Ένας Αμερικανός τυχοδιώκτης, ψάχνοντας για ένα κρυμμένο θησαυρό στη Μήλο, άθελά του απελευθερώνει ένα προϊστορικό πλάσμα, το οποίο για να σταματήσει την καταστροφική δράση του χρειάζεται την θυσία μιας παρθένας.
Σχόλια:
Παλαιομοδίτικου στυλ b- movie με έντονο Ελληνικό ενδιαφέρον, τόσο γιατί διαδραματίζεται στην Μήλο, όσο και γιατί ο δικός μας Βασιλιάς των b- movies Νίκος Μαστοράκης υπογράφει την παραγωγή και το σενάριό της. Προσθέστε και την ύπαρξη πολλών Ελλήνων ηθοποιών σε βοηθητικούς ρόλους, και έχουμε μια αμιγώς Ελληνική ταινία τρόμου. Το πρόβλημα όμως του BLOOD TIDE είναι ότι έχει ελάχιστο ως ανύπαρκτο κινηματογραφικό ενδιαφέρον ως τέτοια.
Το BLOOD TIDE είναι ένας αχταρμάς, μια ταινία χωρίς λογική, αρχή, μέση και τέλος, αλλά σε ορισμένα σημεία βγάζει πολύ γέλιο, κι αυτό είναι ίσως το μόνο θετικό του σημείο, που περιέργως για ‘μένα προσωπικά ήταν αρκετό αφού μπορώ να πω ότι διασκέδασα πολύ κατά διαστήματα βλέποντάς το.
Ξεκινώντας με μια καλογυρισμένη αλλά πολύ σύντομη σεκάνς όπου βλέπουμε μέσω μιας θρησκευτικής τελετής να γίνεται θυσία σε κάποιο πλάσμα του βυθού, το BLOOD TIDE μας μεταφέρει στη Μήλο, που για τις ανάγκες της ταινίας μετατρέπεται σε ένα σχεδόν «απαγορευμένο» νησί, με καχύποπτους ντόπιους που ο μέσος όρος ηλικίας τους φτάνει τα 65 χρόνια τουλάχιστον, και με πολλά μυστικά. Ο γνωστός από πολλά b- movies κυρίως δράσης Martin Kove καταφθάνει για να αναζητήσει την αγνοούμενη αδελφή του. Στη Μήλο συναντάει τον James Earl Jones ο οποίος μετά από την καθοδήγηση της αδελφής του Kove ψάχνει για ένα χαμένο θησαυρό στις σπηλιές του νησιού.
Περνάει η ώρα χωρίς ουσία, και το BLOOD TIDE αναλώνεται σε πλάνα των επιβλητικών βραχωδών τοπίων της Μήλου, πανέμορφα ηλιοβασιλέματα, και γυμνόστηθα μπανάκια στη θάλασσα από τις καλλίγραμμες πρωταγωνίστριες.
Ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η ταινία από εκεί και πέρα συνοψίζεται σε μια ξεκαρδιστική σκηνή, όπου η Lydia Cornell απολαμβάνει το γυμνόστηθο μπάνιο της υπό το διακριτικό βλέμμα τριών κατοίκων του νησιού. Μόλις τους αντιλαμβάνεται τους φωνάζει: «Ανώμαλοι γέροι! Νόμιζα ότι σε εσάς τους Έλληνες αρέσουν μόνο τα μικρά αγοράκια!» Μπράβο ρε Μαστοράκη! Αυτό είναι διαφήμιση της πατρίδας!
Έχει και άλλες τέτοιες ατάκες το BLOOD TIDE, που μόνο ως εσωτερικό αστείο του Μαστοράκη μπορούν να εκληφθούν. Σε κάποια φάση, οι πρωταγωνιστές αναγκάζονται υπό την απειλή όπλων των αφιλόξενων ντόπιων, να δέσουν τη βάρκα τους στο λιμάνι μέχρι να ερευνηθεί η εξαφάνιση μια κοπέλας του χωριού. Ο Martin Kove δεν συμφωνεί, και προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τους ντόπιους Ελληνάρες, για να τον σταματήσει ο James Earl Jones με την ατάκα «Μην προσπαθείς να διαπραγματευτείς. Αυτοί οι Έλληνες δεν φημίζονται για την λογική τους»! Πολύ καθάρματα αυτοί οι κάτοικοι της Μήλου τελικά! Κι όταν είχα πάει για διακοπές μου φάνηκαν εντάξει παιδιά!
Πέρα από την πλάκα, όμως, το BLOOD TIDE πραγματικά δεν έχει να επιδείξει τίποτα άλλο εκτός από αυτά τα αστεία, και την βαθιά επιβλητική φωνή και ερμηνεία του πάντα καλού James Earl Jones. Η δράση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, για να μη συζητήσω για το πλάσμα της θάλασσας που ποτέ δεν εμφανίζεται ολόκληρο, και όταν βλέπουμε φευγαλέα το κεφάλι του κάθε άλλο παρά τρομακτικό μοιάζει.
Δεν είναι υπερβολή να πω ότι όλη η δράση του BLOOD TIDE είναι συγκεντρωμένη στα τελευταία 2 (ναι, 2) λεπτά της ταινίας, με μία υποθαλάσσια μάχη του James Earl Jones με τον θαλάσσιο δαίμονα, που φαίνεται ότι γυρίστηκε σε τιμή ευκαιρίας! Κάποιες γενικά ανάξιες λόγου σκηνές gore και εκρήξεις συμπληρώνουν την εικόνα μιας ταινίας που άνετα κερδίζει τον χαρακτηρισμό «τόσο κακή, που είναι καλή».
Δείτε τη μόνο για να δείτε τι εικόνα των Ελληνικών νησιών και των κατοίκων τους προσπαθεί (με προφανή διάθεση αυτοσαρκασμού) να δώσει ο Μαστοράκης στους Αμερικάνους για τους οποίους προοριζόταν το BLOOD TIDE σε συνέχεια του ίδιου τροπαρίου με το ISLAND OF DEATH, και για τις φοβερές ανθελληνικές ατάκες του James Earl Jones. Πραγματικά αξίζει τον κόπο! Αν πάλι τέτοια κινηματογραφικά αστεία δεν σας αγγίζουν και προτιμάτε την ουσία, καλύτερα μην ασχοληθείτε με το BLOOD TIDE.
Περιμένετε καλύτερα μπας και το δείξει ο Alpha ή το Star καμιά καθημερινή στις 5 το πρωί, οπότε και να γλιτώσετε τον κόπο να το εντοπίσετε στα DVDάδικα.