b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
WHERE HAVE ALL THE PEOPLE GONEWHERE HAVE ALL THE PEOPLE GONE (1974)
THE LATHE OF HEAVENTHE LATHE OF HEAVEN (1980)
PROJECT NIGHTMAREPROJECT NIGHTMARE (1987)
THE EARTH DIES SCREAMINGTHE EARTH DIES SCREAMING (1965)
THE LAST MAN ON EARTHTHE LAST MAN ON EARTH (1964)
IDAHO TRANSFERIDAHO TRANSFER (1973)
SLIPSTREAMSLIPSTREAM (1989)
MIRACLE MILEMIRACLE MILE (1988)
THE OMEGA MANTHE OMEGA MAN (1971)
A BOY AND HIS DOGA BOY AND HIS DOG (1975)
PANIC IN YEAR ZERO!PANIC IN YEAR ZERO! (1962)
THE QUATERMASS CONCLUSIONTHE QUATERMASS CONCLUSION (1979)
NIGHT OF THE COMETNIGHT OF THE COMET (1984)
IN THE YEAR 2889IN THE YEAR 2889 (1967)
THE DAY TIME ENDEDTHE DAY TIME ENDED (1980)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
THE QUIET EARTH (1985) (N. Ζηλανδία)
Age Line
Απαραίτητη η γονική συναίνεση
  THE QUIET EARTH  
Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας
Θέμα: Εναλλακτικό Μέλλον, Τέλος του Κόσμου, Διαστρεβλωμένη Επιστήμη, Μεταφορά Βιβλίου
ΣκηνοθεσίαGeoff Murphy
ΗθοποιοίBruno Lawrence, Alison Routledge, Pete Smith
ΣενάριοBill Baer, Bruno Lawrence, Sam Pillsbury
ΠαραγωγήSam Pillsbury, Don Reynolds
ΜουσικήJohn Charles
ΦωτογραφίαJames Bartle
ΜοντάζMichael Horton
Υπάρχουν 4 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Ένας άνδρας προσπαθεί να αντεπεξέλθει σε μια Γη όπου φαίνεται ότι είναι ο τελευταίος επιζών ολοκληρωτικής καταστροφής.

Σχόλια:

Είναι γνωστό ότι είμαι μεγάλος fan της Ε/Φ, αλλά έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία σε μετά- αποκαλυπτικές περιπέτειες στυλ THE LAST MAN ON EARTH που η Γη έχει ερημώσει λόγω κάποιας φυσικής ή αφύσικης καταστροφής και έχει μείνει ένας άνθρωπος μόνο με κληρονομιά τον πλανήτη μας.

Το Νεοζηλανδικό THE QUIET EARTH ανήκει ξεκάθαρα σ’ αυτήν την κατηγορία, μαζί με τα THE OMEGA MAN, NIGHT OF THE COMET, κλπ, όμως με μία βασική διαφορά. Ότι ενώ τα προαναφερόμενα είναι γενικά οι τυπικές περιπέτειες Ε/Φ, με δράση, ξύλο και τα συναφή, το συγκεκριμένο εργάκι προσπαθεί να σταθεί περισσότερο στα συναισθήματα του τελευταίου ανθρώπου στη Γη και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει εσωτερικά την κατάσταση, παρά στις περιπέτειές του στον νέο αφιλόξενο κόσμο.

Σ’ αυτό συμβάλει αρκετά το βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Craig Harrison σενάριο που, σε αντίθεση με τις αρκετές παρόμοιες θεματικά ταινίες, δεν προσθέτει τους μεταλλαγμένους κακούς που υπήρχαν σε όλα τα προαναφερόμενα και αποτελούσαν την κύρια πηγή απειλής.

Στο THE QUIET EARTH η απειλή είναι ακαθόριστη και κρυμμένη, κάτι που κατά τη γνώμη μου δίνει πολύ περισσότερη αξία στο γεγονός ότι παρόλη την απουσία χειροπιαστών εχθρών και παρόλο το μυστήριο που καλύπτει τα γεγονότα, ο Geoff Murphy καταφέρνει να συντηρεί το ενδιαφέρον από την αρχή ως το τέλος.

Ο ήρωας εδώ (Bruno Lawrence) αντιμετωπίζει αρκετά ρεαλιστικά την όλη ξαφνική αλλαγή στη ζωή του, προσπαθώντας κατ’ αρχάς να εξαντλήσει κάθε πιθανό τρόπο για να εντοπίσει άλλους επιζώντες, αλλά μετά από λίγο αρχίζει να υποκύπτει στο σχεδόν Θεϊκό status που έχει αποκτήσει. Έτσι, αρχίζει να απολαμβάνει αυτό που έχει να του προσφέρει μια Γη που είναι όλη δική του. Αρχίζει να μετακομίζει, να αλλάζει αμάξια, μέχρι και να εκφωνεί λόγους σε φανταστικό κοινό. Η μοναξιά, όμως, δεν αργεί να τον χτυπήσει, και φτάνει στα όρια της τρέλας, όπως και ο Vincent Price σχεδόν 20 χρόνια πριν στο THE LAST MAN ON EARTH.

Εκεί που βρίσκεται στα όριά του, ανακαλύπτει μια γυναίκα επιζών. Η παρέα είναι αυτό που χρειάζονται και οι δύο, μιας και φυσιολογικά γίνονται αχώριστοι, εραστές και φίλοι σε έναν παγωμένο και έρημο κόσμο.

Όχι και τόσο έρημο, όμως, αφού γρήγορα μπαίνει και τρίτος στην εξίσωση και μαζί προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη στη Γη, γιατί γλίτωσαν οι τρεις τους και πώς μπορούν να διορθώσουν τα πράγματα.

Οι απαντήσεις σ’ αυτά τα βασικά ερωτήματα έρχονται στην πορεία του THE QUIET EARTH, αλλά έχουν δευτερεύουσα θέση πίσω από την ψυχοσύνθεση των τριών πρωταγωνιστών, που μοιάζει το κύριο ενδιαφέρον του Geoff Murphy. Οι χαρακτήρες τους αποκαλύπτονται σταδιακά, όπως και οι μανίες τους και οι σκέψεις τους για αυτό που έχει συμβεί.

Ο Murphy δεν απορρίπτει κανένα σενάριο, αλλά ούτε και δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις γι αυτά τα θέματα, παρά μόνο μέχρι το τελευταίο δεκάλεπτο της ταινίας. Εκεί έχουμε τις πράξεις μετάνοιας των ηρώων, με πρώτον απ’ όλους τον επιστήμονα Bruno Lawrence που θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για αυτό που συνέβη, όσο και τον νεοφερμένο Api (Pete Smith) που αν και γενικά είναι καλός άνθρωπος, κουβαλάει μαζί του τις τύψεις από την προηγούμενη του ζωή και τις ανήθικες πράξεις του.

Το φινάλε είναι πραγματικά εμπνευσμένο, χωρίς ξεκάθαρη λύση στο μυστήριο, που όμως προβληματίζει και συγκινεί. Έγιναν οι παρανοϊκοί φόβοι και σκέψεις του Bruno Lawrence πραγματικότητα; Ήταν όντως όλα δημιουργήματα της φαντασίας του η Alisson και ο Api; Ήταν όντως αυτός ο υπαίτιος για το συμβάν; Μήπως τελικά ήταν ο Θεός που είχε νομίσει στην αρχή; Το αν τελικά όντως ανέστρεψε το πρόβλημα και έσωσε τον πλανήτη γίνεται δευτερεύον ερώτημα για τον Murphy.

Φινάλε τροφή για σκέψη, πολύ ψαγμένο και πανέξυπνο, όπως είναι γενικά όλο το THE QUIET EARTH, που μετά το τέλος του προσωπικά μ’ έκανε να νιώσω σαν μόλις να είχα φάει ένα σπάνιο και εξειδικευμένο gourmet φαγητό.

Και το ευχαριστήθηκα πολύ, παρόλο που ήμουν προετοιμασμένος για ένα απλό μπέργκερ με τηγανητές πατάτες.

DVD Notes:

Το THE QUIET EARTH δεν έχει κυκλοφορήσει σε DVD στην Ελλάδα.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R0 Μ. Βρετανία (Pegasus)
R1 Αμερική (Anchor Bay)
R2 Γερμανία (Sunfilm / Tiberius)

Όλες οι εκδόσεις είναι χωρίς περικοπές. Καλύτερες οι R1 και R2 με αναμορφική μεταφορά και ηχητικό σχολιασμό.Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

Birdy (Βαθμολογία: 5) στίς 10/07/2016 18:17

Πολυ καλη η ταινια!

medusa (Βαθμολογία: 3) στίς 22/05/2015 18:51

Καλη ταινια...αλλα την περιμενα ακομα καλυτερη..

mixosssz (Βαθμολογία: 3) στίς 26/03/2013 19:21

ΕΤΣΙ Κ ΕΤΣΙ.

pflashatos (Βαθμολογία: 5) στίς 14/01/2009 15:23

Καταπληκτικό. Ξεκινά από το ίδιο σημείο με το Last Man On Earth αλλά εξελίσσεται σε τελείως διαφορετικό επίπεδο. Μεγάλο προσόν τον διφορούμενο φινάλε του. Εντυπωσιακή και η σταδιακή μετάπτωση των συναισθημέτων του βασικού ήρωα. Από την αρχική αγωνία, την απόλαυση της μοναδικότητάς του, τη μοναξιά, τη παράνοια, την παραίτηση
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstarstar

Gore
0
Τι σημαίνουν;

Users rating
starstarstarstar
(4 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa