Σχόλια: Την ίδια χρονιά με το COSMOS: WAR OF THE PLANETS ο Alfonso Brescia έκανε και αυτή την εξίσου συμπαθητική ταινιούλα με παρόμοιο θέμα και λογική με αυτόν τον «πιασάρικο» αλλά όχι απόλυτα σχετικό με τα δρώμενα τίτλο. Το μοτίβο είναι σχεδόν απαράλλαχτο, όπως και οι περισσότεροι από τους συντελεστές με εξαίρεση το cast απ’ το οποίο μόνο η όμορφη Yanti Somer εμφανίζεται σε πρωταγωνιστικούς ρόλους και στις δύο ταινίες.
Το WAR OF THE ROBOTS, στην παράδοση που καθιέρωσε το STAR WARS, έχει να επιδείξει μια απίστευτα πολύπλοκη και ορισμένες φορές ακατανόητη υπόθεση για να φτάσει τελικά να δώσει αυτά που σκόπευε από την αρχή, που είναι οι διαστημικές μάχες και η δράση σε ξένους και αφιλόξενους πλανήτες.
Όλα γυρνούν γύρω από το διαστημόπλοιο του κυβερνήτη Antonio Sabato που στέλνεται σε ένα επικίνδυνο ταξίδι εντοπισμού ενός απαχθέντος επιστήμονα που είναι ο μόνος που μπορεί να γλιτώσει τη Γη από την καταστροφή από την επικείμενη εισβολή εξωγήινων.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αυτού θα συναντήσει πολλά εμπόδια που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων επιθέσεις εχθρικών διαστημοπλοίων, εξερευνήσεις ξένων πλανητών, γνωριμίες με φιλικές και εχθρικές φυλές εξωγήινων και φυσικά τα περιβόητα ρομπότ του τίτλου, που εμφανισιακά περισσότερο μοιάζουν με ‘70’s stars της disco παρά με τα φονικά ανθρωποειδή που υποδύονται. Επίσης έχουμε συνεχώς γυρίσματα της πλοκής μερικά από τα οποία έχουν το γούστο τους, με τους καλούς να μετατρέπονται σε ανύποπτο χρόνο σε κακοί και το αντίθετο και χωρίς κάποιο φανερό λόγο.
Γενικά το θέαμα δεν ξεφεύγει πολύ από αυτό που είδαμε στο COSMOS: WAR OF THE PLANETS τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα, αν εξαιρέσει κανείς την εντυπωσιακή για τα στάνταρντς των δύο ταινιών τελική σύγκρουση στο συγκεκριμένο WAR OF THE ROBOTS που με μια αφοπλιστική αφέλεια είναι γενικά ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η ταινία ή ίσως και οι δυο ταινίες. Από εκεί και πέρα έχουμε τα αναγκαία ενοχλητικά ηχητικά εφέ να ακούγονται αδιάκοπα και συνεχώς, τα τρομερά πολύχρωμα κοστούμια α λα STAR TREK που είμαι σίγουρος ότι ήταν ακριβώς τα ίδια και στο COSMOS: WAR OF THE PLANETS, όσο και τον γενικότερο φόρο τιμής στην κλασσική Αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά με χαρακτήρες και καταστάσεις βγαλμένους κατευθείαν από εκεί.
Όσο για ερμηνείες, είναι σε αποδεκτά επίπεδα, με τον Antonio Sabato να μοιάζει να το διασκεδάζει όσο και η κούκλα Yanti Somer παρά το φρικαλέο ντουμπλάρισμα τους, ενώ και οι υπόλοιποι ακολουθούν σε παρόμοια επίπεδα.
Αποτέλεσμα είναι άλλη μια αξιολάτρευτη ταινιούλα επιστημονικής φαντασίας που ναι μεν μπορεί να μην έχει ιδιαίτερη λογική και συνοχή, όπως άλλωστε και το αδελφάκι της, αλλά κατά διαστήματα γίνεται απίστευτα διασκεδαστική. Το στοιχείο του ανεπιτήδευτου χιούμορ δίνει ακόμα περισσότερη προστιθέμενη αξία, ενώ τα ατού του COSMOS: WAR OF THE PLANETS, αν μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς έτσι τα ξεπερασμένα σήμερα διαστημικά πλάνα του Antonio Sabato σε κατάσταση μηδενικής βαρύτητας ή τις ρετρό μάχες με λέιζερ.
Πάντως ο Alfonso Brescia προσπάθησε πάλι να βάλει στην ταινία όσα περισσότερα Αμερικανικά στοιχεία μπορούσε, με αποκορύφωμα τα τρομερά «φωτόσπαθα» που με μια πιο προσεκτική ματιά μοιάζουν περισσότερο με ξύλινες σανίδες βαμμένες σε έντονο λευκό!
Όπως και να έχει, οι μικροί και μεγάλοι fans της b-Ε/Φ δεν θα απογοητευτούν εμπιστευόμενοι την απογευματινή τους διασκέδαση στο WAR OF THE ROBOTS, που έχει κατά την προσωπική μου άποψη περισσότερα υπέρ του παρά κατά. Πρόκειται για μια από εκείνες τις ταινίες που προδιαθέτουν για καλά πράγματα και σε γενικές γραμμές παραδίδουν τα αγαθά, ιδίως σε μια περιποιημένη budget εκδοσούλα με άλλες 19 αντίστοιχες ταινίες. Μμμμμ, πάω για την επόμενη! |