Σχόλια: Από την ημερομηνία και μόνο αρχίζει κανείς να αντιλαμβάνεται ότι το IT CONQUERED THE WORLD είναι μια από εκείνες τις υπέρ- cheesy ταινίες Ε/Φ με λαστιχένια τέρατα και πολύ γέλιο. Όταν μάλιστα παρατηρήσει κανείς το όνομα του Roger Corman, του ανθρώπου που ουσιαστικά ανακάλυψε το είδος της low budget Ε/Φ με στοιχεία τρόμου, τότε οι όποιες αμφιβολίες εξαφανίζονται.
Και πραγματικά έτσι είναι το IT CONQUERED THE WORLD. Με πολύ καλή διάθεση, ελάχιστα οικονομικά μέσα (υποτίθεται ότι ο Corman το γύρισε μέσα σε πέντε ημέρες!), γνωστές «φάτσες» στους πρώτους ρόλους και ένα τέρας που σήμερα μοιάζει τουλάχιστον σαν κακόγουστο αστείο, αλλά που κατέχει περίοπτη θέση στη συνείδηση των fans του δημιουργού του Paul Blaisdell. Όμως το ενδιαφέρον της ταινίας δεν επικεντρώνεται στο τέρας, αλλά στον τρόπο με τον οποίο θέλει να κατακτήσει τη Γη, μέσω της συνεργασίας του με τον Lee Van Cleef που υποδύεται τον παρανοϊκό επιστήμονα της ταινίας.
Ο Van Cleef, λίγο πριν αρχίσει να γίνεται τακτικός πάνω στ’ άλογο στα πάμπολλα σπαγγέτι γουέστερν στα οποία έχει πρωταγωνιστήσει, έχει ξεγελαστεί να νομίζει ότι ο εξωγήινος από την Αφροδίτη θέλει το καλό της ανθρωπότητας και προσπαθεί με κάθε τρόπο να διευκολύνει τη διαμονή του στη Γη. Φυσικά, το κακό τέρας στοχεύει στην εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους και για να το πετύχει χρησιμοποιεί τις λεγόμενες «συσκευές ελέγχου» που με ένα τσίμπημα τους κάνουν τον άνθρωπο έρμαιο στις ορέξεις του εξωγήινου.
Οι «συσκευές ελέγχου» είναι κάτι σαν κακοκομμένες χάρτινες νυχτερίδες, που βγαίνουν από τις απίθανες εσοχές του πυραυλοειδούς σώματος του εξωγήινου! Δεν μπορώ καν να φανταστώ τι θα γίνει σε καμιά έκτακτη προβολή αυτού του κλασσικού cheesefest μπροστά σε κοινό από το γέλιο και το χειροκρότημα σ’ αυτή τη σκηνή, αλλά και σ’ όλα τα πλάνα που ο εξωγήινος βρίσκεται σε πρώτο πλάνο!
Όμως αδικώ την ταινία αν μείνω στα ειδικά εφέ της, που όπως στη συντριπτική πλειοψηφία των ταινιών Ε/Φ της εποχής μοιάζουν ξεπερασμένα και αστεία, γιατί ο Corman και ο σεναριογράφος προσπαθούν πολύ φιλότιμα να δώσουν ενδιαφέρον και αληθοφάνεια στην ιστορία. Και ναι μεν αυτή η προσπάθεια μερικές φορές οδηγεί σε πομπώδεις διακηρύξεις και συζητήσεις ψευτοφιλοσοφικού περιεχομένου που απλά προκαλούν αβίαστο γέλιο, άλλες φορές καταφέρνουν να δώσουν το κάτι που χρειάζεται ο καλόβολος φίλος της Ε/Φ για να ευχαριστηθεί την ταινία.
Σ’ αυτό βοηθάει και η πολύ καλή ερμηνεία του Lee Van Cleef που ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα από τους υπόλοιπους, οι ερμηνείες των οποίων φωνάζουν «50’s» παρόλο που γενικά όλοι οι χαρακτήρες έχουν αρκετό βάθος και πολυπλοκότητα που δύσκολα συναντάμε σε αντίστοιχες ταινίες της εποχής.
Το σενάριο δίνει τα ρέστα του στο δεύτερο μισό της ταινίας, όπου η δράση του εξωγήινου και των «συσκευών ελέγχου» αρχίζει να εντείνεται. Οι φίλοι της Ε/Φ θα βρουν σίγουρα κάποια κοινά σημεία με τα INVASION OF THE BODY SNATCHERS, ίσως και λίγο από το ALIEN. Κάποιες αληθινές σεναριακές εκπλήξεις επίσης κάνουν την εμφάνισή τους και ξαφνιάζουν ευχάριστα, ενώ γενικά το επίπεδο του ενδιαφέροντος είναι αρκετά υψηλό.
Το πέρασμα του χρόνου, φυσικά δεν άφησε ανέγγιχτο το IT CONQUERED THE WORLD, κάθε άλλο μάλιστα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει να προσφέρει στους αμετανόητους fans της κλασσικής Ε/Φ. Προσωπικά βρέθηκα να κάνω σκέψεις για το πόσο καλό θα μπορούσε να έβγαινε ένα μοντέρνο remake με σημαντικό budget!
Σε κάθε περίπτωση άξιο για προβολή τις απογευματινές ώρες με καλή παρέα, για πολύ χαβαλέ και νοσταλγία. |