b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
SCANNERSSCANNERS (1981)
SCANNERS III: THE TAKEOVERSCANNERS III: THE TAKEOVER (1992)
SCREAM AND SCREAM AGAINSCREAM AND SCREAM AGAIN (1970)
SCANNER COPSCANNER COP (1994)
SCANNER COP IISCANNER COP II (1995)
BRAIN DAMAGEBRAIN DAMAGE (1988)
TOURIST TRAPTOURIST TRAP (1979)
NOTHINGNOTHING (2003)
CUBE ZEROCUBE ZERO (2004)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
SCANNERS II: THE NEW ORDER (1991) (Καναδάς)
Age Line
Κατάλληλο για άνω των 15
  SCANNERS II: THE NEW ORDER  
Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας, Τρόμου
Θέμα: Τηλεπάθεια, Διαστρεβλωμένη Επιστήμη, Εθισμός, Παγκόσμια Κυριαρχία, Συνωμοσία
ΣκηνοθεσίαChristian Duguay
ΗθοποιοίDavid Hewlett, Deborah Raffin, Yvan Ponton, Isabelle Mejias, Tom Butler
ΣενάριοB.J. Nelson
ΠαραγωγήPierre David, Rene Malo
ΜουσικήMarty Simon
ΦωτογραφίαRodney Gibbons
ΜοντάζYves Langlois
Ειδικά εφέMike Smithson
Σχολιάστε την ταινία
Υπόθεση:

Ένας Scanner αποκαλύπτει κυβερνητική συνομωσία που θέλει μια ομάδα ανθρώπων να κατακτά την εξουσία χρησιμοποιώντας σαν όπλο τους κακούς Scanners.

Σχόλια:

Πολύ μακριά από την ατμόσφαιρα και τον όποιο προβληματισμό του πρωτότυπου, έρχεται δέκα χρόνια αργότερα το πρώτο sequel του SCANNERS. Η πρωτότυπη ταινία του David Cronenberg μπορεί να μην ήταν η κορυφαία του δουλειά της περιόδου, αλλά σίγουρα έχει μείνει στην ιστορία για πολλούς και διαφόρους λόγους, ένας από τους οποίους είναι α εκπληκτικά ειδικά εφέ και οι σκηνές εκρήξεων κεφαλών.

Από εκεί ξεκινάει το SCANNERS II, αγνοώντας τα περισσότερα στοιχεία προβληματισμού και φιλοσοφικού στοχασμού του Cronenberg και επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον σε στοιχεία περιπέτειας, δράσης και στα ειδικά εφέ.

Επί της ουσίας, οι διαφορές στην υπόθεση από το SCANNERS είναι μηδαμινές, αν όχι απλά ανύπαρκτες. Ο καλός scanner που υποδύεται ο David Hewlett (CUBE), που αποδεικνύεται ότι είναι ο γιος του Cameron Vale και της Diane Obrest, πρωταγωνιστών του SCANNERS, πρέπει να σταματήσει πλεκτάνη από μέλη της κυβέρνησης που στοχεύουν σε παγκόσμια κυριαρχία με τη βοήθεια κακών scanners, αφού προηγουμένως απαγάγεται από την αναγκαία ομάδα «καλών» μετά από μια μεγάλη κρίση που του προκάλεσαν οι γνωστές φωνές μέσα στο μυαλό του σε δημόσιο χώρο. Σιγά- σιγά μαθαίνει να ελέγχει και να κατανοεί τις δυνάμεις του, μέχρι που πρέπει να πολεμήσει τον κακό scanner. Εντωμεταξύ εμφανίζεται από το πουθενά η χαμένη αδελφή του και τον βοηθάει ακόμα περισσότερο να νιώσει άνετα με τη μεγάλη του δύναμη.

Άλλη μικροδιαφορά με το πρωτότυπο είναι ότι τη θέση του ναρκωτικού Ephemerol που ήταν το μόνο φάρμακο στις φωνές που ακούν στο μυαλό τους οι scanners έχει πάρει ένα άλλο, εξαιρετικά εθιστικό το οποίο τους κάνει αληθινά πρεζόνια, με όλα τα συμπτώματα εκείνα που θα περίμενε κανείς. Λεπτομέρειες, αλλά η αλήθεια είναι ότι δίνουν τον αναγκαίο πικάντικο τόνο σε μια κατά τα’ άλλα κοινότοπη και προβλέψιμη ιστορία.

Όμως θα ήταν άδικο να κρίνουμε το SCANNERS II με τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν στην πρωτότυπη ταινία του Cronenberg, απλούστατα γιατί ο στόχος του είναι ξεκάθαρα η καθαρή ψυχαγωγία των fans του είδους. Το SCANNERS II είναι b-movie με όλη τη σημασία της λέξης και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί και να κριθεί.

Ως τέτοια, δύσκολα κάποιος θα απογοητευτεί από την ασταμάτητη δράση και το χαβαλέ της. Οι σκηνές gore επίσης υπάρχουν σε γενναιόδωρες δόσεις, με κάποιες σκηνές που μάλιστα καταφέρνουν και ξεπερνούν τις αντίστοιχες του πρωτότυπου. Από πλευράς ποσότητας έχουμε περίπου το ίδιο περιεχόμενο σε gore, αλλά στη συγκεκριμένη ταινία μοιάζει αρκετά πιο ταιριαστό, πάντα σε μια b-movie αισθητική.

Από εκεί και πέρα έχουμε αρκετά καλή ροή του θεάματος, που μόνο σε ελάχιστα σημεία του γίνεται κάπως αργό και κουραστικό, υπάρχει scanner- δράση για όλα τα γούστα, ενώ απουσιάζει το πολύ φιλοσοφικό μπλα- μπλα που αναγκαστικά υπήρχε στο SCANNERS. Γενικά, οι συντελεστές του SCANNERS II μοιάζουν συνειδητοποιημένοι για το τι ταινία ήθελαν να γυρίσουν και σε ποιους απευθύνεται, κι αυτό βγάζει προς τα έξω μια «τιμιότητα» που πάντα είναι ευπρόσδεκτη από έναν καλόβολο fan των b-movies σαν κι εμένα. Επίσης φαίνεται ότι ο Christian Duguay και η παρέα του ήταν fans της πρώτης ταινίας, προσπαθώντας σε κάθε ευκαιρία να της αποδώσουν τα εύσημα, παρά απλώς να δανειστούν την κληρονομιά της με στόχο το κέρδος.

Αποτέλεσμα είναι 100 λεπτά διασκέδασης, που ίσως να μην μείνει για πάντα στο μυαλό του θεατή, αλλά σίγουρα θα του χαρίσει ένα πλατύ χαμόγελο αμέσως με το που θα πέσουν οι τίτλοι τέλους. Και τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα sequel;

DVD Notes:

Η ταινία κυκλοφορεί σε DVD από την Audio Visual και επίσης κυκλοφορεί σε boxed set με τις 3 ταινίες της σειράς με τίτλο "Scanners Collector’s Pack".

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R2 Ολλανδία (A-Film Home Entertainment)
R2 Σκανδιναβία (Atlantic/On-Air)
R2 Ιαπωνία (Happinet Pictures)
R2 Μ. Βρετανία (Anchor Bay UK)
R2 Μ. Βρετανία (Anchor Bay UK – Scanners Boxed Set)
R4 Αυστραλία (Universal Pictures)

Όλες οι εκδόσεις είναι χωρίς περικοπές με καλύτερη την R2 Μ. Βρετανίας, τη μόνη έκδοση με DTS ήχο και κάποια extras. Η ίδια έκδοση υπάρχει και στο Scanners Boxed Set, που είναι και η ενδεδειγμένη αγορά για τους φίλους της σειράς.Δεν υπάρχουν σχόλιασμοί για αυτή την ταινία.


Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstar

Gore
3
Τι σημαίνουν;

Users rating

(0 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa