b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-
b-TV
b-events
Polls
sites
Links
Search
:

:


THE QUIET EARTHTHE QUIET EARTH (1985)
IDAHO TRANSFERIDAHO TRANSFER (1973)
MIRACLE MILEMIRACLE MILE (1988)
PROJECT NIGHTMAREPROJECT NIGHTMARE (1987)
WHERE HAVE ALL THE PEOPLE GONEWHERE HAVE ALL THE PEOPLE GONE (1974)
PROPHECIES OF NOSTRADAMUSPROPHECIES OF NOSTRADAMUS (1974)
GOD TOLD ME TOGOD TOLD ME TO (1976)
THE TIME GUARDIANTHE TIME GUARDIAN (1987)
A BOY AND HIS DOGA BOY AND HIS DOG (1975)
VIDEODROMEVIDEODROME (1983)
BRAINSTORMBRAINSTORM (1983)
THE QUATERMASS CONCLUSIONTHE QUATERMASS CONCLUSION (1979)
ZERO POPULATION GROWTHZERO POPULATION GROWTH (1972)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
  Home  b-mission  b-news  b-movies  b-people  b-  
b-TV  b-events  Polls     sites  Links  
THE LATHE OF HEAVEN (1980) (, )
Age Line
  THE LATHE OF HEAVEN  
:
: , , , , , , , ,
Fred Barzyk, David R. Loxton
Bruce Davison, Kevin Conway, Margaret Avery, Peyton E. Park, Niki Flacks, Vandi Clark
Diane English, Roger Swaybill
Fred Barzyk, David R. Loxton, Carol Brandenburg
Michael Small
Robbie Greenberg
Dick Bartlett
1
:

Σε να κοντιν μλλον, νας νδρας πιστεει τι τα νειρα του χουν την δναμη να αλλζουν τον κσμο πως τον ξρουμε, κτι που θλει να εκμεταλλευτε ο ψυχατρος του προς φελος του διου και αγνοντας τις συνπειες για την ανθρωπτητα.

:

The Lathe of HeavenΑν και μια τηλεταινα γενικ δεν προδιαθτει με τον καλτερο τρπο τους φλους του σινεμ, τα πργματα αλλζουν ταν πρκειται για τηλεταινα επιστημονικς φαντασας της δεκαετας του 70, ταν το εδος εχε γνωρσει την μεγαλτερη νθηση του και οι ταινες που κυκλοφοροσαν σπνια αποδεικνονταν ανξιες αναφορς. Μια ττοια περπτωση εναι το παντελς γνωστο ιδως στη χρα μας THE LATHE OF HEAVEN που ξεκινει απ μια πολ υποσχμενη βση και παρ λη την τηλεοπτικ υφ του καταφρνει να επιτυγχνει σε μεγλο βαθμ.

The Lathe of HeavenΗ απ κθε ποψη ιδιατερα φιλδοξη ιστορα ξεκινει σε να ακαθριστο αλλ κοντιν μλλον με την επσκεψη του George Orr (Bruce Davison) στον ψυχατρο Δρ. Haber (Kevin Conway). Ο George χει πρβλημα με τα νειρα του το οποο θλει να του γιατρψει ο καλς γιατρς. Το πρβλημα εναι τι ο George πιστεει τι τα νειρ του χουν την ικαντητα να αλλζουν τον κσμο πως τον ξρουμε. Απ τη στιγμ που ο George ξυπνει και μετ, αυτ που εχε δει στο νειρο του αυτομτως γνεται πραγματικτητα και δνει με το υπλοιπο χωρς να δημιουργε ερωτηματικ, σαν να συνβαινε πντα.

The Lathe of HeavenΦυσιολογικ ο καλς γιατρς εναι δσπιστος σε μια ττοια τραβηγμνη θεωρα, αλλ οι αμφιβολες του φεγουν με τα πρτα πειρματα ταν και αυθυπβαλλε τον υπ πνωση George να ονειρευτε πργματα τα οποα πραν σρκα και οστ, με αποκορφωμα την αλλαγ του σχεδν πντα βροχερο και μουντο καιρο σε ηλιοφνεια που λοι εχαν να δουν χρνια. Ο καλς γιατρς δεν ργησε να αναγνωρσει τις πιθαντητες και τσι η επμενη παραγγελα του στον George ταν να πλρως εξοπλισμνο δρυμα ερευνν στο νομ του, το οποο και απκτησε τη στιγμ που ο George το ονειρετηκε.

The Lathe of Heavenμως ο τελευταος αρχζει να υποπτεεται τι ο καλς γιατρς τον εκμεταλλεεται και χει απτερο σκοπ να το παξει θες χρησιμοποιντας την δναμη των ονερων του και τσι εκμυστηρεεται το πρβλημα του στην δικηγρο του (Margaret Avery). Αυτ κανονζει να παρευρεθε σε μια απ τις υποτιθμενες θεραπευτικς συναντσεις μπας και ανακαλψει παρατυπες απ την πλευρ του γιατρο, αλλ η συνντηση καταλγει σε τραγωδα ταν να απ τα κατ παραγγελα νειρα του George προκαλε το θνατο του μεγαλτερου μρους του πληθυσμο της Γης. Σαν να μην φτανε αυτ, βζει και το χερκι της η μορφη δικηγρος που εντωμεταξ ανπτυξε αμρε με τον George και τα πργματα περιπλκονται ακμα περισστερο, σε σημεο που πλον ο George να πρπει αναγκαστικ να χρησιμοποισει την ικαντητα του για να επαναφρει τη Γη πως την ξερε.

The Lathe of HeavenΤρομερ σαν σλληψη ιδα, αλλ φυσιολογικ σαν εκτλεση αποδεικνεται νιση, δεδομνων και των περιορισμν που θτει το γεγονς τι πρκειται για τηλεοπτικ παραγωγ. Το πρτο μισ της ταινας παρακολουθεται μονοροφι και κρατει καθηλωμνο τον θεατ. Εκε κυριαρχε το μυστριο και η αβεβαιτητα γι το αν οι ισχυρισμο του George εναι πραγματικο απλς πρκειται για κποιον που το χει χσει, αλλ τα πργματα παρνουν διαφορετικ τροπ ταν το μυστικ του George και οι προθσεις του καλο γιατρο βγανουν στη φρα.

The Lathe of HeavenΤο θαμα απ εκενο το σημεο και μετ μπορε να ερμηνευτε με πολλος διαφορετικος τρπους και ο σκηνοθτης επιλγει μια περισστερο καλλιτεχνικ και φιλοσοφικ προσγγιση που μως αποβανει σε βρος του θεματος. Το κριο ενδιαφρον μετατοπζεται απ την εξλιξη της ιστορας στα ηθικ διλμματα που συνεπγεται η χειραγγηση μιας δναμης πως αυτς του George τα οποα μχρι ενς σημεο εξερευνονται απ την ταινα, που μως κοντ στο φινλε μοιζει να χνεται μην μπορντας να διαχειριστε την πολυπλοκτητα της.

The Lathe of HeavenΚαι εν το θμα προσφρεται για φιλοσοφικ προβληματισμ, στο τλος της προβολς εναι φανερ τι θα εχαν επιτευχθε πολλ περισστερα αν αυτ η οδς εχε αποφευχθε. Κι αυτ γιατ υπρχουν κμποσες ακμα σεναριακς συλλψεις που σο απστευτες και αν φανονται, στα πλασια της λογικς της ταινας χουν περοπτη θση. Αυτς περιλαμβνουν απ επιδρομς εξωγινων μχρι την ολικ αλλαγ της κοινωνας παγκοσμως σε μια παρξενη εκδοχ του κομουνιστικο συστματος. Δυστυχς μως το σενριο και ο σκηνοθτης αποτυγχνουν να τους δσουν τη βαρτητα που πρπει στε να γνει ακμα πιο διασκεδαστικ η ταινα και επιλγουν την οδ του σουρεαλισμο που αφνει λα τα ερωτματα ανοιχτ σε πολλς ερμηνεες.

The Lathe of HeavenΠντως εναι λογικ να μην μπορε να βρεθε ομαλ޻ κατληξη σε να τσο πολπλοκο θμα οπτε κανες πρπει να αναγνωρσει στους δο σκηνοθτες τουλχιστον την επιτυχα στο να κνει την ταινα να λειτουργε και γενικ να παραμνει ενδιαφρουσα παρ λες τις κακοτοπις που υπρχουν. Αυτς εναι κυρως λγω κποιων ευκαιριακν σεναριακν επιλογν και την λλειψης χαρακτρα με τον οποο κανες μπορε να ταυτιστε. Υπρχουν επσης και κποια φιλδοξα για τηλεοπτικ παραγωγ, αλλ ξεπερασμνα με τα σημεριν δεδομνα ειδικ εφ που ση πλκα και αν χουν δεν κολλν στο σοβαρ και χωρς χιομορ φος που προτμησε ο σκηνοθτης.

The Lathe of HeavenΑπ πλευρς ερμηνειν, ο αρκετ γνωστς σμερα Bruce Davison δνει μια καλ ερμηνεα ως ψυχικ προβληματικς αλλ χι ιδιατερα δυναμικς νθρωπος που πφτει θμα του καλο γιατρο και της διας της δναμης του, να προφλ που τον ακολουθε ακμα και σμερα στους περισστερους ρλους του. Ο Kevin Conway επσης εναι αρκετ καλς, εν μνο η μορφη Margaret Avery φανεται κπως ξω απ τα νερ της παρλο που απ να σημεο και μετ παρνει τη σκυτλη απ τον Kevin Conway στον χρνο προβολς.

The Lathe of HeavenΣε γενικς γραμμς πντως πρκειται για μια ευχριστη και αρκετ επιτυχημνη ταινα που εναι πρωττυπη και εμπνευσμνη, αλλ που σως η τηλεοπτικ της καταβολ, σως η λλειψη προπολογισμο ακμα και η λλειψη ρσκου σε καρια σημεα απ τoυς Fred Barzyk και David R. Loxton να μην την φησαν να φτσει στο σημεο που ξιζε στην αρχικ σεναριακ ιδα. πως και να χει, συστνεται με κλειστ μτια στους φλους της επιστημονικς φαντασας που προβληματζει και προκαλε αντδραση απ το κοιν της, τσι πως το εδος καθιερθηκε τη χρυσ δεκαετα του 70.

DVD Notes:

Δεν υπρχουν εκδσεις σε DVD στη χρα μας.

DVD :

R1 Αμερικ (New Video Group)

Η μοναδικ αυτ κδοση εναι χωρς περικοπς και περιχει συνντευξη με την συγγραφα του ομνυμου μυθιστορματος στο οποο βασστηκε η ταινα, Ursula K. Le Guin.5

Kroneberg (: 2) 05/10/2008 20:09

...
.

.

Login Username:

Password:Login with facebook ; !

;
b-movies.gr rating
starstarstar

Gore
0
;

Users rating
starstar
(1 )

corner © 2006-2023 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa