Ένας τυχοδιώκτης λύνει ένα παράξενο κύβο- παζλ που τον μεταφέρει στην προσωπική του κόλαση πόνου και βασανιστηρίων.
Σχόλια:
Πώς μπορείς να μεταφέρεις σε ταινία μια ιστορία τόσο πολύπλοκη και βαθιά όσο το The Hellbound Heart του γνωστού συγγραφέα τρόμου και φαντασίας Clive Barker, και ποιος μπορεί να την κάνει; Εύκολο: HELLRAISER και θα την κάνει ο ίδιος!
Μετά από τις πρώτες σκηνοθετικές του εξερευνήσεις στον κόσμο του μακάβριου και του φανταστικού με τα SALOME (1973) και THE FORBIDDEN (1978), ο Βρετανός συγγραφέας κάθεται για τρίτη φορά πίσω απ’ την κάμερα δίνοντάς μας ίσως την τελευταία φρέσκια ιδέα στο σινεμά τρόμου. Τους cenobites, δαίμονες για μερικούς, αγγέλους για άλλους.
Όλα ξεκινούν από το μυστηριώδες κουτί puzzle που ανοίγει της πόρτες της Κόλασης, και εξασφαλίζει σε αυτόν που θα το λύσει αιώνιο τρόμο και βασανιστήρια. Παίρνουμε μια ιδέα απ’ όλα αυτά στην εναρκτήρια σεκάνς όταν ο Frank λύνει το παζλ και γινόμαστε μάρτυρες της πρώτης κινηματογραφικής εμφάνισης των cenobites και της κόλασης στην οποία κατοικούν και προσκαλούν όσους θέλουν να ξεπεράσουν τα στενά όρια του ορατού κόσμου. Οι cenobites σαν έμπνευση είναι αληθινά τρομακτικοί, με ηγέτη φυσικά τον αμίμητο Pinhead που γίνεται ουσιαστικά ο πρωταγωνιστής στις επόμενες ταινίες της σειράς, που όμως ο Clive Barker είχε πολύ λίγα πράγματα να κάνει μ’ αυτές.
Με αυτή τη πολλά υποσχόμενη βάση, ο Barker πετυχαίνει να φτιάξει μία πρωτότυπη και άκρως ατμοσφαιρική ταινία, που αν απέφευγε κάποιες βολικές διεξόδους σε αναπάντητα ερωτήματα στο φινάλε, σίγουρα θα μιλούσαμε για ένα αριστούργημα του σύγχρονου σινεμά τρόμου. Δυστυχώς για εμάς, ο Barker δεν συνέχισε σε αυτή τη φόρμα στις επόμενες σκηνοθετικές του δουλειές, το άνισο NIGHTBREED και το ενδιαφέρον αλλά όχι ολοκληρωμένο LORD OF ILLUSIONS.
Αν και ουσιαστικά δεν παίρνουμε ποτέ εξήγηση για διάφορες σημαντικές πτυχές πλοκής του HELLRAISER, η διήγησή του μας παρασύρει σε έναν διαβολικό κόσμο πόνου και ηδονής, απ’ όπου δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει. Όταν ο θείος Frank τα καταφέρνει τελικά, μόλις που αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του μαρτυρίου που ο κύβος τον υπέβαλε. Τα ειδικά εφέ της ανάστασης όσο και της αναζωογόνησης του Fank από το αίμα των θυμάτων της Julia είναι ευρηματικά και ανατριχιαστικά όπως είναι και οι cenobites, που αν και δεν τους βλέπουμε πολύ συχνά στην ταινία, η παρουσία τους είναι τόσο επιβλητική που δύσκολα ξεχνιέται.
Πολλές σκηνές ανθολογίας στο HELLRAISER, με αναμφίβολα highlights την ανάσταση του Frank, όλες τις εμφανίσεις των cenobites, και την αλησμόνητη όσο και αποκρουστική ερωτική σκηνή μεταξύ της τρομοκρατημένης Julia και του φρεσκοαναστημένου αλλά «ατελείωτου» Frank. Αναμφίβολα επηρεασμένος από αυτή τη σκηνή ο Jorg Buttgereit την πήγε ένα βήμα παραπάνω στην κλίμακα «αηδίας» στο ανίερο NEKROMANTIK που κυκλοφόρησε το ίδιο έτος.
Για τον δεδομένο χαμηλό προϋπολογισμό του, το HELLRAISER καταφέρνει με ένα συνδυασμό στοιχείων να κρατηθεί σε πολύ ψηλό επίπεδο σχεδόν σε όλη τη διάρκειά του. Τα στοιχεία είναι η φρεσκάδα του σεναρίου, η φύση της απειλής των cenobites που παραμένει υποθάλπτουσα (και άρα πιο τρομακτική), οι αρκετά καλές ερμηνείες, με αγαπημένο μου τον Andrew Robinson, που ακόμα κι εδώ που υποδύεται έναν ήπιο και καλό χαρακτήρα, δείχνει τα στοιχεία παράνοιας που τόσο απολαυστικά είχε επιδείξει υποδυόμενος τον Scorpio Killer στο DIRTY HARRY δίπλα στον Clint Eastwood. Ο Doug Bradley, τακτικός του Clive Barker αφού έπαιζε και στα SALOME και THE FORBIDDEN, επίσης ξεχωρίζει στο ρόλο του Pinhead.Η μουσική του Christopher Young είναι ιδανικά ατμοσφαιρική και στοιχειώνει το θεατή και τουλάχιστον για τους φίλους του τρόμου έχει γίνει σήμα κατατεθέν.
Το μόνο που μπορεί κάπως να χαλάσει την εικόνα του HELLRAISER είναι το μέτριο φινάλε, που φανερώνει μια μικρή έλλειψη δημιουργικότητας από τον Clive Barker. Τα πολύ μέτρια ειδικά εφέ στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο δεν βοηθάνε, και είναι απόδειξη του πολύ περιορισμένου budget, αλλά στην τελική ανάλυση όλα αυτά είναι απλά πταίσματα και δεν αξίζει κανείς να αναλύσει περισσότερο. Η ουσία είναι ότι σε μια εποχή που το καλύτερο που είχε να επιδείξει το Hollywood στο σινεμά τρόμου ήταν τυποποιημένα και αδιάφορα slashers, το HELLRAISER έδειξε ότι πραγματικά η σκηνή έχει μέλλον, αρκεί βέβαια δημιουργοί σαν τον Clive Barker να αφήνονται ήσυχοι από τα μεγάλα στούντιο για να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Να μας τρομάζουν!
Μην το χάσετε, it will tear your soul apart!
DVD Notes:
To HELLRAISER δεν έχει κυκλοφορήσει σε επίσημο DVD στην Ελλάδα. Έχει πάντως εμφανιστεί κατά καιρούς σε διάφορα bootlegs και εκδόσεις από εφημερίδες και περιοδικά.
Διεθνείς DVD εκδόσεις:
R0 Αμερική (Anchor Bay) R0 Αμερική (Anchor Bay) R1 Αμερική (Anchor Bay - LIMITED EDITION) R2 Γαλλία (TF1 Vidιo) R2 Ολλανδία (RCV Home Entertainment) R2 Collectors Edition Νορβηγία (SME) R2 Σουηδία (Atlantic) R2 Ηνωμένο Βασίλειο (Anchor Bay UK) R2 Ηνωμένο Βασίλειο (VCI) R2 Ηνωμένο Βασίλειο (VCI) R2 Collectors Edition Ηνωμένο Βασίλειο (Anchor Bay UK - Collector's Edition box set)
Όλες οι εκδόσεις είναι χωρίς περικοπές εκτός από τις R2 Ηνωμένου Βασίλειου (VCI).
Η καλύτερη έκδοση είναι η R2 Collectors Edition Ηνωμένου Βασίλειου της Anchor Bay UK που περιέχει τις 3 πρώτες ταινίες της σειράς και ένα bonus DVD με extras που περιλαμβάνουν τις δύο πρώτες ταινίες μικρού μήκους του Clive Barker SALOME και THE FORBIDDEN, μαζί με συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές, ενώ το κάθε DVD από τα 3 που περιέχουν τις ταινίες είναι πλημμυρισμένο από extras. Επίσης είναι η μόνη που έχει DTS ήχο.
Δεύτερη επιλογή, η R1 Αμερικής (Anchor Bay - LIMITED EDITION) με 2 DVD με το ΗELLRAISER και το HELLBOUND: HELLRAISER 2, που περιλαμβάνουν αρκετά extras σε κάθε DVD όπως ηχητικούς σχολιασμούς και "MAKING OF" ντοκιμαντέρ.
Σαν μονό DVD, η έκδοση που ξεχωρίζει είναι η R2 Ηνωμένου Βασίλειου (Anchor Bay UK) με τα περισσότερα extras από όλες τις υπόλοιπες μεμονωμένες εκδόσεις, που όμως περιέχονται στο Collector's Edition box set.