Σχόλια: Τα κολλητάρια μαζεύτηκαν μια βδομαδούλα, έβαλαν ο καθένας ότι είχε στην τσέπη του πάνω στο τραπέζι και έβαλαν όσο περισσότερο μεράκι και ταλέντο διέθετε ο καθένας τους. Δυστυχώς δεν είχαν και πολύ, οπότε το αποτέλεσμα είναι το ALIEN TERMINATOR, που όπως υποθέτω έχετε μαντέψει είναι μια ακόμα φτηνή απομίμηση του ALIEN.
Όσο για το δεύτερο σκέλος του τίτλου, μάλλον θα έπρεπε να είναι THE THING γιατί πολύ περισσότερο έχει επηρεαστεί από το κλασσικό έργο του Carpenter παρά από το εξίσου κλασσικό blockbuster του Arnie. Οπότε ίσως θα μπορούσε ο τίτλος να είναι THE ALIEN THING, ή ακόμα ALIEN: THE THING, όπως και THE THING: ALIEN.
Ο λόγος που κατέληξα να αναρωτιέμαι πώς θα ήταν καλύτερος ο τίτλος μιας ταινίας που λέγεται ALIEN TERMINATOR είναι γιατί την ώρα της προβολής έμοιαζε το καλύτερο πράγμα να κάνω, χωρίς κίνδυνο να παχύνω! Κάπως έπρεπε να καταπολεμήσω την ανία και την πλήξη των παιδικών διαλόγων και υπόθεσης.
Για μερικά δευτερόλεπτα το κατάφερε η Lisa Boyle με δύο φοβερά γυμνόστηθα πλάνα της, για δύο- τρία ακόμα οι ελάχιστοι κοφτεροί διάλογοι και ατάκες, αλλά από εκεί και πέρα, το αβυσσαλέο χάος!
Πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει εξωγήινος. Ο «Εξωγήινος Εξολοθρευτής» του τίτλου είναι στην πραγματικότητα ένας νέος οργανισμός που δημιουργήθηκε από τον Newton, το πρεζόνι- παρανοϊκό επιστήμονα της παρέας μας (Kevin Alber), που βρίσκεται σε μια υπόγεια μυστική βάση κάπου.
Μέσα στα πρώτα λεπτά ο τύπος κάνει κατανάλωση ουσιών που θα ζήλευε ακόμα και ο «Σημαδεμένος», αλλά παρ’ όλα αυτά καταφέρνει και κρύβει την δημιουργία του από τους υπόλοιπους, μέχρι τη στιγμή της πρώτης μόλυνσης. Μετά υπάρχει η σχεδόν υποχρεωτική σκηνή στο καφέ των εγκαταστάσεων, όπου ο μολυσμένος αρχίζει με αφρούς από το στόμα και καταλήγει σε εκτόξευση του τέρατός μας απ’ το στόμα αυτή τη φορά!
Δε χρειάζεται να είναι κανείς σπάνια μεγαλοφυΐα για να φανταστεί το τι ακολουθεί, με τη διαφορά ότι ενώ στα ALIEN και THE THING σε κάποια φάση μπορούμε να θαυμάσουμε το τέρας στην τρομερή ολότητά του, στο ALIEN TERMINATOR περιορίζεται μόνο στα χέρια, στην ουρά, άντε και φευγαλέα στο πρόσωπο για λίγα δευτερόλεπτα.
Μερικοί θα σκεφτούν ότι αυτό το κόλπο ίσως να βοηθάει στη διατήρηση του σασπένς, μιας και το τέρας μιας σούπερ- φτηνής ταινίας δε μπορεί να είναι και τόσο αποτελεσματικό. Από τη μια μεριά αυτό είναι σωστό, αφού το τέρας το λίγο που φαίνεται απλά προκαλεί τον οίκτο, από την άλλη όμως δεν υπάρχει ούτε ίχνος σασπένς ή έκπληξης στο ALIEN TERMINATOR που τουλάχιστον ένα γελοίο τέρας πολύ ώρα στο πλάνο ίσως να έσωνε κάπως τα πράγματα.
Όχι όμως, ο Dave Payne προτίμησε να δείξει την… τέχνη του με ρουτινιάρικα σκοτεινά πλάνα κυνηγητού στους διαδρόμους της βάσης που κατέχουν την πλειοψηφία των σκηνών μέχρι το υποτίθεται «ψαγμένο» φινάλε. Πριν από αυτό είχαμε επιθέσεις του πλάσματος σε διάφορα μέλη του πληρώματος, όμως πάντα εκτός πλάνου. Τα όχι ιδιαίτερα αιματηρά αποτελέσματα τέτοιων επιθέσεων ίσως είναι το μόνο σχετικά άξιο λόγου από πλευράς ειδικών εφέ σε όλη την ταινία, εκτός αν θεωρεί κανείς τις κυλιόμενες πόρτες της εγκατάστασης και το γελοίο 3-D παιχνιδάκι του Newton ως τέτοια!
Το αποτέλεσμα είναι μια ανούσια, άνοστη και χιλιοειδωμένη συλλογή από κλισέ που δεν είναι ούτε καν cheesy ή τόσο κακή που είναι καλή για να πει κανείς ότι άξιζε κάπως ο χρόνος του. Ποιος θα περίμενε άραγε κάτι τέτοιο από μια παραγωγή του Roger Corman;
Όχι τίποτα άλλο, πάει χαμένος ο τρομερός τίτλος! |