Σχόλια: Ένα σχετικά ενδιαφέρον θρίλερ τρόμου, με τον Jack Palance στο ρόλο του κακού. Αστυνομική έρευνα, μαύρη μαγεία με τον Palance να λατρεύει μια δαιμονική θεότητα μέσω ενός ειδώλου στο υπόγειο του μαγαζιού αρχαιοτήτων που διατηρεί.
Οι φόνοι- ανθρωποθυσίες στο όνομα του Chuko δεν αργούν να ξεκινήσουν, κάτι που δεν αρέσει στον νεαρό φτωχό πλήν τίμιο συνεργάτη του Palance, που όμως τα κάνει πάνω του σαν γνήσιος πιστός της αίρεσης στην πρώτη αναφορά του ονόματος του Chuko.
Ο Jack Palance, κυριευμένος από το πνεύμα του δαίμονα σχεδιάζει και εκτελεί μια πλεκτάνη με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών του δαιμονικού αφεντικού του, που περιλαμβάνει κάνα- δυο τυχαίους φόνους, δολοφονία της θείας του με στόχο την περιουσία της. Μέσα σ’ όλα, ο γόης Palance ρίχνει και στο κρεβάτι με χαρακτηριστική ευκολία δύο τρεις όμορφες γυναίκες, κατά προτίμηση ελάχιστα πριν τις θυσιάσει στον Chuko.
Από εκεί και πέρα η αρκετά ρουτινιάρικη δράση επικεντρώνεται στην εκτέλεση του σχεδίου του Palance και στην έρευνα της αστυνομίας πάνω στους φόνους, που πιστεύουν ότι ο Palance διέπραξε παρά τα φαινομενικά αδιάσειστα άλλοθι που τους παρουσιάζει.
Όλα αυτά παρουσιάζονται, πάντως, με έναν αρκετά πεζό τρόπο από τον έμπειρο Freddie Francis, που θεωρεί το CRAZE σαν μια από τις χειρότερες ταινίες του, αν και προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Άγγλος σκηνοθέτης το αδικεί λιγάκι. Σίγουρα είναι αφελές, αργό και χωρίς φαντασία, αλλά προσωπικά έχω δει πολύ χειρότερες ταινίες.
Σε γενικές γραμμές όμως, μιλάμε για μια όχι και τόσο προσεγμένη ταινία, που μοιάζει να έγινε αρκετά βιαστικά από τους συντελεστές της με στόχο να «τσεπώσει» ότι μπορεί από τις ομοιότητες με παραγωγές των γνωστότερων Αγγλικών στούντιο της εποχής, της Hammer και της Amicus.
Η αρκετά προβλέψιμη υπόθεση κινείται αρκετά αργά και χωρίς σημαντικές εκπλήξεις, ενώ οι ερμηνείες μοιάζουν χωρίς φρεσκάδα και έμπνευση, με μοναδική εξαίρεση του Jack Palance, που πάντως ίσως να μην ήταν και η καταλληλότερη επιλογή για τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Γενικά, όλα δείχνουν μια παραγωγή που ήταν αγγαρεία για τους περισσότερους από τους συντελεστές που έδιναν το μίνιμουμ αποδεκτό μέχρι τη στιγμή που θα έφταναν οι επιταγές πληρωμής.
Η παρουσία γνωστών όμορφων γυναικών κάπως βοηθάει την κατάσταση, με τις Julie Ege και Suzy Kendall να έχουν αρκετή ώρα στην οθόνη, ενώ η Dianna Dors μοιάζει ήδη επηρεασμένη από την επάρατη νόσο που της στέρησε τη ζωή περίπου 10 χρόνια μετά.
Εν ολίγοις το CRAZE θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένα προγενέστερο slasher πριν αυτά γίνουν μόδα, με στοιχεία από Ιταλικό giallo και ολίγον από μυστικισμό και σατανισμό, στοιχεία που όμως μένουν ημιτελή σαν σύνολο. Πάντως προσωπικά βρήκα την ατμόσφαιρα αρκετά καλή και σε γενικές γραμμές υπάρχει το σχετικό ενδιαφέρον, παρ’ όλες τις αναπόφευκτες… κοιλίτσες, αλλά ακόμα και οι πιο αστείες παραδοχές του σεναρίου ξεχνιούνται όσο ο Jack Palance βρίσκεται στο πλάνο.
Επιβλητικός και αγέρωχος, καταφέρνει να γίνει πιστευτός υποδυόμενος έναν απίθανο χαρακτήρα και ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους σαν τη μύγα μες στο γάλα, ακόμα και στις σκηνές όπου εξαπολύει μη εμπνευσμένους μονόλογους προς το σατανικό είδωλο του Θεού- Δαίμονα Chuko. Ξεχάστε τις επιτηδευμένα υπερβολικές ερμηνείες του σε άλλες ταινίες, εδώ ο πρόσφατα αποθανών Palance δείχνει ότι ήταν πραγματικά καλός ηθοποιός παρόλο που τα υπόλοιπα στοιχεία της ταινίας δεν τον βοηθούν και ότι το Χόλυγουντ άργησε πολύ να τον εκμεταλλευτεί.
Αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι το Χόλυγουντ ήταν πάντα καλό σε τέτοιου είδους θαψίματα. |