b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
THREE ON A MEATHOOKTHREE ON A MEATHOOK (1972)
THE UNDERTAKERTHE UNDERTAKER (1988)
BEYOND THE DARKNESSBEYOND THE DARKNESS (1979)
HUNCHBACK OF THE MORGUEHUNCHBACK OF THE MORGUE (1973)
CRAWLSPACECRAWLSPACE (1986)
NIGHT OF BLOODY HORRORNIGHT OF BLOODY HORROR (1969)
CRIMINALLY INSANECRIMINALLY INSANE (1975)
A BUCKET OF BLOODA BUCKET OF BLOOD (1959)
HOUSE OF WAXHOUSE OF WAX (1953)
MOSQUITOMOSQUITO (1976)
MORTUARYMORTUARY (1983)
CHILDREN SHOULDN’T PLAY WITH DEAD THINGSCHILDREN SHOULDN’T PLAY WITH DEAD THINGS (1972)
WAX MASKWAX MASK (1997)
DON’T GO IN THE HOUSEDON’T GO IN THE HOUSE (1980)
DEAD OF NIGHTDEAD OF NIGHT (1974)
SCHRAMMSCHRAMM (1993)
CRAZECRAZE (1974)
FUNERAL HOMEFUNERAL HOME (1980)
FROM A WHISPER TO A SCREAMFROM A WHISPER TO A SCREAM (1987)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
DERANGED (1974) (ΗΠΑ)
A.K.A.: Deranged: Confessions of a Necrophile
Age Line
Κατάλληλο για άνω των 18
  DERANGED  
Είδος: Τρόμου
Θέμα: Αποξένωση, Slasher, Παράνοια, Αληθινή Ιστορία
ΣκηνοθεσίαJeff Gillen, Alan Ormsby
ΗθοποιοίRoberts Blossom, Cosette Lee, Leslie Carlson, Robert Warner, Marian Waldman, Micki Moore
ΣενάριοAlan Ormsby
ΠαραγωγήPeter James, Tom Karr, Bob Clark
ΜουσικήCarl Zittrer
ΦωτογραφίαJack McGowan
Ειδικά εφέTom Savini
Υπάρχουν 5 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Ο Ezra Cobb είναι ένας περιορισμένων διανοητικών δυνατοτήτων αγρότης, που έχει πολύ έντονες σχέσεις εξάρτησης με την άρρωστη μητέρα του. Όταν αυτή πεθαίνει, ο Ezra μη μπορώντας να συνειδητοποιήσει την απώλειά της, φέρνει ένα χρόνο μετά το θάνατό της το σε προχωρημένη αποσύνθεση πτώμα της στο απομακρυσμένο αγροτικό σπίτι του. Ο Ezra σχεδιάζει να επαναφέρει το πτώμα στην αρχική του μορφή, οπότε καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μόνο φρέσκια σάρκα θα κάνει τη δουλειά. Έτσι, ξεκινάει έναν κυκεώνα φόνων προς αυτό το σκοπό.

Σχόλια:


To DERANGED είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία ενός από τους πιο διαβόητους Αμερικανούς μανιακούς του 20ου αιώνα, του Ed Gein, ο οποίος μετονομάζεται σε Ezra Cobb για τις ανάγκες της ταινίας. Ο Gein έγινε διαβόητος στα τέλη της δεκαετίας του ’50 όταν και συνελήφθη από τις αρχές του μικρού χωριού στο οποίο ζούσε όταν ανακαλύφθηκαν στο σπίτι του τα λείψανα από τουλάχιστον 25 πτώματα. Ο Gein, μη μπορώντας να αντέξει το θάνατο της αγαπημένης μητέρας του άρχισε να βεβηλώνει τάφους, πότε πότε ξεθάβοντας ολόκληρα τα πτώματα και πηγαίνοντάς τα σπίτι του και άλλες φορές κρατώντας μακάβρια σουβενίρ, όπως χέρια, κεφάλια, μάτια κλπ.

Ο Ed Gein ήταν η έμπνευση για αρκετές ταινίες στη φιλμογραφία του τρόμου, με πιο αξιομνημόνευτες το κλασσικό PSYCHO του Alfred Hitchcock και THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE. Όμως, κατά γενική ομολογία, το DERANGED είναι η πιο ακριβής παρουσίαση του διαβόητου ήσυχου και εκκεντρικού μικρόσωμου ανθρωπάκου που ακόμα και σήμερα φέρνει ανατριχίλες στις καρδιές των Αμερικανών.

Για να τονιστεί η αυθεντικότητά των γεγονότων που περιγράφονται, οι σκηνοθέτες προσθέτουν και έναν αφηγητή (Leslie Carlson) που σε στρατηγικά σημεία καθοδηγεί το θεατή στον κόσμο του Ezra Cobb με ατάκες όπως «Τίποτα δεν μένει στη φαντασία του θεατή». Πολλοί θα διαφωνήσουν με την αναγκαιότητα της προσθήκης αυτής, και ίσως τη θεωρήσουν αχρείαστη και ενοχλητική. Η αλήθεια όμως είναι ότι η αφήγηση προσθέτει λίγη ακόμα αξιοπιστία στην ιστορία, και πετυχαίνει το σκοπό της, που δεν είναι άλλος από το να τονίσει τη σόκιν δράση του Ez.

Η επιβλητική φωτογραφία των μουντών χειμερινών τοπίων επίσης συνεισφέρει στη δημιουργία της μακάβριας αφύσικης ατμόσφαιρας που είναι παρούσα καθ’ όλη τη διάρκεια του DERANGED. Η μουσική, χωρίς να είναι κάτι το φοβερό και αποτελούμενη κυρίως από κομμάτια παιγμένα σε εκκλησιαστικό όργανο, είναι κατάλληλη να αυξήσει ένταση της επίδραση των δρώμενων στο θεατή. Ιδιαίτερα το βασικό θέμα που μοιάζει σαν διεστραμμένη παραλλαγή του «Άγια Νύχτα» κάνει πολύ δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση.

Το DERANGED ασχολείται με πράγματα από τα οποία φτιάχνονται οι εφιάλτες. Περιέχει εικόνες που σοκάρουν και μένουν χαραγμένες στη μνήμη του θεατή πολύ μετά το τέλος των τίτλων κλεισίματος. Προς αυτή την κατεύθυνση, τα ειδικά εφέ του «μάγου» Tom Savini είναι όπως πάντα εκπληκτικά και άκρως αποτελεσματικά. Ανάμεσα στις εικόνες με τις οποίες το DERANGED βομβαρδίζει το θεατή, έχουμε τη σκηνή όπου ο Ez προσπαθεί να ταΐσει το πτώμα της μητέρας του με φρέσκια σούπα αρακά με πλήρη αποτυχία, το απογευματινό τσάι των κυριών στο σαλόνι του Ez, όπου κάνει τις συστάσεις για τη νέα προσθήκη (Micki Moore) στη συλλογή πτωμάτων του.

Όλα αυτά κάπως μετριάζονται από έξυπνη και με φειδώ χρήση του χιούμορ, όπως στη σκηνή όπου ο Ez κάνει γκριμάτσες δυσπιστίας προς μια φίλη της μητέρας του, όταν αυτή του εκμυστηρεύεται πως επικοινωνεί με το νεκρό άντρα της, και γυρνώντας σπίτι ομολογεί στο σαπισμένο πτώμα της μητέρας του που βρίσκεται στο κρεβάτι ότι πιστεύει ότι η παλιά της φίλη δεν πάει και πολύ καλά στα μυαλά της! Αυτή η συγκαλυμμένη χρήση του μαύρου χιούμορ μοιάζει κάτι σαν σήμα κατατεθέν για τον Alan Ormsby, που τη χρησιμοποιεί και στο DEAD OF NIGHT και περισσότερο στο CHILDREN SHOULDN’T PLAY WITH DEAD THINGS, των οποίων τα σενάρια και έγραψε.

Ο επίλογος του DERANGED είναι χωρίς εκπλήξεις όσον αφορά την κατάληξη, αλλά εμένα προσωπικά με έκανε να κάθομαι στην άκρη της καρέκλας από την ένταση.

Όλες οι ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές είναι καλές και αποτελεσματικές, αλλά ειδική μνεία πρέπει να δοθεί στον Roberts Blossom που είναι εκπληκτικός, με ακαθόριστα απειλητικό και διαπεραστικό βλέμμα που δεν προδίδει ποτέ τι μπορεί να σκέφτεται. Το ότι παρουσιάζεται σαν ένας χαρακτήρας που δεν μπορεί να κατανοήσει το πόσο μοχθηρές είναι οι πράξεις του, και φτάνει μέχρι σε σημείο να παραδέχεται μπροστά σε συγχωριανούς του ότι είναι υπεύθυνος για τις εξαφανίσεις γυναικών και ότι τις κρατάει σπίτι του, τον κάνει ακόμα πιο τρομακτικό. Φυσικά, οι υπόλοιποι αμέσως γελούν με τις εξομολογήσεις του Ez, θεωρώντας τις ως ιδιότροπα αστεία του εκκεντρικού, αλλά κατά βάθος καλοκάγαθου Ez, αλλά όταν στην τελική σεκάνς επισκέπτονται το σπίτι του και ανακαλύπτουν τα ειδεχθή χόμπυ του, αρχίζουν να νιώθουν λίγο σαν το θεατή.

Καταλήγοντας, είναι ασφαλές να αναφέρω ότι το DERANGED λειτουργεί πολύ καλά, χωρίς να φτάνει σε εμετικές ακρότητες χρησιμοποιώντας τα ειδικά εφέ με φειδώ. Από την άλλη, είναι τόσο μακάβρια η θεματολογία του που αν και πάνε πάνω από 30 χρόνια που πρωτογυρίστηκε, διατηρεί τη δύναμή του.

Αν όμως δεν φοβάστε να εξερευνήσετε κρυφές πτυχές του ανθρώπινου μυαλού, και είστε προετοιμασμένοι για ένα επικίνδυνο ταξίδι σε περιοχές που το σινεμά του τρόμου λίγο εξερεύνησε (με πιο αξιοσημείωτες εξερευνήσεις το BEYOND THE DARKNESS του Joe D’Amato και το ανόσιο αριστούργημα (ή μήπως τερατούργημα;) του Jorg Buttgereit, NEKROMANTIK) τότε συστήνω το DERANGED ανεπιφύλακτα.

DVD Notes:

To DERANGED δεν έχει κυκλοφορήσει σε DVD στην Ελλάδα.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R1 Αμερική (MGM) (Διαθέσιμη μόνο σε πακέτο 2 ταινιών με τίτλο "Midnite Movies" μαζί με το "Motel Hell")
R2 Γερμανία (Legend Films)

Η Αμερικανική R1 έκδοση είναι λογοκριμένη (λείπει η σκηνή που ο Blossom αφαιρεί το μάτι ενός πτώματος με ένα κουτάλι!)
Η Γερμανική έκδοση είναι αυτή που πρέπει να αναζητήσετε, που περιέχει την πλήρη, χωρίς περικοπές έκδοση της ταινίας, συμπεριλαμβανομένης και της προαναφερθείσας σκηνής) και είναι πλημμυρισμένη από extras. Συγκεκριμένα περιέχει: "Deranged Chronicles" (πώς γυρίστηκε η ταινία, 35:56 λεπτά), "The Ed Gein Story" (ντοκιμαντέρ για την ιστορία του ανθρώπου πάνω στον οποίο βασίστηκε το DERANGED, 19:54 λεπτά), "Εd Gein: American Maniac" (συρραφή από τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ της εποχής, 23:30 λεπτά), 2 trailer και συλλεκτικό βιβλιαράκι, που όμως είναι στα Γερμανικά. Με λίγα λόγια, πολύ καλή επένδυση!Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

panosprog (Βαθμολογία: 4) στίς 29/05/2014 09:45

Ανετα αναμεσα στα καλυτερα των 70's o Roberts Blossom ανατριχιαστικος. Τεραστια η παρακαταθηκη του ΨΥΧΩ.

mixosssz (Βαθμολογία: 3) στίς 09/04/2013 15:29

ΚΑΛΟΟΟΟΟ.
ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΚΑΒΡΙΟ Κ ΝΟΣΗΡΟ ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Κ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ 'ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΗ...'
Η ΤΑΙΝΙΑ ΑΥΤΗ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ.

fulci7 (Βαθμολογία: 3) στίς 27/08/2012 18:52

apopniktiki atmosfaira. pesimistiko

godisdead (Βαθμολογία: 3) στίς 20/05/2010 02:24

arketa kalo,alla oloi mas mallon exoume dei to psycho poly nwritera,opote panw katw xeroume ti paizei.xwria pou o Hitchcock einai kalyteros skhno8eths sigoura.
einai poly pio noshro k viaio omws

pflashatos (Βαθμολογία: 5) στίς 08/11/2007 07:59

Δυστυχώς την ταινία την είδα αφού είχα δει προηγουμένως το Texas Chainsaw Massacre. Λογικά μπροστά στο αριστούργημα του Hooper μου φάνηκε λίγη. Μεγάλο λάθος. Το Deranged έχει τη δική του προσωπικότητα και δυναμική. Το μακάβριο και νοσηρό κλίμα, η απίστευτη ένταση και η ατμόσφαιρα παραλόγου που κυριαρχεί σίγουρα την κατατάσσουν μέσα στα αριστουργήματα του παγκόσμιου τρόμου
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstarstar

Gore
3
Τι σημαίνουν;

Users rating
starstarstarhalf starhalf starhalf starhalf starhalf star
(10 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa