Σχόλια: Και ναι, σωστά το μαντέψατε! Πρόκειται για το υπ’ αριθμόν 17894 rip off του ALIEN που κυκλοφορεί από το 1979! Καλά νέα για τους πιστούς fans του είδους, σαν την αφεντιά μου που πάντα έχω ανοιχτό μυαλό για τέτοιου είδους ταινίες. Τέρατα να είναι κι ότι να είναι, και αν πρόκειται για εξωγήινα τέρατα ακόμα καλύτερα, πόσο μάλλον όταν το όνομα του μεγάλου Roger Corman βρίσκεται στα credits!
Στην πραγματικότητα, πάντως, δεν είναι rip off του ALIEN, αλλά remake της κλασσικής ταινίας του Roger Corman MUTANT (aka FORBIDDEN WORLD) του 1982, που θεωρείται rip off του ALIEN. Λεπτομέρειες, αλλά αρκετά σημαντικές για όσους ψάχνουν μετά μανίας κλώνους της κλασσικής ταινίας του Ridley Scott.
Στην συγκεκριμένη ταινιούλα δεν έχουμε εξωγήινο, αλλά ένα πλάσμα κατασκευασμένο στο εργαστήριο μιας εγκατάστασης ερευνών που είχε σαν στόχο να καταπολεμήσει τις ασθένειες γενικότερα. Φυσικά, το πείραμα δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και απ’ αυτό προκύπτει ένα παράξενο κουκούλι, που σιγά- σιγά μεταμορφώνεται σε σαρκοφάγο τέρας.
Το πλήρωμα της εγκατάστασης στέλνει σήμα κινδύνου που απαντάται από τον κλασσικό τηλεοπτικό b-μουβά Marc Singer (THE BEASTMASTER) και τον ανεκδιήγητο ρομπότ- βοηθό του, που σαν γνήσιος τυχοδιώκτης σπεύδει με μιας για την νέα αυτή περιπέτεια. Το τι επακολουθεί στη βάση μπορεί να μαντέψει κι ένα επτάχρονο παιδάκι, οπότε δεν έχει νόημα να το αναλύσουμε παραπάνω.
Σαν κλώνος του ALIEN, το DEAD SPACE έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις περισσότερες αντίστοιχες παραγωγές. Αφέλεια, cheesy ερμηνείες, καθόλου πιστευτά δρώμενα και αδιάφορη υπόθεση, αλλά υπάρχει ένα αρκετά καλό τέρας παρόλο που ο σκηνοθέτης προσπαθεί να το κρύβει όσο περισσότερο μπορεί. Μάλιστα μοιάζει λιγάκι με το αντίστοιχο του ALIEN, αλλά με ψευτοδιαφοροποιήσεις. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το συγκεκριμένο τέρας είναι μετάλλαξη ιού και εκτός του ότι διψάει για αίμα, είναι φορέας όλων των ασθενειών που υπάρχουν στη Γη. Όχι ότι αυτό προσδίδει κάτι ιδιαίτερο από δραματουργικής πλευράς, αλλά σαν έμπνευση πρέπει να παραδεχτώ ότι είναι αρκετά καλή.
Μάλλον όμως, είναι και η μοναδική που είχαν οι συντελεστές, μιας και από εκεί και πέρα η ταινία κινείται σε πολύ ρηχά νερά, με ρουτινιάρικη εξέλιξη και καταφέρνει να γίνεται βαρετή παρόλη τη μικρή της διάρκεια.
Πάντως είναι αρκετά γρήγορο και χωρίς πολλές σάλτσες και στα 67 λεπτά οι τίτλοι τέλους ήταν γεγονός. Κάτι είναι κι αυτό, που σίγουρα είναι προτιμότερο από το να βάζεις τους πρωταγωνιστές να τρέχουν σε διαδρόμους χωρίς τελειωμό για να πιάσεις τα αποδεκτά 75 λεπτά. Θα μπορούσε να είχε και λίγο gore παραπάνω. Μόνο μια σκηνή αποκεφαλισμού μου έχει μείνει στη μνήμη, κι αυτή τη βλέπω να ξεθωριάζει σε μερικές μέρες.
Γενικά θα μπορούσε να είχε πολλά πράγματα παραπάνω, αλλά ακόμα κι έτσι είχε την πλάκα του. Ως συνήθως, ο πρωταγωνιστής Marc Singer παίρνει πολύ σοβαρά τον εαυτό του και το ρόλο του, το ρομπότ- σύντροφος και συμπολεμιστής του έχει μόνο διακοσμητική συμμετοχή και γενικά η όλη φάση δίνει την εντύπωση ενός μη ολοκληρωμένου παζλ, κυρίως λόγω της ανικανότητας των συντελεστών να συνθέσουν τα κομμάτια που είχαν μπροστά τους.
Η μεγαλύτερη πληγή πάντως του DEAD SPACE είναι αυτή που σε άλλες ταινίες είναι η δύναμή τους. Οι σκηνές δράσης είναι γυρισμένες με εντελώς ερασιτεχνικό τρόπο, κάτι που δεν τους δίνει ούτε αυτή την ανεπιτήδευτη γοητεία και στην καλύτερη περίπτωση να προκαλέσουν το αβίαστο γέλιο του θεατή, χωρίς όμως ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Επίσης το τέρας, εκτός από κάνα δύο περιπτώσεις που πραγματικά μοιάζει απειλητικό, γενικά το μόνο που κάνει είναι να κουνάει τα χέρια στον ουρανό ουρλιάζοντας ακατάπαυστα.
Χωρίς καμία αμφιβολία αφήνει ένα κενό ακόμα και στους ορκισμένους fans των κλώνων του ALIEN. Προτιμήστε ανά πάσα στιγμή το MUTANT, που ούτως ή άλλως έχει αντιγραφεί σχεδόν καρέ- καρέ από τον Fred Gallo και την παρέα του, αλλά φαντάζομαι ότι όσοι είναι fans αυτού του είδους μάλλον ήδη έχουν αρχίσει να το ψάχνουν, και αυτό δεν είναι καθόλου κακό στην τελική ανάλυση. Κι εγώ το ίδιο έκανα! |