b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-
b-TV
b-events
Polls
sites
Links
Search
:

:


PROJECT NIGHTMAREPROJECT NIGHTMARE (1987)
THE TIME TRAVELERSTHE TIME TRAVELERS (1964)
UNKNOWN WORLDUNKNOWN WORLD (1951)
THE LATHE OF HEAVENTHE LATHE OF HEAVEN (1980)
THE QUATERMASS CONCLUSIONTHE QUATERMASS CONCLUSION (1979)
THE TIME GUARDIANTHE TIME GUARDIAN (1987)
THE ULTIMATE WARRIORTHE ULTIMATE WARRIOR (1975)
WHERE HAVE ALL THE PEOPLE GONEWHERE HAVE ALL THE PEOPLE GONE (1974)
TIME TRAVELERSTIME TRAVELERS (1976)
THE LAST WAVETHE LAST WAVE (1977)
CHOSEN SURVIVORSCHOSEN SURVIVORS (1974)
MILLENNIUMMILLENNIUM (1989)
CYBORG 2087CYBORG 2087 (1966)
JOURNEY TO THE CENTER OF TIMEJOURNEY TO THE CENTER OF TIME (1967)
THE QUIET EARTHTHE QUIET EARTH (1985)
THE LAST MAN ON EARTHTHE LAST MAN ON EARTH (1964)
TIMESTALKERSTIMESTALKERS (1987)
IN THE YEAR 2889IN THE YEAR 2889 (1967)
THE OMEGA MANTHE OMEGA MAN (1971)
THE EARTH DIES SCREAMINGTHE EARTH DIES SCREAMING (1965)
NIGHT OF THE COMETNIGHT OF THE COMET (1984)
TIMERIDERTIMERIDER (1982)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
  Home  b-mission  b-news  b-movies  b-people  b-  
b-TV  b-events  Polls     sites  Links  
IDAHO TRANSFER (1973) ()
Age Line
  IDAHO TRANSFER  
:
: , , ,
Peter Fonda
Kelly Bohanon, Kevin Hearst, Caroline Hildebrand, Keith Carradine, Dale Hopkins, Fred Seagraves, Meridith Hull
Thomas Matthiesen
William Hayward, Anthony Mazzola
Bruce Langhorne
Bruce Logan
Chuck McClelland
1
:

Μια ομδα ερευνητν που πειραματζονται με ταξδια στο χρνο πηγανουν στο μλλον με στχο να προστατεσουν την ρευν τους που εναι τοιμη να σταματσει απ την κυβρνηση. μως εκε βρσκουν τι ο πληθυσμς χει εξαφανιστε στην περιοχ γρω απ τις εγκαταστσεις και πιθαντατα σε ολκληρο τον πλαντη.

:

Λω μερικς φορς τι ας εναι καλ οι φτηνιρικες budget DVD εκδσεις που κυκλοφορον στις ΗΠΑ με 4 ως 20 ταινες κατ καννα χαμηλο προπολογισμο και αρκετ ξεχασμνες για να λβουν ειδικ μεταχεριση απ τις εταιρες κυκλοφορας. Αν δεν υπρχαν αυτς ττε πιθαντατα να μην εχα δει ποτ αυτ το παγκοσμως γνωστο αλλ πραγματικ ξεχωριστ εργκι Ε/Φ απ τη δεκαετα του 70, σκηνοθετημνο απ τον αινιο χπη Peter Fonda (FUTUREWORLD).

Σγουρα δε μιλμε για αναγκαα προθκη σε συλλογς Ε/Φ, αλλ πρκειται για να εξαιρετικ ενδιαφρον δεγμα τσο της κινηματογραφικς και χι μνο φιλοσοφας του Peter Fonda, σο και εκενου του χαλαρο και ρεαλιστικο στυλ κινηματογρφησης εκενης της περιδου που εναι σμα κατατεθν σε πολλς, κυρως ανεξρτητες παραγωγς της εποχς.

Το IDAHO TRANSFER εναι μια ταινα χαμηλο προπολογισμο που μως χει ποψη, φιλοδοξα και κατεθυνση στω και αν το χαλαρ αυτ στυλ της δε την βοηθει απ την ποψη διατρησης του ενδιαφροντος.

Βρισκμαστε σε να κοντιν μλλον που το ταξδι στον χρνο εναι μια πραγματικτητα, πως και η καταστροφ του ανθρπινου γνους. Μια ομδα νεαρν επιστημνων αποφασζουν να εγκαταλεψουν την εποχ στην οποα ζουν και να μεταβον στο μλλον που ανακαλπτουν τι κποιου εδους φυσικ καταστροφ χει εξαφανσει τον πληθυσμ και τα χνη του πολιτισμο γρω απ την εγκατστασ τους, κτι που μοιζει τι πρκειται για γενικ φαινμενο. Η παρα παρνει την απφαση της μετανστευσης ταν το κρτος σταματει το επιστημονικ ργο ταξιδιο στο χρνο με το οποο ασχολονται. Φτνοντας μως εκε, ανακαλπτουν τι κτι πολ παρξενο χει συμβε, που μπορε να επηρεσει μεσα τις ζως τους αλλ και ολκληρης της ανθρωπτητας.

Απ μπνευση το IDAHO TRANSFER πει πολ καλ, με αυτ την αρκετ ρεαλιστικ και αλληγορικ ιστορα, που κνει τις βασικς αρχς πνω στις οποες εναι βασισμνη η εξλιξη της πλοκς να μοιζουν απλυτα λογικς και τεκμηριωμνες. Ασχολεται με βαθι θματα πως εναι η αναβωση του ανθρπινου γνους σε μια να τξη πραγμτων που, επ της ουσας, λοι θα εναι σοι και θα ζουν αρμονικ σε μια ναρχο- κομμουνιστικ κοινωνα. Το ταξδι στο χρνο εναι απλ να πρσχημα για τον Peter Fonda για να εκφρσει τον επανασττη που πντα εχε, χει και θα χει μσα του, σε μια περοδο που ο φιλελευθερισμς και η απελευθρωση των ηθν ταν στην καθημεριν ατζντα της ζως στις ΗΠΑ. Παρ λα αυτ η ταινα δεν εναι μνο μπλα μπλα και art house αναζητσεις, μιας και χει στερε πλοκ παρλο που η δρση εναι ελχιστη.

Η αφγηση εναι αρκετ περπλοκη και δνεται απ την οπτικ γωνα μιας νεαρ κοπλας (Kelly Bohanon) η αδελφ της οποας την μπασε στο συγκεκριμνο project. Κατ τη διρκεια των πρτων λεπτν μαθανουμε για το μυστικ σχδιο της ομδας αλλ και τι η νεαρ πρωταγωνστρια ταν σε μια δσκολη καμπ της ζως της μιας και λγο πριν εχε πσει θμα βιασμο. Η μπειρη στα ταξδια στο χρνο αδελφ της την ξεναγε στο μλλον που κυριαρχε το ερημικ και βραχδες μετ- αποκαλυπτικ τοπο και που τα μλη της ομδα ελπζουν να ευδοκιμσουν. μως να ατχημα κατ τη διρκεια της επιστροφς προκαλε το θνατο στην αδελφ της πρωταγωνστριας που πλον μπανει σε να κυκενα ταξιδιο στο χρνο με στχο να αποτρψει τα συμβντα που οδγησαν στο θνατο της αδελφς της. λα μως που αυτ προκαλον μεγλες αναταρξεις στο χωροχρνο και το μλλον ( παρελθν;) της σο και των υπλοιπων της ομδας γνεται λο και πιο αββαιο.

Τα πργματα απ εκενο το σημεο μπερδεουν πολ και κθε συμπρασμα αφνεται στην κρση των θεατν, που θα μποροσαν να δσουν πμπολλες ερμηνεες γα το τι ακριβς συμβανει απ εδ και πρα. Πντως απ πλευρς εμπνεσεων το σενριο πει πολ καλ εν χουμε αρκετς γνσιες εκπλξεις στο ξεδπλωμα της πλοκς, που προκαλε το θεατ να σκεφτε και να προβληματιστε πνω στα σχεδν σουρεαλιστικ δρμενα.

Εκε που τα χαλει λγο εναι στην εκτλεση, καθς ο Peter Fonda επιλγει να στυλ σκηνοθεσας και κινηματογρφησης μη γραμμικ και γενικ αραχτ που αποφεγει το γργορο ρυθμ και τα ξεσπσματα δρσης για χρη του διαλγου και της ανλυσης χαρακτρων. Αυτ απ πλευρς θεματος εναι πρβλημα, γιατ η λη ασθηση που δνεται εναι τι παρακολουθσαμε μια μεγλη θεατρικ παρσταση, με θεατρικς ερμηνεες και χαλαρ διθεση αυτοσχεδιασμν τσο απ τους ηθοποιος σο και απ το σκηνοθτη.

λες και λοι στο IDAHO TRANSFER μοιζουν να τεμπελιζουν. Απ τις ατελεωτες συζητσεις και τους φιλοσοφικος διαλγους, μχρι ακμα και τις εκφρσεις των πρωταγωνιστν, λα μοιζουν να γυρστηκαν με στυλ παρας και σε πολ σντομο χρονικ διστημα.

Πντως ενδιαφρον υπρχει, ακμα και ταν γνεται πολ δσκολο για κποιον να ακολουθσει τις εμπνεσεις του Peter Fonda σε να σενριο το οποο προσπαθε να μπερδψει σο γνεται την φαντασα με την πραγματικτητα, δνοντας μια παραισθησιακ ασθηση στα δρμενα. Σ αυτ βοηθν και τα εκπληκτικς ομορφις πλνα της Αμερικνικης στπας, σο και τα επιβλητικ πλνα του μελλοντικο κσμου, ενς κσμου σιωπς και εγκατλιψης, που μως εμπνει μια παρξενη ασθηση ζεστασις και φιλοξενας για τους εκδρομες απ το παρελθν.

Ξεκθαρα, ο κριος στχος του IDAHO TRANSFER εναι να προβληματσει το θεατ, κτι που καταφρνει αρκετ καλ τσο στη διρκεια εξλιξης του σο και στο πολ φευγτο και απαισιδοξο φινλε που εναι σγουρο τι θα ξενσει αρκετος.

Σε κθε περπτωση, πρκειται για μια καθαρ εγκεφαλικ κινηματογραφικ εμπειρα, να ατμοσφαιρικ trip 90 λεπτν που θλει παραπνω απ μα προβολ για να εκτιμηθε τσι πως ταν ο στχος του Peter Fonda. Εναι απ τις ταινες που ποτ δεν θα γνουν ευρως γνωστς, οτε θα κυκλοφορσουν σε ειδικ κδοση DVD γεμτη με extras, αν και κτι ττοιο θα ταν αρκετ χρσιμο για να μαθαναμε τι ακριβς εχε στο μυαλ του Peter Fonda ταν την γριζε.

Πντως πρκειται για να ακμα αξιοπερεργο της χρυσς εποχς του Αμερικνικου σινεμ, που αξζει μια προβολ απ τους fans της επιστημονικς φαντασας που προβληματζει και κνει το κοιν να σκφτεται.

DVD Notes:

Δεν υπρχει κδοση στη χρα μας.

DVD :

R0 Αμερικ (Westlake Entertainment Group)
R0 Αμερικ (Brentwood)

Και οι δυο εκδσεις εναι χωρς περικοπς και με ποιτητα εικνας VHS. Πιθανν να υπρχουν κι λλες budget εκδσεις παρμοιας ποιτητας.5

Kroneberg (: 2) 29/03/2010 09:08

...
.

.

Login Username:

Password:Login with facebook ; !

;
b-movies.gr rating
starstarstar

Gore
0
;

Users rating
starstar
(1 )

corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa