b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
IDAHO TRANSFERIDAHO TRANSFER (1973)
THESE ARE THE DAMNEDTHESE ARE THE DAMNED (1963)
THE QUIET EARTHTHE QUIET EARTH (1985)
THE LATHE OF HEAVENTHE LATHE OF HEAVEN (1980)
WHERE HAVE ALL THE PEOPLE GONEWHERE HAVE ALL THE PEOPLE GONE (1974)
SOLE SURVIVORSOLE SURVIVOR (1983)
CUBECUBE (1997)
COLOSSUS: THE FORBIN PROJECTCOLOSSUS: THE FORBIN PROJECT (1970)
CUBE ZEROCUBE ZERO (2004)
SLIPSTREAMSLIPSTREAM (1989)
WAVELENGTHWAVELENGTH (1983)
MILLENNIUMMILLENNIUM (1989)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
PROJECT NIGHTMARE (1987) (ΗΠΑ)
Age Line
Απαραίτητη η γονική συναίνεση
  PROJECT NIGHTMARE  
Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας, Μυστηρίου
Θέμα: Διαστρεβλωμένη Επιστήμη, Καταδίωξη, Ψυχεδέλεια, Εφιάλτες, Πλεκτάνη
ΣκηνοθεσίαDonald M. Jones
ΗθοποιοίCharles Miller, Seth Foster, Elly Koslo, Harry Melching, LeRoy Hughes, Jeff Brown, Lance Dickson
ΣενάριοDonald M. Jones, James C. Lane
ΠαραγωγήJames C. Lane
ΦωτογραφίαDonald M. Jones
ΜοντάζDonald M. Jones
Υπάρχουν 1 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Δύο άνδρες σε ερημική περιοχή χωρίς να γνωρίζουν πώς βρέθηκαν εκεί, προσπαθώντας να ξεφύγουν από άγνωστη δύναμη που τους καταδιώκει ανακαλύπτουν ότι ένα μυστικό κυβερνητικό πείραμα ευθύνεται για την κατάστασή τους.

Σχόλια:

Project Nightmare 01
Project Nightmare 02Η συγκεκριμένη εντελώς άγνωστη ταινιούλα από τα τέλη των 80s ομολογώ με άφησε με ανάμικτα αισθήματα. Σίγουρα πρόκειται για μια αρκετά καλή σεναριακή ιδέα, στοιχεία της οποίας έχουμε κατά καιρούς δει σε διάφορες σύγχρονες παραγωγές, αλλά για ακόμα μια φορά ο ιδιαίτερα περιορισμένος προϋπολογισμός, χαλαρός τρόπος κινηματογράφησης και ενδεχομένως οι υπερβολικές φιλοδοξίες της ομάδας παραγωγής δεν αφήνουν την ιδέα να αναπτυχθεί όπως θα μπορούσε.

Project Nightmare 03Η εντελώς σουρεάλ υπόθεση ασχολείται με τους Gus (Charles Miller) και Jon (Seth Foster) που βρίσκονται χαμένοι σε ερημική περιοχή και δεν φαίνεται να γνωρίζουν πώς βρέθηκαν εκεί ή τι ακριβώς κάνουν, εκτός του ότι προσπαθούν να ξεφύγουν από κάποια ακαθόριστη απειλή που τους καταδιώκει. Μετά από διάφορες εξερευνήσεις στην αφιλόξενη τοποθεσία, εντοπίζουν μια καλύβα στην οποία μένει μια γυναίκα ονόματι Marcie (Elly Koslo) η οποία τους κατευθύνει σε ένα γειτονικό εστιατόριο, το οποίο όμως βρίσκουν κλειστό.

Project Nightmare 04Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν εμφανίζεται ένα αυτοκίνητο με έναν τραυματισμένο επιβάτη, ο οποίος όμως εξαφανίζεται από προσώπου Γης μαζί με το αμάξι και την γυναίκα, αφήνοντας μόνο τον Gus ο οποίος εντοπίζει ένα άγνωστο κτίριο σε σχήμα πυραμίδας μέσα στο δάσος και αποφασίζει να εισέλθει. Όμως αντί για απαντήσεις θα ανακαλύψει ότι πολλές από τις εμπειρίες τους είναι πιθανό να προέρχονται από τις άγνωστες τεχνολογίες που βρίσκονται μέσα στην πυραμίδα και που μοιάζουν να βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία αλλάζοντας την πραγματικότητα και που είναι μέρος ενός κυβερνητικού σχεδίου με όνομα Project Touchstone που τους χρησιμοποιεί σαν πειραματόζωα.

Project Nightmare 05Σίγουρα η υπόθεση- αν μπορεί να την πει κανείς έτσι μιας και περισσότερο πρόκειται για δικαιολογία για τον σκηνοθέτη να εκθέσει τους φιλοσοφικούς προβληματισμούς του- αφήνει πολλά στη φαντασία του θεατή ο οποίος στο τέλος της προβολής καλείται να βγάλει το δικό του συμπέρασμα γι’ αυτά που προηγήθηκαν. Αυτό είναι και το κύριο μειονέκτημα μιας φιλόδοξης καλλιτεχνικής προσπάθειας που προσπαθεί να διηγηθεί την ιστορία της με στιλ, αλλά στο τέλος πετυχαίνει απλώς να μεταδώσει την ατμόσφαιρα αβεβαιότητας αποφεύγοντας να γίνει πιο συγκεκριμένη.

Project Nightmare 06Τα γεγονότα που εκτυλίσσονται ποτέ δεν εξηγούνται με ικανοποιητικό τρόπο, έτσι ώστε από ένα σημείο και μετά η διήγηση να μπερδεύεται ακόμα περισσότερο και το όλο θέαμα γίνεται ψυχεδελικό και δύσκολο στην παρακολούθηση. Πάντως από τη στιγμή που ο πρωταγωνιστής εισέρχεται στο μυστηριώδες κτίριο του Project Touchstone και μέχρι το αινιγματικό φινάλε η ακαθόριστη ένταση φτάνει στο κατακόρυφό της, ενώ εκεί έχουμε και ότι έχει να επιδείξει το PROJECT NIGHTMARE από άποψη ειδικών εφέ, τα οποία προβλέψιμα βρίσκονται στα επίπεδα γενικότερης φτώχειας όπως και το σύνολο της παραγωγής.

Project Nightmare 07Το να προσπαθεί κανείς να βγάλει νόημα από τα γεγονότα του PROJECT NIGHTMARE είναι μάλλον αδύνατο, καθώς οι αποκαλύψεις ακόμα και όταν έρχονται δεν βοηθούν. Αυτό που μένει για τον θεατή είναι να παρασυρθεί στο trip της ταινίας και της ατμόσφαιράς της, κάτι που φαίνεται να ήταν και ένας από τους βασικούς στόχους του σκηνοθέτη. Πρόκειται για μια ταινία- γρίφο, ένα αξιοπερίεργο του σινεμά χαμηλού προϋπολογισμού των 80s που δεν κατατάσσεται σε κάποιο συγκεκριμένο είδος αλλά που χρησιμοποιεί στοιχεία κυρίως από την επιστημονική φαντασία για να αποκτήσει την ταυτότητά του.

Project Nightmare 08Το αποτέλεσμα θυμίζει μέχρι ενός σημείου αρκετές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές του είδους, όπως το πρωτότυπο STAR TREK, λίγο από THE X FILES, ενώ προσωπικά που θύμισε αρκετά το CUBE και τα sequels του, στη λογική ότι όπως και το PROJECT NIGHTMARE κι αυτά ασχολούνται με ενός είδους κυβερνητικό πείραμα με άγνωστο στόχο. Οι σύγχρονοι fans ίσως αναγνωρίσουν και θεματικά στοιχεία από το πρόσφατο cult- horror έπος THE CABIN IN THE WOODS.

Project Nightmare 09Γενικά πρόκειται για μια ταινία που δυσκολεύομαι να πω αν μου άρεσε ή όχι. Αναγνωρίζω το όραμα των συντελεστών και ότι με ελάχιστα μέσα και 3-4 παγκοσμίως αγνώστους πρωταγωνιστές κατάφεραν να φτιάξουν κάτι που ξεφεύγει από τα πλαίσια της αδιαφορίας και έχει σίγουρα το ενδιαφέρον του, αλλά προσωπικά θα το ήθελα με περισσότερη δράση και κάποιες έστω στοιχειώδεις σεναριακές επεξηγήσεις.

Project Nightmare 10Πέρα από αυτά, η ψυχεδελική και μπερδεμένη κινηματογράφηση, ο πολύ χαλαρός ρυθμός και η έλλειψη στοχευμένης δράσης κάνουν την προβολή δυσκολότερη γ αυτούς που ενδεχομένως να έψαχναν το τυπικό low budget sci- fi μπαμ- μπουμ στο PROJECT NIGHTMARE, αλλά μπορεί να επιφέρει ανταμοιβές στους πιο περιπετειώδεις φίλους της εγκεφαλικής επιστημονικής φαντασίας.

DVD Notes:

Δεν υπάρχουν κυκλοφορίες στη χώρα μας.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

Δεν υπάρχουν γνωστές κυκλοφορίες προς το παρόν.Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

Kroneberg (Βαθμολογία: 3) στίς 09/10/2014 20:49

Ενδιαφέρον αλλά και αρκετά μπερδεμένο. Πάντως έχει πολύ καλή ( απειλητική) ατμόσφαιρα.
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstar

Gore
1
Τι σημαίνουν;

Users rating
starstarstar
(1 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa