Σχόλια: Μια από τις καλύτερες ταινίες για απροβλημάτιστη απογευματινή ψυχαγωγία έρχεται από τον δικό μας άνθρωπο, Roger Corman, που για λίγο άφησε τα εξωγήινα τέρατα και τις αντιγραφές του ALIEN και έφτιαξε μια παλαιομοδίτικη ταινία επιστημονικής φαντασίας για όλη την οικογένεια στο πνεύμα του STAR WARS, που εκείνη την εποχή ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει το είδος, αλλά πιθανότατα και το Αμερικάνικο εμπορικό σινεμά γενικότερα.
Ο Corman είχε πάντα το χάρισμα να παράγει κάτι από το τίποτα, και ακριβώς αυτό κάνει και στο BATTLE BEYOND THE STARS, μια ταινία που ομολογώ ότι ήταν η αγαπημένη μου μετά το THE EMPIRE STRIKES BACK εκείνη την υπέροχη εποχή που ταινίες επιστημονικής φαντασίας ήταν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση σε κάθε κινηματογραφική σεζόν.
Η ταινία, σκηνοθετημένη με ρυθμό και νεύρο από τον Jimmy T. Murakami, δανείζεται αρκετά από τα σεναριακά στοιχεία του αριστουργήματος του Akira Kurosawa, SEVEN SAMURAI, και τα τοποθετεί στο αχανές διάστημα σε ένα φανταστικό σύμπαν πλανητών με παράξενα ονόματα και κάθε λογής εξωγήινων, οργανικών και μη, οντοτήτων. Ο τυραννικός κοσμικός κατακτητής Sador (John Saxon) θέλει να κατακτήσει τον φιλήσυχο αγροτικό πλανήτη του νεαρού πρωταγωνιστή Richard Thomas και ο τελευταίος αρχίζει ένα διαστημικό ταξίδι αναζήτησης συμμάχων που θα πολεμήσουν στο πλάι του λαού του.
Αυτούς τους βρίσκει στα πρόσωπα 7 εντελώς αταίριαστων χαρακτήρων (ανθρώπινων και μη) που τελικά θα πειστούν ο καθένας για τους δικούς του λόγους να βοηθήσουν τους ανίδεους από κάθε τι σχετικό με τη μάχη αγρότες. Από τον αρχέτυπο «σκληρό» του Robert Vaughn, καταζητούμενου από το μισό σύμπαν, σε ένα γουστόζικο φόρο τιμής στο χαρακτήρα του στο THE MAGNIFICENT SEVEN, τον χαρακτήρα του εθισμένου στο αλκοόλ και τσιγάρο «Κάουμπόι» του George Peppard, μέχρι την υπέροχη αμαζόνα της Sybil Danning, όλοι οι χαρακτήρες στην ιστορία έχουν το κάτι που χρειάζεται για να τους κάνει αξιαγάπητους. Όταν, μάλιστα, αυτό το κάτι υποστηρίζεται και από ένα αρκετά καλό σενάριο που δίνει χρόνο σε όλους και στις ιδιαιτερότητες τους, τότε πώς να χάσει ο καλός οπαδός της επιστημονικής φαντασίας, ανεξαρτήτως ηλικίας;
Το πρώτο μισό της ταινίας επικεντρώνεται στην αναζήτηση και την παρουσίαση καθενός από τους «7 Σαμουράι», ενώ στο δεύτερο έχουμε την επίθεση του στρατού του Saxon στον πλανήτη. Βαρετό ή αμήχανο σημείο δεν υπάρχει στην ταινία. Αντίθετα έχουμε δράση, αερομαχίες στο διάστημα, κάμποσες μάχες με όπλα laser, ηρωισμούς και αυτοθυσία, έρωτες και ολίγον τι από δράμα σε μια ταινία που έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτεται ότι τα 105 λεπτά της διάρκειας της δεν ήταν αρκετά. Και πώς να είναι, όταν ακόμα και 4 ώρες να διαρκούσε εγώ θα ήθελα κι άλλο;
Όσο για θέματα ειδικών εφέ και προϋπολογισμού, το BATTLE BEYOND THE STARS είναι μια ταινία του Roger Corman και ως τέτοια είναι χαμηλού προϋπολογισμού. Όμως κάτι τα πολύ όμορφα σκηνικά, κάτι οι επιτυχημένες μινιατούρες διαστημοπλοίων και πλανητών κάνουν την έλλειψη προϋπολογισμού να μη φαίνεται παρά μόνο στις ιδιαίτερα απαιτητικές σκηνές, όπως εκείνες των ελιγμών των διαστημοπλοίων κατά τη διάρκεια αερομαχίας και τις εκρήξεις.
Υπάρχουν κάποιες πολύ καλές σκηνές μαχών με ακτίνες laser στο έδαφος στην παράδοση των αντίστοιχων του STAR WARS και γενικά η όλη φάση παρακολουθείτε χωρίς πολλά cheesy και ξεπερασμένα εφέ, σε αντίθεση με πολλές σύγχρονες παραγωγές πλούσιες σε αναληθοφανή CGI. Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι τα μόλις 2 εκατομμύρια δολάρια που στοίχισε το BATTLE BEYOND THE STARS το κατέστησαν την πιο ακριβή παραγωγή του Roger Corman μέχρι τότε!
Γενικά το BATTLE BEYOND THE STARS, εκτός από το κοινό, φαίνεται ότι είχε πολύ θετική επίδραση και στους συντελεστές του, οι περισσότεροι από τους οποίους στο μέλλον έγιναν γνωστά ονόματα, ο καθένας στο είδος του. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ύπαρξη το ονόματος του James Cameron στα credits ως καλλιτεχνικού διευθυντή και τεχνικού ειδικών εφέ, σε μια από τις πρώτες του δουλειές στο Χόλυγουντ, ενώ ο σεναριογράφος John Sayles έγραψε πολλά σενάρια από κλασσικές ταινίες της εποχής όπως τα PIRANHA, ALLIGATOR και THE HOWLING. Τέλος, ο υπεύθυνος για το καταπληκτικό soundtrack, James Horner, σήμερα είναι από τους πιο ακριβοπληρωμένους Χολιγουντιανούς συνθέτες με πάνω από 130 soundtracks στο βιογραφικό του.
Μαζέψτε, λοιπόν, τα κουτσούβελα και αφεθείτε όλοι μαζί στην αφοπλιστική μαγεία του BATTLE BEYOND THE STARS ή αν είστε νεότεροι απολαύστε το και νιώστε για ένα δίωρο τη μαγεία του low budget σινεμά επιστημονικής φαντασίας των 80’s στα καλύτερά του. |