b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
RETURN OF THE LIVING DEAD PART IIRETURN OF THE LIVING DEAD PART II (1988)
RETURN OF THE LIVING DEAD IIIRETURN OF THE LIVING DEAD III (1993)
BRAINDEADBRAINDEAD (1992)
ZOMBI 3ZOMBI 3 (1988)
RE-ANIMATORRE-ANIMATOR (1985)
REDNECK ZOMBIESREDNECK ZOMBIES (1987)
BEYOND RE-ANIMATORBEYOND RE-ANIMATOR (2003)
FRIGHT NIGHTFRIGHT NIGHT (1985)
FRIGHT NIGHT PART 2FRIGHT NIGHT PART 2 (1988)
THE DEAD PITTHE DEAD PIT (1989)
SHAUN OF THE DEADSHAUN OF THE DEAD (2004)
NIGHTMARE CITYNIGHTMARE CITY (1980)
THE NIGHTS OF TERRORTHE NIGHTS OF TERROR (1980)
NIGHT OF THE COMETNIGHT OF THE COMET (1984)
RETURN OF THE LIVING DEAD: NECROPOLISRETURN OF THE LIVING DEAD: NECROPOLIS (2005)
CEMETERY OF TERRORCEMETERY OF TERROR (1985)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
RETURN OF THE LIVING DEAD (1985) (ΗΠΑ)
Ελληνικός τίτλος: Τα Ζόμπι Δεν Είναι Χορτοφάγα
Age Line
Κατάλληλο για άνω των 15
  RETURN OF THE LIVING DEAD  
Είδος: Κωμωδία, Τρόμου
Θέμα: Ζόμπι, Παρωδία, Πολιορκία, Sexploitation, Στρατιώτες
ΣκηνοθεσίαDan O'Bannon
ΗθοποιοίClu Gulager, James Karen, Don Calfa, Thom Mathews, Beverly Randolph, John Philbin, Jewel Shepard, Miguel A. Nunez Jr., Linnea Quigley
ΣενάριοDan O'Bannon, Rudy Ricci, Russell Streiner
ΠαραγωγήTom Fox, John Daly, Derek Gibson, Graham Henderson
ΜουσικήMatt Clifford
ΦωτογραφίαJules Brenner
ΜοντάζRobert Gordon
Ειδικά εφέAllan A. Apone, William Munns, Robin L. Neal
Υπάρχουν 8 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Ένα αέριο, αποτέλεσμα στρατιωτικού πειράματος, ελευθερώνεται και αρχίζει να επαναφέρει τους νεκρούς στη ζωή με ακόρεστη πείνα για ανθρώπινα μυαλά.

Σχόλια:

Return of the Living Dead 1ΟΚ, πάμε για άλλη μια από αυτές τις «ειδικές» κριτικές που δεν προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο για τους horror fans, που είναι βέβαιο ότι έχουν δει την συγκεκριμένη κλασική ταινία πολλές φορές. Ο σχολιασμός γίνεται για ιστορικούς λόγους και για λόγους πληρότητας- αν μπορεί κανείς να μιλήσει για κάτι τέτοιο σε ένα website που ασχολείται με horror- cult. Πάντως οι μνήμες της πρώτης προβολής της πολυδιαφημισμένης για την εποχή που βγήκε κωμωδίας τρόμου με τον άπαιχτο Ελληνικό τίτλο «Τα Ζόμπι δεν είναι Χορτοφάγα» είναι ακόμα φρέσκιες στη μνήμη μου, όπως υποθέτω στη μνήμη των περισσότερων horror fans της εποχής που είδαν live έναν θρύλο του είδους να γεννιέται.

Return of the Living Dead 2Και δεν νομίζω να υπερβάλω με τον χαρακτηρισμό «θρύλος» για μια από τις κλασικότερες ταινίες τρόμου των 80’s που επηρέασαν όσο λίγες και έβαλαν τη σφραγίδα τους για τα καλά στο χώρο του τρόμου, που εκτός από λίγες φωτεινές εξαιρέσεις είχε αρχίσει να παρακμάζει όπως και το σύνολο της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας της εποχής. Το όνομα του Dan O'Bannon ήταν ήδη γνωστος λόγω του σεναρίου του ALIEN, του DEAD & BURIED και του cult κινουμένου σχεδίου HEAVY METAL, αλλά το RETURN OF THE LIVING DEAD ήταν η πρώτη σκηνοθετική του προσπάθεια, στην οποία παίρνει δικαιωματικά το άριστα.

Return of the Living Dead 3Δε νομίζω ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να σχολιάσω την υπόθεση και την εξέλιξη της, απλώς αρκεί να πω ότι καταλύτης για να αναστηθούν οι νεκροί είναι ένα μυστηριώδες αέριο που προοριζόταν για στρατιωτική (τι έκπληξη!) χρήση και από λάθος ελευθερώθηκε σε μια μικρή πόλη όταν ένα από τα containers κατέληξε εκεί. Πρώτα θύματα, δύο υπέρ- γραφικοί χαρακτήρες, υπάλληλοι στο τοπικό νεκροτομείο που προσβάλλονται από το αέριο το οποίο σιγά- σιγά τους μεταμορφώνει σε αιμοδιψή ζόμπι, όπως και όλους τους μέχρι τότε νεκρούς κατοίκους της γύρω περιοχής.

Return of the Living Dead 4Αιμοδιψή είπα; Ανακριβές, καθώς μια από τις πολλές υπέροχες καινοτομίες που λανσάρει το σενάριο του Dan O'Bannon στο γενικά κλισαρισμένο μέχρι τότε σύμπαν των ζωντανών νεκρών είναι κατά πρώτο λόγο η διατροφή τους. Η φράση Brrrraaaaaaaiiiiiiiiiinnnnnnsssssss» σας λέει τίποτα; Εκτός από την όχι τόσο ισορροπημένη διατροφή, έχουμε και πολλές αλλαγές στην κίνηση, την ομιλία, μέχρι τον τρόπο εξόντωσης. Ξεχάστε τα αργοκίνητα και μουγκά ζόμπι του Romero και του Fulci. Ξεχάστε την εύκολη λύση της σφαίρας στο κεφάλι και ετοιμαστείτε για ένα σύμπαν στο οποίο τα ζόμπι έχουν εξυπνάδα, χρησιμοποιούν την ομιλία και γενικά δεν έχω καταφέρει μέχρι τώρα να βρω έναν αποδεκτό τρόπο εξόντωσης τους, που να μην έχει παρενέργειες.

Return of the Living Dead 5Προσωπικά θεωρώ το RETURN OF THE LIVING DEAD μια μαγική στιγμή έμπνευσης για τους συντελεστές του, γεμάτο με στοιχεία που πολλοί σκηνοθέτες τρόμου θα σκότωναν για να έχουν στις ταινίες τους έστω και κάποια. Το μαύρο χιούμορ σπάει κυριολεκτικά κόκκαλα, και θυμάμαι ακόμα το σινεμά στα μέσα τις δεκαετίας του 80 να σείεται από δυνατά γέλια του κοινού που απολάμβανε κάτι μοναδικό για την εποχή. Πέρα από το χιούμορ, έχουμε πολλές και καλές σκηνές gore με συγκρατημένα μεν, αλλά ιδιαίτερα επιτυχημένα ειδικά εφέ, έχουμε αγωνία τοποθετημένη στρατηγικά στην διάρκεια της ταινίας, όπως και στιγμές μεγάλης έντασης, ακόμα και πραγματικής συγκίνησης για τους διάφορους χαρακτήρες.

Return of the Living Dead 6Σαν μπόνους, υπάρχουν και κάμποσες σκηνές ανθολογίας που καθιστούν την προβολή του RETURN OF THE LIVING DEAD αναγκαία για όλες και όλους που τυχόν δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα. Ποιος, αλήθεια, μπορεί να ξεχάσει την σταδιακή μεταμόρφωση των James Karen και Thom Mathews σε ζόμπι, κομπλέ με τρομερές ερμηνείες και από τους δύο και φανταστικά εφέ μακιγιάζ; Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη σούπερ ατάκα «Πρόσεχε τα λόγια σου αν σου αρέσει αυτή η δουλειά» που λέει ο James Karen στον Thom Mathews την ώρα που γύρω τους αρχίζει να επικρατεί το χάος; Τη σκηνή με τα πανκιά στο νεκροταφείο συμπεριλαμβανομένου και του θρυλικού στριπτήζ της Linnea Quigley; Η λίστα είναι σχεδόν ατελείωτη και συγκρίνεται μόνο με τις αντίστοιχες των RE-ANIMATOR, BRAINDEAD και συναφών cult classics. Όσο για το soundtrack, είναι ποιοτικό και τίμιο punk-garage rock ‘n’ roll όπως δεν είχε ξανακουστεί τη δεκαετία του 80.

Return of the Living Dead 7Δεν θέλω να μακρηγορώ τον σχολιασμό μιας ακόμα ταινίας που ουσιαστικά έπλασε τη σκηνή του τρόμου των δεκαετιών του 80 και 90 γιατί νιώθω και λίγο αμήχανα με τη συνεχή διθυραμβολογία. Όμως το σίγουρο είναι ότι η δουλειά του Dan O'Bannon την αξίζει και με το παραπάνω, όπως άξιζαν σίγουρα να γίνουν τα αναπόφευκτα sequels που ακολούθησαν.

Return of the Living Dead 8Το δεύτερο μέρος του 1988 ήταν ουσιαστικά μια επανάληψη του RETURN OF THE LIVING DEAD με περισσότερο τονισμένο το στοιχείο του χιούμορ, ενώ το τρίτο μέρος που κυκλοφόρησε σχεδόν 10 χρόνια αργότερα απομακρύνεται από την αρχική ιδέα και περισσότερο στέκεται ως μια ακόμα επιτυχημένη προσπάθεια του Brian Yuzna. Τα δύο μεταγενέστερα (NECROPOLIS και RAVE TO THE GRAVE) είναι ανάξια σχολιασμού και απλώς καπηλεύονται την κληρονομιά του ονόματος της ταινίας του Dan O'Bannon.

Return of the Living Dead 9Το σίγουρο είναι ότι το RETURN OF THE LIVING DEAD έθεσε νέα στάνταρντς στην κωμωδία τρόμου τα οποία ακολουθήθηκαν πιστά από άλλους δημιουργούς της εποχής, πόσο μάλλον στο υποείδος των zombie movies που είχαν ψιλοαναστηθεί μετά το RE-ANIMATOR. Είναι μια 100% επιτυχημένη ταινία σε όλα τα μέτωπα και από εκείνες τις περιπτώσεις που μας κάνουν υπερήφανους που γίναμε fans ενός είδους που κατακρίνεται από την πλειοψηφία των συμβατικών φίλων του σινεμά, αλλά που μόλις το δουν θα καταλάβουν έστω και για λίγο αυτό που νιώθουμε κι εμείς χρόνια τώρα.

Return of the Living Dead 10Αξεπέραστο αριστούργημα των 80’s που δεν πρέπει να λείπει από καμία ταινιοθήκη τρόμου και όχι μόνο.  

DVD Notes:

Η ταινία έχει κυκλοφορήσει από την MGM σε έκδοση με αναμορφική μεταφορά και χωρίς περικοπές, αλλά περιέχει την εκδοχή με αλαγμένο ήχο.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R0 Μ. Βρετανία (Tartan Video)
R1 Αμερική (MGM Home Entertainment)
R1 Collectors Edition Αμερική (MGM / Fox)
R2 Μ. Βρετανία (MGM Home Entertainment)
R2 2Disc Special Edition Μ. Βρετανία (Second Sight)

Blue Ray Collectors Edition Αμερική (MGM/Twentieth Century Fox Home Entertainment)
Blue Ray Αγγλία (Second Sight)

Kαλύτερη έκδοση όλων η Βρετανική Special Edition που εκτός από ένα τόνο extras έχει τον πρωτότυπο ήχο της ταινίας. Η R0 επίσης έχει τον πρωτότυπο ήχο ενώ όλες οι υπόλοιπες περιέχουν την εκδοχή με αλαγμένο ήχο.

Aπό τα Blue Ray και οι δύο εκδόσεις είναι τρομερές και με αποκλειστικά extras στην καθεμία, αλλά μόνο η Βρετανική περιέχει τον πρωτότυπο ήχο.Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

ThanosM (Βαθμολογία: 5) στίς 15/05/2015 00:29

Όντως διαχρονικό αριστούργημα. Είναι να τις δεις βράδυ όμως τέτοιες ταινίες για να τις απολαύσεις.

Rakhe (Βαθμολογία: 4) στίς 02/06/2014 09:05

Μου άρεσε η ταινία την είδα στον υπολογιστή. Τα ζόμπι πετυχημένα με καλύτερο το μαύρο και γλιτσιασμένο. Όμως εγώ πιστεύω ότι δεν είναι για 5. Γιατί τα χαλάει στο τέλος γιατί δεν μάθαμε τι έγιναν οι πρωταγωνιστές. Απλά έπεσε η πυρηνική βόμβα και μετά έδειχνε σκηνές από την ταινία. Εκτός απ'το τέλος που μου τα χάλασε η ταινία ήταν αρκετά καλή.

veriaris (Βαθμολογία: 4) στίς 13/06/2013 11:15

Αααχ...Τα Ζομπι Δεν Ειναι Χορτοφαγα! Μαγικος τιτλος! ΟΚ, ταινια σταθμος για το συγκεκριμενο ειδος. Εξυπνη σκηνοθεσια με πολλες σκηνες ανθολογιας. Οι αγαπημενες μου ειναι ολες οι εμφανισεις του ζομπι του υπογειου (πετυχημενο 100%, αυτο λεει πρωτο ΜΥΑΛΑ...και στη συνεχεια ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΥΑΛΑ...), το στριπτιζ της Τρας αλλα και η εμφανιση της αργοτερα μεσα απο την ομιχλη (;) μπροστα στον σοκαρισμενο ατυχο ρακοσυλλεκτη και οι σκηνες με την κομμενη στη μεση γυναικα ζομπι (κι αυτη απολυτα πετυχημενη απο τα εφε, που τους εξηγει γιατι θελουν ΜΥΑΛΑ...). Η μουσικη ειναι καταπληκτικη. Μερικα λαθακια (το αφεντικο των δυο αποθηκαριων σκονταφτει απο το μαξιλαρι του καναπε π.χ.) και παραληψεις παντως υπαρχουν αλλα πολυ σπανια θα ξαναπετυχετε τοσο εξυπνα (εως πανουργα) ζομπι σε ταινια! Τελος το νουμερο 2 νομιζω δεν το εχω δει (ισως πολυ μικρος, αλλα δεν το θυμαμαι) αλλα πετυχα πριν λιγα χρονια το 3 του Yuzna και μου αρεσε αρκετα...

mixosssz (Βαθμολογία: 5) στίς 10/04/2013 09:56

Ε,ΕΝΤΑΞΕΙ ΜΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ.
ΤΟ ΒΑΖΕ Ο ΠΑΛΙΟΣ ΣΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΕΡΟ ΤΙΤΛΟ:
Τα Ζόμπι Δεν Είναι Χορτοφάγα.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ,ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΧΕΤΕ ΔΕΙ ΑΚΟΜΗ.
ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΧΕΤΕ ΔΕΙ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΣΤΕ ΘΛΙΜΜΕΝΟΙ ΑΝ8ΡΩΠΟΙ.

vouke (Βαθμολογία: 4) στίς 22/09/2012 22:19

Μοναδική 80's κωμωδία με άφθονο χιούμορ,καφρίλα αλλά και κοινωνικά μηνύματα.Απίστευτοι χαρακτήρες με έναν ανεπανάληπτο Don Calfa και αμέτρητες σκηνές cult κινηματογραφικής ανθολογίας.Η σκηνή με το ζόμπι να έχει μεταμφιεστεί σε αστυνομικό
και να κουνάει το φακό ώστε να προσελκύσει τους υπόλοιπους είναι κυριολεκτικά μια από τις πιο αστείες και εμπνευσμένες όλων των εποχών.Τι άλλο;Άαα....BBRRRRRAAAAAAAAAIIIIIINNNSSS!!!
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstarstarstar

Gore
3
Τι σημαίνουν;

Users rating
starstarstarstarhalf starhalf starhalf star
(14 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa