b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
ESCAPE FROM THE BRONXESCAPE FROM THE BRONX (1983)
THE NEW BARBARIANSTHE NEW BARBARIANS (1982)
DEADBEAT AT DAWNDEADBEAT AT DAWN (1988)
WHEELS OF FIREWHEELS OF FIRE (1985)
EXTERMINATORS OF THE YEAR 3000EXTERMINATORS OF THE YEAR 3000 (1983)
MEGAFORCEMEGAFORCE (1982)
ENDGAMEENDGAME (1983)
THE NEW GLADIATORSTHE NEW GLADIATORS (1984)
WARRIOR OF THE LOST WORLDWARRIOR OF THE LOST WORLD (1983)
THE ULTIMATE WARRIORTHE ULTIMATE WARRIOR (1975)
2020 TEXAS GLADIATORS2020 TEXAS GLADIATORS (1982)
SWITCHBLADE SISTERSSWITCHBLADE SISTERS (1975)
DEATH RACE 2000DEATH RACE 2000 (1975)
2019: AFTER THE FALL OF NEW YORK2019: AFTER THE FALL OF NEW YORK (1983)
RAIDERS OF ATLANTISRAIDERS OF ATLANTIS (1983)
HELL COMES TO FROGTOWNHELL COMES TO FROGTOWN (1987)
MR. MAJESTYKMR. MAJESTYK (1974)
STREET LAWSTREET LAW (1974)
THE BRONX EXECUTIONERTHE BRONX EXECUTIONER (1989)
ASSAULT ON PRECINCT 13ASSAULT ON PRECINCT 13 (1976)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
BRONX WARRIORS (1982) (Ιταλία)
Πρωτότυπος τίτλος: 1990: I Guerrieri del Bronx
A.K.A.: 1990: The Bronx Warriors
Ελληνικός τίτλος: Τα Καθάρματα του Μπρονξ
Age Line
Κατάλληλο για άνω των 15
  BRONX WARRIORS  
Είδος: Περιπέτεια, Δράσης, Επιστημονικής Φαντασίας
Θέμα: Εναλλακτικό Μέλλον, Συμμορίες
ΣκηνοθεσίαEnzo G. Castellari
ΗθοποιοίVic Morrow, Mark Gregory, Christopher Connelly, Fred Williamson, Stefania Girolami, Ennio Girolami, George Eastman, Joshua Sinclair
ΣενάριοEnzo G. Castellari, Tito Carpi
ΠαραγωγήFabrizio De Angelis
ΜουσικήFrancesco De Masi
ΦωτογραφίαBlasco Giurato
ΜοντάζGianfranco Amicucci
Ειδικά εφέGiovanni Corridori
Υπάρχουν 4 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

1990: Η Νέα Υόρκη έχει μετατραπεί σε γκέτο όπου δρουν λογής συμμορίες και παράνομοι. Μια γυναίκα η οποία είναι προορισμένη να κληρονομήσει τον έλεγχο της πόλης βρίσκεται εκεί δραπετεύοντας από τη ζωή της και συνάπτει δεσμό με έναν τοπικό συμμορίτη, ο οποίος την παίρνει υπό την προστασία του.

Σχόλια:

Ο Enzo G. Castellari άφησε για τα καλά το σημάδι του στο εμπορικό Ιταλικό σινεμά της δεκαετίας του ’70 και ’80 με τα πολλά και καλά γουέστερν, στα οποία ο ίδιος υποστηρίζει ότι οφείλει ολόκληρη την καριέρα του, και τις ακόμα καλύτερες περιπέτειες δράσης του με τους Franco Nero και Fabio Testi συνήθως στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Φυσιολογικά η πορεία του Castellari ήταν παράλληλη με αυτή του Ιταλικού εμπορικού σινεμά, που αμέσως με το που κάποια ταινία ξεχώριζε στις ΗΠΑ υπήρχε ήδη έτοιμο σενάριο για Ιταλική παραγωγή που προσπαθούσε να τη μιμηθεί και να κλέψει λίγη από τη δόξα και χρήμα.

Το είδος της post- apocalyptic περιπέτειας επιστημονικής φαντασίας ήταν ένα από αυτά που ο Castellari πήδηξε με τα μούτρα, με γνωστότερή του εξόρμηση το BRONX WARRIORS, μια άνιση αλλά πολύ διασκεδαστική μίξη μεταξύ ESCAPE FROM NEW YORK και THE WARRIORS του Walter Hill.

Τόπος, η Νέα Υόρκη του 1990, όπου το Bronx έχει κριθεί σαν «Σημείο Μηδέν» και συμμορίες έχουν τον έλεγχο της περιοχής.

Μια γυναίκα (η Stefania Girolami, κόρη του σκηνοθέτη) που είναι γραφτό να κληρονομήσει την Προεδρία της Manhattan Corporation καταλήγει στο συγκεκριμένο γκέτο. Στον πρώτο κίνδυνο από τους αιμοδιψείς κατοίκους σώζεται από έναν συμμορίτη με το παρατσούκλι Trash ο οποίος την παίρνει υπό την προστασία του και μέσα στη συμμορία του. Όμως οι ιθύνοντες της Manhattan Corporation και συγκεκριμένα ο πατέρας της δεν βλέπει με καλό μάτι την απουσία της κόρης του, και αμολάει έναν αφιονισμένο Hammer (Vic Morrow) στο Bronx για να την φέρει πίσω αφού πρώτα καθαρίσει τον Νο 1 κίνδυνο, τον αρχηγό της συμμορίας που ελέγχει το Bronx, The Ogre (Fred Williamson) και γιατί όχι και τον Trash;

Οπότε και αρχίζουν οι περιπέτειες του Trash, που υποδύεται ο μη- ηθοποιός Mark Gregory που, σύμφωνα με τον Fred Williamson, εντόπισε ο Castellari πριν από τα γυρίσματα και λόγω του παρουσιαστικού του, του έδωσε το ρόλο παρόλο που δεν μιλούσε λέξη Αγγλικά! Ο ρυθμός είναι γενικά αυτός που περιμένει κανείς που γνωρίζει το έργο του Enzo G. Castellari, αν και η έλλειψη ενδιαφέροντος σεναρίου σπάει κάπως τον καλό ρυθμό και κάνει την ταινία αργή σε ορισμένα σημεία.

Πάντως έχουμε αρκετή δράση, ξύλο, μπαμ μπουμ και εκρήξεις, όπως στις περισσότερες ταινίες του σκηνοθέτη, ενώ δεν λείπουν και οι καταδιώξεις με αυτοκίνητα. Ο θρύλος του blaxploitation Fred Williamson είναι εδώ σε μεγάλη φόρμα, στο ρόλο του The Ogre, ενώ ο Vic Morrow στην προτελευταία του ταινία πριν το φρικτό ατύχημα με το ελικόπτερο που του στέρησε τη ζωή είναι απολαυστικός στο ρόλο του κακού.

Ο Castellari φρόντισε επίσης να προσθέσει αρκετούς «εξωτικούς» τύπους συμμοριών, όπως τη συμμορία με τα roller, τη συμμορία με τις κλακέτες και αρκετούς πολύχρωμους και αρκετά cheesy τύπους.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και αρκετό gore και βία, που ήταν και ο κυριότερος λόγος για τα η φήμη που απέκτησε το BRONX WARRIORS, μιας και μέχρι πρόσφατα είχε κυκλοφορήσει μόνο λογοκριμένο τόσο στη Μ. Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ, με την Ελλάδα να τη γλιτώνει για άλλη μια φορά με την full uncut έκδοση κάτω από τον τίτλο «Τα Καθάρματα του Μπρονξ». Βία που όμως δεν είναι το κύριο σημείο του ενδιαφέροντος της ταινίας, σε αντίθεση με άλλες λιγότερο επιτυχημένες ταινίες του είδους. Γενικά ακόμα δεν έχω δει ταινία του Castellari που να στηρίζεται στη βία και στο gore για να καλύψει σκηνοθετικές ή σεναριακές αδυναμίες. Οι περισσότερες είναι ειλικρινέστατες και αγνές.

Έτσι ακριβώς είναι και το BRONX WARRIORS. Μια περιπέτεια δράσης που ξέρει ακριβώς που βρίσκεται και τι θέλει να πετύχει, και σε γενικές γραμμές το πετυχαίνει. Με αρκετό σπρώξιμο από τα γνωστά ονόματα του cast, αλλά το πετυχαίνει.

Γενικά είναι λίγο άδικο να κρίνει κανείς τις post- apocalyptic περιπέτειες πολύ αυστηρά, μιας και ο στόχος τους είναι απλά ο χαβαλές. Από εκεί και πέρα αν τύχει και έχουμε τίποτα αξιόλογο από το καλλιτεχνικό μέτωπο καλό θα είναι, αλλά όχι αναγκαίο, κάτι που ο Joe D’Amato σίγουρα θα είχε στο μυαλό του όταν γύριζε το 2020 TEXAS GLADIATORS. Ο Enzo G. Castellari κινείται γενικά σε αυτό το μοτίβο δίνοντας μια αρκετά ενδιαφέρουσα περιπέτεια δράσης, με κάποιες πραγματικά καλές εμπνεύσεις, χαρακτήρες και πολύ υλικό για τους απανταχού fans του είδους.

Ο Castellari ξαναγύρισε αρκετά γρήγορα στο είδος το ίδιο έτος με το τουλάχιστον ισάξιο THE NEW BARBARIANS, ενώ ένα χρόνο αργότερα γύρισε το BRONX WARRIORS 2, πάλι με τον Mark Gregory στο ρόλο του Trash.

Σε κάθε περίπτωση το BRONX WARRIORS είναι μια από τις καλύτερες post- apocalyptic περιπέτειες από την Ιταλία, και η ταινία που έκανε το όνομα του Enzo G. Castellari γνωστό ανά τον κόσμο. Αποτελεί 100% στερεή ψυχαγωγία για μεγάλα παιδιά, αν και δεν θα έφτανα να τη χαρακτηρίσω ως την κορυφαία του είδους. Αυτό το χαρακτηρισμό για την ώρα κερδίζει το 2019: AFTER THE FALL OF NEW YORK, πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη.

DVD Notes:

Το BRONX WARRIORS δεν έχει κυκλοφορήσει σε DVD στη χώρα μας.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R0 Αυστραλία (Stomp Entertainment)
R1 Αμερική (Shriek Show/Media Blasters)
R2 Γερμανία (E-M-S)
R2 Μ. Βρετανία (Vipco)

Όλες οι εκδόσεις είναι χωρίς περικοπές εκτός από την R2 Γερμανίας της οποίας λείπουν κάποιες σκηνές. Η καλύτερη έκδοση είναι η R1 που έχει πλήθος από ποιοτικά extras.Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

Doomster92 (Βαθμολογία: 2) στίς 29/02/2012 15:38

Αρκετά μέτρια ταινία, με έναν κάκιστο Mark Gregory σε ρόλο πρωταγωνιστή. Βέβαια όλη η ταινία αντικατοπτρίζει τον αντιεπαγγελματισμό της εποχής, που όμως δεν θα αποτρέψει τους μυημένους στις post-apocalyptic ταινίες fans να διασκεδάσουν με τα cliche της. Στα συν, το αρκετά καλό σενάριο και η ερμηνεία του Vic Morrow ως ο κακός μπάτσος Hammer.

knifer (Βαθμολογία: 1) στίς 31/10/2010 14:48

Metria pragmata. Sigoura tha mporouse kalytera an itan megalyteri i paragogi. kai to oti dialeksane ton teleios atalanto marc gregory gia rolo protagonisti deixnei poso eleipsi epaggelmatikotitas ypirxe. Vevaia to sequel bronx warriors 2 itan kapos kalytero alla kai pali oxi kati idiaitero.. Genika einai mia tainia pou tha tin dei kapoios mia fora mono. (an vevaia anteksei tis aparadektes ypokritikes ikanotites tou marc gregory)

Sorcerer (Βαθμολογία: 1) στίς 02/06/2010 15:41

Μόλις το είδα και δεν μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασε.Το σενάριο ίσως είναι καλό και στα χέρια ενός καλύτερου σκηνοθέτη και με καλυτερους ηθοποιούς ίσως το αποτέλεσμα να ήταν πολύ καλύτερο!!

pflashatos (Βαθμολογία: 1) στίς 03/12/2008 14:54

Την είχα δει σε VHS όταν ήμουν μικρός κια εκείνη την εποχή μπορώ να πω πως μου άρεσε. Αν το καλοσκεφτείς όμως συνήθως οι post-apocalyptic ταινίες ήταν συνήθως για πέταμα κι αυτή δεν διαφέρει καθόλου. Όταν έχεις δει τα Mad Max και το Escape From New York τι άλλο μπορείς να περιμένεις. Αραιά και που βέβαια βγαίνουν καλές post-apocalyptic ταινίες, όπως ας πούμε το Zardoz του Βoorman, το Doomsday του Marshall ή ακόμη το Mutant Action του de la Iglesia. Αυτή σίγουρα συγκαταλέγεται στις λιγότερο πετυχήμενες αν και πλησιάζει με επικίνδυνη ταχύτητα στο επιπεδο της πατάτας
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstar

Gore
3
Τι σημαίνουν;

Users rating
starhalf starhalf star
(4 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa