b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
TELL ME SOMETHINGTELL ME SOMETHING (1999)
VISITOR QVISITOR Q (2001)
THE BOOGEY MANTHE BOOGEY MAN (1980)
SHOCKSHOCK (1977)
DEATHBEDDEATHBED (2002)
SEVEN NOTES IN BLACKSEVEN NOTES IN BLACK (1977)
THE DEAD ARE ALIVETHE DEAD ARE ALIVE (1972)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
ONE MISSED CALL (2003) (Ιαπωνία)
Πρωτότυπος τίτλος: Chakushin Ari
Age Line
Κατάλληλο για άνω των 15
  ONE MISSED CALL  
Είδος: Θρίλερ, Μυστηρίου, Τρόμου
Θέμα: Κατάρα, Πνεύματα, Αστυνομική Έρευνα, Μεταφορά Βιβλίου
ΣκηνοθεσίαTakashi Miike
ΗθοποιοίKou Shibasaki, Shin'ichi Tsutsumi, Kazue Fukiishi, Anna Nagata, Atsushi Ida
ΣενάριοYasushi Akimoto, Minako Daira
ΠαραγωγήYoichi Arishige, Fumio Inoue, Naoki Sato
ΜουσικήKoji Endo
ΦωτογραφίαHideo Yamamoto
ΜοντάζYasushi Shimamura
Σχολιάστε την ταινία
Υπόθεση:

Μια σειρά μυστηριωδών μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα που φαίνεται ότι ήρθαν από το μέλλον τρομοκρατούν μια ομάδα ανθρώπων. Κάποιοι από αυτούς αρχίζουν να πεθαίνουν τις συγκεκριμένες ημερομηνίες των μηνυμάτων με αιματηρό τρόπο με την αστυνομία ανήμπορη να αντιδράσει.

Σχόλια:

Να λοιπόν που ο πολύς κύριος Takashi Miike υπέκυψε τελικά στον θαυμαστό κόσμο της εμπορικότητας και άφησε έστω και για λίγο στην άκρη τις κλασσικές του εμμονές με αποκλίνουσες σεξουαλικές συμπεριφορές και ωμή βία για να κάνει ένα, τολμώ να το πω, mainstream θριλεράκι μυστηρίου σε στυλ RING.

Σε έναν από τους προηγούμενους σχολιασμούς μου σε ταινία του Miike είχα αναφέρει ότι ο παραγωγικότατος σκηνοθέτης έχει πολλά να προσφέρει στο χώρο του αντισυμβατικού σινεμά, μέχρι να τον πάρει χαμπάρι το Hollywood και τον μετατρέψει σε νέο John Woo. Τελικά αυτή η κίνηση δεν έγινε από το Hollywood, αλλά από τον ίδιο τον Takashi Miike, όπου για κάποιο ανεξήγητο λόγο προτίμησε με το ONE MISSED CALL να ταξιδέψει σε λημέρια JU- ON και RINGU.

Δύσκολα θα βρείτε τα σημεία κατατεθέν του Miike στο ONE MISSED CALL, μιας και βασίζεται πάνω στο πιο δημοφιλές θέμα του εμπορικού Ιαπωνικού σινεμά τρόμου, τις «κατάρες» (grudges) όπως οι δύο προαναφερόμενες μεγάλες εισπρακτικά επιτυχίες. Από την άλλη μεριά, ο Miike καταφέρνει να δώσει φρεσκάδα σ’ αυτόν το φαινομενικά κορεσμένο μύθο και να κάνει το ONE MISSED CALL όχι μόνο πιο τρομακτικό, αλλά γενικότερα πιο συναρπαστικό από τα JU- ON και RINGU.

Εντάξει, η βασική ιδέα της χρήσης του κινητού ως μέσο διάδοσης της κατάρας μοιάζει λίγο κάπως, αλλά σε ορισμένα σημεία πείθει θα μπορούσα να πω και με το παραπάνω, πάντως σίγουρα περισσότερο από την παρωχημένη βιντεοκασέτα του RINGU. Η φύση των προειδοποιήσεων, με τον άγνωστο ringtone, προκαλεί ανατριχίλες, όπως και οι σκηνές των διάφορων φόνων από την οντότητα που ενσαρκώνει την κατάρα είναι εντυπωσιακές και πολύ ευρηματικές.

Από εκεί και πέρα, έχουμε την πανταχού παρούσα πολύ επιβλητική ατμόσφαιρα μυστηρίου και έντασης, την υποχρεωτική δεύτερη αστυνομική ίντριγκα, όπως και το τελικό γύρισμα τη πλοκής στο φινάλε που δίνει ακόμα περισσότερο χρώμα στο ONE MISSED CALL. Όπως πάντα, η κίνηση της κάμερας είναι σήμα κατατεθέν του Miike, ενώ και οι ερμηνείες είναι πολύ καλές σε γενικές γραμμές.

Οπότε αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή τη φορά ο Miike κινήθηκε σε αρκετά συμβατικά και εμπορικά μονοπάτια, το ONE MISSED CALL σίγουρα ξεχωρίζει από αντίστοιχες παραγωγές της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου, τόσο γιατί περιέχει φρεσκάδα και δεν είναι ρουτινιάρικο, όσο και γιατί περιέχει πολύ περισσότερες τρομάρες ανά λεπτό προβολής από το σχεδόν ακατανόητο JU- ON, και μάλιστα πολλές φορές οι τρομάρες αυτές στηρίζονται σε στέρεες παραδοχές που πηγάζουν από την υπόθεση και όχι από τις ξαφνικές επιθυμίες του Miike να δώσει ατμόσφαιρα σε κάποια κατά τ’ άλλα αργοκίνητα σημεία της ταινίας.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά στη σκηνή του τηλεοπτικού εξορκισμού, που είναι η πιο εντυπωσιακή και ευρηματική της ταινίας με μεγάλη διαφορά, και καταφέρνει εκτός από το να είναι τραβηγμένη, υπερβολική και αστεία, να είναι εξίσου τρομακτική και γεμάτη ένταση. Φοβερή έμπνευση, χωρίς καμία αμφιβολία, από έναν άνθρωπο που ακόμα και στην πιο εμπορική του στιγμή καταφέρνει να παραμερίζει τα βαρετά κλισέ και να παρουσιάζει το δικό του μοναδικό όραμα με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί.

Ελπίζω, πάντως, να μην κρατηθεί σε αυτό το μοτίβο, και να ξαναρχίσει τις ασυμβίβαστες ακραίες δημιουργίες του όπως το VISITOR Q, αν και κάτι τέτοιο μοιάζει μάλλον αναπόφευκτο για έναν άκρως γνήσιο και ακραίο δημιουργό σαν τον Takashi Miike.

DVD Notes:

To ONE MISSED CALL δεν έχει κυκλοφορήσει σε DVD στην Ελλάδα.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R1 Special Edition Αμερική (Tokyo Shock)
R1 Αμερική (Tokyo Shock) – One Missed Call Collection
R2 Γερμανία (e-m-s)
R3 Χονγκ Κονγκ (Wide Sight Entertainment)

Όλες οι εκδόσεις είναι χωρίς περικοπές. Η R1 Αμερικής (One Missed Call Collection) περιέχει σε 4 DVD Special Editions τόσο της πρώτης όσο και τη δεύτερης ταινίας της σειράς. Η R1 και η R2 είναι Special Editions σε διπλά DVD, αλλά η R2 έχει μόνο Γερμανικούς υπότιτλους.



Δεν υπάρχουν σχόλιασμοί για αυτή την ταινία.


Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:



Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstar

Gore
1
Τι σημαίνουν;

Users rating
Χαρακίρι
(2 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa