οποίο ο νέος δεν προλαβαίνει ούτε καν να σκεφτεί καθώς η θερμή αγκαλιά της μέλλουσας γυναίκας του τον κάνει να περάσει στο ντούκου τις προειδοποιήσεις του γερό- Nahum.
Τα παράξενα συμβάντα δεν αργούν να κάνουν την εμφάνιση τους αφότου ο νεαρός γνωρίζει την καθηλωμένη στο κρεβάτι μητέρα της μνηστής του και γυναίκα του Nahum Whitley και τον άκρως ατμοσφαιρικό υπηρέτη Merwyn. Τα συμβάντα αυτά περιλαμβάνουν παράξενους θορύβους από τα υπόγεια του σπιτιού, την εμφάνιση μιας μυστηριώδους μαυροφορεμένης φιγούρας στην γύρω περιοχή και τον θάνατο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες του Merwyn.
Προσθέστε και τις εκκλήσεις της μητέρας Whitley προς το νεαρό να πάρει αμέσως την κόρη της και να φύγουν από το σπίτι, αλλά και ένα θερμοκήπιο με φυτά που έχουν μεγαλώσει σε γιγάντιες διαστάσεις φαινομενικά με τη βοήθεια ακαθόριστου προέλευσης πράσινων πετρών που λάμπουν. Η επόμενη συνάντηση με τον Nahum θα ξεκαθαρίσει ότι οι πέτρες προέρχονται από μετεωρίτη που χτύπησε την περιοχή από το διάστημα και ότι πιθανότατα απορροφούν την ζωτική ενέργεια όλων των πραγμάτων γύρω τους.
Σίγουρα αρκετά πλούσιο το υλικό από άποψη ευκαιριών, αλλά τελικά αυτό που μένει μετά το τέλος της προβολής είναι ένα τυπικό 75λεπτο της American International Pictures της εποχής, με λίγα πράγματα να το ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες. Αυτό δεν σημαίνει ότι το DIE MONSTER DIE! είναι δευτεροκλασάτο στην φιλμογραφία της εταιρίας, κάθε άλλο. Πρόκειται για μια ταινία που δύσκολα θα απογοητεύσει τους φίλους του κλασικού γοτθικού τρόμου, αλλά η αίσθηση ότι θα μπορούσε να είχε προκύψει ένα αριστούργημα τύπου THE HAUNTED PALACE είναι πανταχού παρούσα.
Πάντως η παραγωγή ως συνήθως είναι άψογη, με ατμοσφαιρικά σκηνικά εποχής, όμορφα κοστούμια και όταν χρειάζεται άρτια ειδικά εφέ, αλλά το μέτριο σενάριο δεν αφήνει τον πρώτη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη Daniel Haller να ολοκληρώσει το όραμα του. Το αποτέλεσμα είναι γενικά ημιτελές, με κάποια σημεία να «βγάζουν μάτια» και άλλα να χαντακώνονται από την αμηχανία του σεναρίου. Πάντως η προσπάθεια να δοθεί μια αίσθηση ότι πρόκειται για ταινία της περιόδου Poe είναι ξεκάθαρη και ίσως εκεί να χάθηκε η ευκαιρία για μια από τις πιο ατμοσφαιρικές και βαθιές θεματικά μεταφορές Lovecraft εκείνης της περιόδου.
Πάντως εντύπωση σίγουρα θα προκαλέσει το φινάλε, που σε περίπου 10 λεπτά συγκεντρώνει το σύνολο της πρωτοτυπίας αλλά και ταυτόχρονα των κλισέ του DIE MONSTER DIE!. Πριν από αυτό έχουμε ένα εντυπωσιακό πρώτο μέρος και ένα αμήχανο και τετριμμένο κύριο μέρος που διαδραματίζεται μέσα στο σκοτεινό κάστρο των Whitley, που όμως ανεβαίνει κατακόρυφα όσο είναι στο πλάνο το Ιερό Τέρας της horror σκηνής, Boris Karloff, που κλέβει με άνεση την παράσταση από τον αναιμικό Nick Adams.
Πάντως μη γελιέται κανείς! Οι fans των Karloff, Roger Corman και AIP και του κλασικού γοτθικού τρόμου λογικά θα ενθουσιαστούν παρόλα τα προβλήματα.
DVD Notes:
Η ταινία κυκλοφορεί από την MGM και τη σειρά Midnite Movies.