Τρεις κλασσικές ιστορίες του Edgar Alan Poe με πρωταγωνιστή τον Vincent Price.
Σχόλια:
O Roger Corman εκτός από τις φτηνές απομιμήσεις του ALIEN και γενικότερα τις ταινίες με διαστημικά τέρατα συνέδεσε το όνομα του και με πληθώρα ταινιών βασισμένες στο έργο του αξεπέραστου Edgar Alan Poe, πολλές από τις οποίες σκηνοθέτησε ο ίδιος. Το 1962 που γυρίστηκε το TALES OF TERROR ο Corman βρισκόταν σε μεταβατικό στάδιο στην καριέρα του με το να έχει μπει στην φάση του γοτθικού τρόμου μετά από άπειρες ταινίες επιστημονικής φαντασίας και creature features. Αρχή είχε γίνει με το κλασσικό HOUSE OF USHER το 1960 και από τότε μέχρι το 64 ο Corman έκανε την παραγωγή και σκηνοθέτησε 9 ταινίες με πρωταγωνιστή τον Vincent Price και όλες προερχόμενες από τη σκοτεινή φαντασία του Poe.
Το TALES OF TERROR είναι μια αγαπημένη σπονδυλωτή ταινία με τον βασιλιά του τρόμου πρωταγωνιστή σε τρεις πασίγνωστες ιστορίες. Η πρώτη βασίζεται στο ‘Morella’, με τον Price να υποδύεται τον τσακισμένο ευγενή που δέχεται την επίσκεψη της κόρης του 26 χρόνια μετά τη γέννησή της και τον σχεδόν ταυτόχρονο θάνατο της μητέρας της Morella.
Το The Black Cat δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις εκτός από το ότι να αναφέρουμε ότι παρουσιάζεται με έναν ελαφρύ και κωμικό τόνο που το διαφοροποιεί από άλλες κινηματογραφικές μεταφορές. Εδώ ο Peter Lorre είναι ο μέθυσος σύζυγος που αποφασίζει να σκοτώσει τη γυναίκα του και τον εραστή της, τον οποίο ο ίδιος της γνώρισε στο πρόσωπο του διεθνούς φήμης δοκιμαστή κρασιών, Fortunato (Vincent Price).
Τέλος, η τρίτη ιστορία εξετάζει τα γεγονότα στην υπόθεση του Mr. Valdemar (πάλι ο Price) που γίνεται πειραματόζωο μιας μεθόδου υπνωτισμού τη στιγμή του θανάτου του, την οποία λανσάρει άλλο ένα Ιερό Τέρας της σκηνής, ο Basil Rathbone..
Όπως στις περισσότερες παραγωγές του Roger Corman, έτσι και το TALES OF TERROR χτυπάει στο ψαχνό, δίνοντας στον θεατή ακριβώς αυτό που θέλει να δει και στις σωστές αναλογίες. Ο Vincent Price να βρίσκεται στο πλάνο συνεχώς και είναι απολαυστικός σε ρόλους σήμα- κατατεθέν για αυτόν, δεν υπάρχει χάσιμο χρόνου με ιστορία- επικάλυψη των άλλων τριών, η σκοτεινή ατμόσφαιρα διαδέχεται το χιούμορ και όλα κυλούν νεράκι. Οι ιστορίες είναι γενικά στα ίδια επίπεδα, με την δεύτερη πάντως να ξεχωρίζει κυρίως λόγω της συνάντησης του καταπληκτικού Peter Lorre με τον Vincent Price σε μια κωμική διασκευή της κλασσικής ιστορίας.
Από εκεί και πέρα έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος που το σενάριο του Richard Matheson αντιλαμβάνεται τις ιστορίες του Poe που κατά τη γνώμη μου κάνει την ταινία να χαρακτηρίζεται ως επιτυχημένη μεταφορά των ιστοριών του μεγάλου συγγραφέα του φανταστικού. Έχουν τη θεματική διαφοροποίηση που χρειάζεται για να τονωθεί κινηματογραφικά το ενδιαφέρον και παράλληλα προσπαθούν να μην προδώσουν το πνεύμα των ιστοριών του Poe με αρκετό βαθμό επιτυχίας.
Συγκρινόμενο με τις υπόλοιπες συνεργασίες Price- Corman το TALES OF TERROR είναι ίσως το πιο άνισο, γεγονός που προκύπτει κυρίως από το ότι είναι μια σπονδυλωτή ταινία, αλλά και πάλι είναι μια απόλυτα επιτυχημένη και κλασσική ταινία στο είδος της που σίγουρα οι φίλοι της περιόδου Edgar Alan Poe του Roger Corman θα απολαύσουν όσο και τις υπόλοιπες.