Σχόλια: Το αναπόφευκτο τελευταίο μέρος της τριλογίας του Wes Craven που ξεκίνησε το 1994 με το "SCREAM" είναι σε γενικές γραμμές ότι θα περίμεναν οι φίλοι της σειράς για την κατακλείδα αυτής της επιτυχημένης προσπάθειας του Craven να αναβιώσει το χιλιοταλαιπωρημένο και χιλιοφορεμένο είδος του slasher αποφεύγοντας τα μύρια κλισέ που αντίστοιχες παραγωγές είχαν κάνει τον κανόνα στο είδος.
Σίγουρα δεν είναι όσο πρωτότυπο και φρέσκο ήταν το αρχικό "SCREAM", αλλά το SCREAM 3 έχει κρατήσει ένα επίπεδο, με αρκετά στοιχεία που λειτουργούν υπέρ του που προέρχονται από την παρουσία όλων σχεδόν των συντελεστών από τις δύο προηγούμενες ταινίες. Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με το γρήγορο ρυθμό του, καταφέρνει να συντηρεί το σχετικό ενδιαφέρον σχεδόν σε όλη του τη διάρκεια.
Αυτή τη φορά, ο Craven εστιάζει το ενδιαφέρον περισσότερο στην πλοκή και στο πώς ξεδιπλώνονται οι εξελίξεις, παρά στο να δημιουργήσει την ατμόσφαιρα απειλής και τρόμου, που κυριαρχούσε ιδίως στο πρώτο μέρος της σειράς. Όχι ότι μια τέτοια ατμόσφαιρα απουσιάζει εντελώς από το SCREAM 3, αλλά είναι αρκετά προβλέψιμα τα σημεία που τη συναντάμε. Πάντως οφείλω να αναγνωρίσω ότι το SCREAM 3 έχει κάποια σημεία μεγάλης έντασης, όπως το τελευταίο μέρος κατά το οποίο ο μασκοφόρος δολοφόνος παγιδεύει τους ήρωες μέσα στο σπίτι ενός παραγωγού ταινιών τρόμου ( Lance Henriksen) με στόχο να σκοτώσει τελικά την Sidney Preskott ( Neve Campbell).
Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών είναι όπως πάντα σταθερές, ενώ δε λείπουν και οι χιουμοριστικοί επεξηγηματικοί μονόλογοι για τους κανόνες των… τριλογιών τρόμου, και δη του τρίτου μέρους, στην παράδοση που δημιούργησε το πρώτο "SCREAM".
Αυτό που απουσιάζει σχεδόν παντελώς είναι τα εφέ και οι σκηνές gore γενικότερα, κάτι που αποδεικνύει ότι μάλλον ο Craven είχε στο μυαλό του να στοχεύσει ένα ακόμα πιο mainstream κοινό από τις δύο προηγούμενες συνέχειες, που είχαν κάτι από ντοματόζουμο!
Αξίζει να σημειωθεί η cameo εμφάνιση του Kevin Smith (CLERKS, CHASING AMY, MALLRATS), και μία ξεκαρδιστική σκηνή όπου εμφανίζεται η Carrie Fisher (η αξέχαστη πριγκίπισσα Leia του STAR WARS) και έχει την εξής φοβερή στιχομυθία με την Courtney Cox. Με το που τη βλέπει η Cox την αναγνωρίζει, σε ένα πανέξυπνο κινηματογραφικό αστείο, και τη ρωτάει «Εσύ δεν έπαιζες....». Πριν προλάβει να ολοκληρώσει, όμως, παίρνει την φοβερή απάντηση «Παρ’ ολίγο να παίξω την πριγκίπισσα Leia, αλλά τελικά πήρε το ρόλο αυτή που πηδήχτηκε με τον George Lucas»!!
Σε γενικές γραμμές, χωρίς να είναι κάτι το φοβερό, το SCREAM 3 μάλλον θα ικανοποιήσει τους φίλους της σειράς, και αυτούς που προτιμούν το θρίλερ τους περίπλοκο σεναριακά, με πολλά γυρίσματα στην πλοκή, αλλά χωρίς πολύ ντοματόζουμο. Οι πιστοί οπαδοί των αιματηρών slashers λογικά θα απογοητευτούν από την έλλειψη αυτή.
Γενικά, θα χαρακτήριζα το SCREAM 3 ως μία διασκεδαστική αλλά αρκετά εμπορική ταινία, και σίγουρα δεν θα την έβαζα στο ίδιο καζάνι με τις άλλες δύο (ιδίως την πρώτη). Σ’ αυτό συμβάλει λίγο και το κοινότοπο φινάλε, που είναι κάπως αταίριαστο με το υπόλοιπο ύφος της ταινίας, σε ένα σημείο που η λογική θα επέβαλλε μια κάπως πιο «βαβουριάρικη» κατακλείδα. |