Σχόλια: Ο Steve West μαζί με άλλους δυο αστροναύτες είναι οι επιβάτες στο πρώτο επανδρωμένο ταξίδι στον Κρόνο, που όμως γρήγορα στραβώνει λόγω μιας κοσμικής έκρηξης στα δαχτυλίδια του πλανήτη όταν το σκάφος ήταν σε κοντινοί απόσταση. Ο Steve καταφέρνει να επιστρέψει στη Γη, σε αντίθεση με τους συναδέλφους του και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Γρήγορα, όμως, θα ανακαλύψει με τρόμο ότι το δέρμα του έχει αρχίσει να λιώνει λόγω της αυξημένης ραδιενέργειας που απορρόφησε από το ατύχημα.
Γεμάτος απόγνωση το σκάει από το νοσοκομείο και αρχίζει να επιδίδεται σε ένα μπαράζ φόνων, τυχαίων και μη μιας και εκτός από το νέο look έχει επίσης αποκτήσει και σχεδόν υπερφυσικές δυνάμεις. Φυσιολογικά υπάρχει κινητοποίηση των διαφόρων αρμόδιων οργανισμών που θέλουν να κρατήσουν μυστική την απόδραση και παράλληλα να αιχμαλωτίσουν τον «απίθανο άνδρα που λιώνει», ενώ ο φίλος του Δρ. Ted Nelson θέλει να τον εντοπίσει πρώτος μπας και αναστρέψει την κατάσταση.
Όλα αυτά ίσως μοιάζουν ελπιδοφόρα και αρκετά ενδιαφέροντα, αλλά στην πραγματικότητα το THE INCREDIBLE MELTING MAN εκτός από τον φοβερό τίτλο έχει λίγα να επιδείξει πέρα από τα τετριμμένα που συναντάμε σε δεκάδες slasher. Το στοιχείο επιστημονικής φαντασίας διαρκεί ελάχιστα και το υπόλοιπο της ταινίας δεν το ξεχωρίζει από το σωρό, με μοναδική εξαίρεση κάποια πολύ καλά ειδικά εφέ από τον γνωστό μας Rick Baker, με ατελείωτες κλασικές ταινίες στο ρεπερτόριο του όπως AN AMERICAN WEREWOLF IN LONDON, THE HOWLING και VIDEODROME.
Ο ένας φόνος διαδέχεται τον άλλο με πεζό τρόπο, χωρίς κατεύθυνση και με όχι όσο αιματηρό τρόπο όσο θα ήθελε κανείς. Εντωμεταξύ εμβόλιμα υπάρχουν και κάποια αμήχανα πλάνα που προσπαθούν να μεταδώσουν την απόγνωσή του ήρωα της ιστορίας, πάντα όμως με ηχητική συνοδεία της αντίστροφης μέτρησης του διαστημικού ταξιδιού που πρέπει να ακούμε πάνω από 5 φορές σε διάφορα σημεία της ταινίας.
Πάντως στα θετικά είναι ότι ο φανερά πολύ χαμηλός προϋπολογισμός δεν κάνει μπαμ, αφού γενικά αποφεύγονται τα διαστημικά πλάνα σχεδόν εξ ολοκλήρου, ενώ προς το φινάλε έχουμε και ορισμένες στιγμές που ο ρυθμός γίνεται γρηγορότερος και υπάρχει και ολίγο σασπένς. Δυστυχώς αυτά τα λίγα θετικά δεν καταφέρνουν να καλύψουν το μειωμένο ενδιαφέρον που προκαλείται κυρίως από το ανύπαρκτο σενάριο, το οποίο δεν εκμεταλλεύεται σε καμία στιγμή τους χαρακτήρες. Αποτέλεσμα είναι να παραμένουν γενικά αδιάφοροι για το θεατή, εκτός ίσως από τη στιγμή του αιματηρού θανάτου τους.
Τέτοιος χαρακτήρας δεν είναι, βέβαια, ο «απίθανος άνδρας που λιώνει», ο οποίος είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η ταινία από αυτήν την άποψη. Μέχρι και τραγικός πρωταγωνιστής γίνεται στο φινάλε, που πάντως έχει την πρωτοτυπία του.
Η ταινία έχει αρχειοθετηθεί σαν remake του THE HIDEOUS SUN DEMON του 1959 που έχει παρόμοια υπόθεση, ενώ προσωπικά μου ήρθε πολλές φορές στο νου το καταπληκτικό THE QUATERMASS XPERIMENT, αλλά συγκρίσεις με τη συγκεκριμένη ταινία μόνο οίκτο μπορούν να προκαλέσουν! Για την ιστορία, ο σκηνοθέτης William Sachs ασχολείται κυρίως με κωμωδίες και ταινίες δράσης χαμηλού προϋπολογισμού αλλά έχοντας μόλις 7 ταινίες στο ενεργητικό του από το 1977.
Κάποιες καλές στιγμές, πολύ καλά εφέ, φινάλε που ξεχωρίζει αλλά γενικά ελάχιστα πράγματα από μια ταινία που από τίτλο και μόνο όφειλε να είναι καλύτερη. |